Lähes kaikki ovat varmasti ainakin joskus kuulleet Paluu tulevaisuuteen II -elokuvan ”leijulaudoista”. Ihmisiä on koitettu jo aiemminkin moneen otteeseen jekuttaa uskomaan, että tällainen ilmassa leijuva skeittilauta on jo onnistuttu valmistamaan, mutta yleensä kyseessä onkin ollut esimerkiksi jokin mainostempaus. Hendo Hoverboards on nykyisistä vaihtoehdoista lähinnä elokuvan leijulautaa, joskin sekin toimii ainoastaan oikeanlaisella alustalla.

Kyseessä on vekotin, joka leijuu noin 2,5cm korkeudella maasta erityisten magneettikentän avulla. Kenttä muodostaa työntövoimaa itseään vastaan ja saavat laudan näin pysymään ilmassa. Tekniikkaa voitaisiin käyttää tarvittaessa myös liikuttamaan laitetta, mutta ainakin tällä hetkellä tämän hoitaa ihminen.

Härveliä ei voi kuitenkaan käyttää millä tahansa kadulla, sillä se tarvitsee toimiakseen ei-ferromagneettisen sekä johtavan alustan. Projekti kerää tällä hetkellä Kickstarter-rahoitusta ja esimerkiksi 5 minuutin kokemuksen leijulaudan päällä saa ~80 eurolla ja omasta laudasta joutuu pulittamaan jopa noin 8000 euroa, joskin tämä vaihtoehto on jo ostettu loppuun.

Lähde

Edellinen artikkeliIholle heijastettavat näppäimet tarjoavat kenties ratkaisun älykellojen kontrollointiin
Seuraava artikkeliDragonfly DF1 – Rakettivoimalla toimiva helikopteri näyttää samalla vaaralliselta ja mainiolta vekottimelta