Mitenkä aukeaa suomalaisten ylpeys: Abloy lukko? Elikkä tuo perusmalli. Lukothan voi kaikki tiirikoida kun on oikeat välineet, osaaminen ja tietämys lukon rakenteesta.

Siinä sitä availlaan

Tässähän tuo aukeaa erikoistyökalulla muutamassa minuutissa. Varmaankin samantyyppinen, mikä on lukkosepillä, jotka avaavat lukkoja mikäli avaimet ovat hukkuneet. Hyvä video.

Abloy “Classic” Cam Lock Picked and Gutted:

Onko se sitten huono levittää tällaisia videoita webissä? Enpä tiedä, ei siinä kai mitään pahaa ole. Auttaa toki lukkojen omistajia harkitsemaan vaihtamaan lukkonsa hieman vaikeammin tiirikoitavaan malliin.

Lähde: Youtube – Abloy “Classic” Cam Lock Picked and Gutted

Abloy-lukkojen hallinta

Abloy-lukot ovat olleet tuttu osa kotien ovia jo 115 vuoden ajan. Mutta mistä Abloy-lukot ovat tulleet, kuka ne keksi ja miten varmistat, että oman kotisi lukko toimii moitteettomasti? Tässä artikkelissa käymme läpi Abloy-lukkojen toiminnallisuuksia ja eritysominaisuuksia.

Tärkeimmät osat

Lyhykäisyydessään Abloy-lukko on yksinkertainen lukko, jonka toiminta perustuu kiertyviin haittalevyihin, jotka kiertyvät sylinterissä. Ensimmäinen Abloy-lukko patentoitiin vuonna 1919 nimellä Henrikssonin Patentti Lukko, josta myöhemmin tuli Ab Lukko Oy, ja tutummin Abloy. Tänä päivänä Abloy on yksi maailman johtavia lukkovalmistajia.

Abloy-lukko koostuu sisällä olevasta avainpesästä, jossa on haittalevysylinterilukko, ja jonka voi avata lukon omalla avaimella. Lukkorunko koostuu haittalevystä, lukkorenkaan aluslevystä, haittatangosta, lukkorenkaasta, haittatangon palautusjousesta, saapaspesästä, nostonollasta, välilevystä ja avaimesta.

Mikäli lukkopesä on kiinni esimerkiksi ovessa, se kiinnittyy oven lukkorunkoon, ja avainpesän toisella puolella on kääntönuppi, sivussa teljet, valintanappi, ja avainpesän alapuolella on painike. Abloy valmistaa erilaisia lukkoja, joita voi kiinnittää oviin, lukkopesiä, pintalukkoja ja riippulukkoja. Lukon toiminnallisuus riippuu siitä, mikä lukko on kyseessä.

Ulkoisten osien huomioonottaminen Abloy-lukon tarkastamisessa

Esimerkiksi ovessa olevan Abloy-lukkopesän ja lukkorungon ulkoisia osia ovat:

 • lukkopesä
 • avainrunko
 • vääntönuppi
 • teljet
 • painike
 • valintanuppi

Lukkopesä kiinnitetään avainrunkoon ruuveilla, jotka näkyvät lukkopesän yläpuolella. Lukkopesä yhdistettynä avainrunkoon muodostaa oven avausmekanismin.

Kun avain syötetään lukkopesään, haittalevyt kiertyvät oikeaan asentoon, haittatanko vapautuu, ja avaa lukkorungon teljet, ja ovi aukeaa kahvaa painamalla. Jos kahva tai mikä tahansa osa lukkopesästä, lukkorungon painikkeet, teljet tai vääntönuppi on rikkinäinen, tai lukkorunko ei toimi, ei ovi välttämättä avaudu tai sulkeudu oikealla tavalla. Myös lukon valintanuppi, jolla oven voi takalukita, mikä tarkoittaa teljen lukittumista ulos, ei välttämättä toimi, mikä voi aiheuttaa sen, että lukko ei toimi.

Toiminnallisuuden tarkastaminen

Abloy-lukon toiminnallisuus on helppo tarkastaa seuraavalla tavalla:

 • Kun ovi on auki, paina vääntönuppia alas ja työnnä valintanuppia ylöspäin,
 • Paina ovenkahvaa alaspäin tarkistaaksesi lukon teljen toiminnan. Jos teljet ei palaudu helposti alkuasentoon, huollata lukko,
 • Tarkkaile myös, että teljet osuu yhteen salpalevyn kanssa. Teljen tulee olla kunnolla kiilautunut salpalevyyn, ja oven pitäisi pysyä lukittuna riippumatta siitä, vedätkö vai työnnätkö sitä,
 • Paina pienempää tekeä peukalolla sisään ja yritä painaa ovenkahvaa alas. Jos kahvaa ei voi painaa alas, lukko toimii oikein,
 • Lukkopesää on helppo testata työntämällä avain avaimenreikään ja kääntämällä kahvaa lukitsemiseksi. Kun vedät avaimen ulos, ovea ei pitäisi pystyä avaamaan ilman oikeaa avainta.

Jotkin lukkomallit ovat korjattavissa, ja lukkorungon vaihtaminen voi korjata ongelman. Se on kustannustehokas ratkaisu verrattuna lukon täydelliseen vaihtoon. Joissakin tapauksissa sekä lukkopesä että lukkorunko on kuitenkin kulunut tai toimimaton, jolloin koko lukon vaihtaminen on kannattavampi vaihtoehto.

Yhteensopivuuden varmistaminen ja oikean avaimen käyttö

Abloy-lukon avaimen yhteensopivuus on helppo tarkastaa lukkoa käyttämällä. Kun avain syötetään lukkorunkoon, haittalevyt kiertyvät oikeaan asentoon, haittatanko vapautuu, ja lukko avautuu. Jos avain on väärä, lukko ei avaudu. Jos lukko ei avaudu, sinulla on mitä varmimmin väärä avain. Abloy-lukot ovat kuitenkin erittäin pitkäikäisiä, ja jos avain ei toimi, tai avain on kadonnut, voi lukon uudelleensarjoittaa sopimaan avaimeen. Abloy-lukot on mahdollista sarjoittaa myös niin, että yksi avain avaa kaikki kodin lukot sisältäen ulko-oven ja vaikka riippulukot. Ominaisuus onkin mukava, jos esimerkiksi olet muuttamassa uuteen asuntoon tai haluat saman avaimen sekä mökille, varastoon että kotiin. Uudelleensarjoitus myös pitää huolen siitä, että vain sinulla on avain omaan asuntoosi tai taloosi, mikä tekee Abloy-lukosta erittäin turvallisen vaihtoehdon, eikä lukkopesää tarvitse vaihtaa esimerkiksi muuton yhteydessä.

Abloy-lukkojen heikkouksien arviointi

Abloy-lukko tunnetaan lukkona, joka on tiirikoimaton ja erittäin turvallinen. Koska Abloy-lukot ja avaimet valmistetaan kestävistä materiaaleista, ne ovat täysin kolhunkestäviä. Verrattuna heikkolaatuisempiin avaimiin, abloy-avainta on myös vaikeaa katkaista lukkoon, eikä se taitu, kulu tai väänny käytössä, mikä takaa, että jokainen lukko avautuu aina moitteettomasti. Abloyta pidetäänkin yhtenä maailman huippuluokan huipputurvalukoista, ja järjestelmä sisältää yli 2 miljardia mahdollista avainta.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että myöskään Abloy-lukko ei ole aina turvallinen. Jos joku saa avaimesi haltuunsa, hän voi helposti avata ovesi, jolloin omaisuutesi on vaarassa tulla varastetuksi. Myöskään kodin vara-avainta ei esimerkiksi kannata säilyttää varomattomasti esimerkiksi ulko-oven karmin päällä, tai kukkaruukun alla ovenpielessä, mistä se on helppo löytää.

Usein kysytyt kysymykset

Tässä usein kysytyt kysymykset liittyen Abloy-lukkoihin.

Mitkä ovat yleisiä merkkejä siitä, että Abloy-lukko saattaa tarvita tarkastusta tai huoltoa?

Abloy-lukko tulee huoltaa ja tarkastaa, jos tai ei lukko ei sulkeudu kunnolla, tai jokin lukon osa ei toimi kunnolla. Myös jos lukkorunko löyhä tai telki ei osu oikein salpalevyyn, on lukkorunko hyvä tarkastaa.

Voivatko kodinomistajat itse tarkastaa Abloy-lukkonsa?

Kodinomistajia suositellaan tarkastamaan ja öljyämään kodin lukot kerran vuodessa. Öljyä lisätään avainpesään, vääntönupin juureen ja teljille. Myös lukkopesän ja painikkeen ruuvien kiinnitysruuvien kireys tulee tarkistaa huollon yhteydessä, jotta lukkopesä ja lukkorunko ovat tukevasti kiinni, ja lukko toimii moitteettomasti.

Onko Abloy-lukoissa erityisiä turvaominaisuuksia?

Abloy-lukko on turvallinen siitä syystä, että se on mahdoton tiirikoida verrattuna esimerkiksi maailmalla hyvin yleiseen yale-lukkoon. Lukko on myös mahdollista sarjoittaa uudelleen.

Edellinen artikkeliTulitikuista suihkumoottri autoon
Seuraava artikkeliNäin kaatuu 100+ Jägerbombin ketjureaktio!