Upeita kuvia puhelimella

Älypuhelimien kamerat valtaavat alaa ja hätistelevät jo järjestelmäkameroita, kun mittarina on laadukkaat kuvat ja monipuolinen teknologia. Kännykällä saa otettua jo ammattilaatuisia kuvia, mikä on asettanut muutospaineita ammattikuvaajille ja järjestelmäkameroiden kehittäjille. Kuka tahansa saa otettua laadukkaita kuvia esimerkiksi perhealbumiin, yrityksen käyttöön tai sosiaaliseen mediaan.

Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkit kaikille, jotka tahtovat hyödyntää älypuhelimen kameran koko potentiaalia.

Kuinka älypuhelimien kamerat kehittyvät?

Älypuhelinkameroiden kehitys on ollut nopeaa ja jatkuu edelleen. Uusimmat mallit tarjoavat entistä parempaa kuvanlaatua, enemmän megapikseleitä ja laajempia objektiiveja. Myös optiset zoomit ovat yleistyneet, mikä mahdollistaa kauempana olevien kohteiden kuvaamisen.

Yksi uusista tulijoista on honor 70 lite, joka yhdistää laadukkaat tekniset ominaisuudet näppärään kokoon. Sen 50MP megatarkka kolmoiskamera pitää huolen siitä, että kuvaan saa ikuistettua kaikki visuaaliset elementit. 50MP pääkameran lisäksi puhelimesta löytyy 2MP makrokamera ja 2MP syvyyskamera, joiden avulla kuvauksessa pääsee uusiin ulottuvuuksiin. Uusi honor 70 lite on kerännyt kiitosta myös kokoonsa nähden isosta tallennustilasta ja nopeasta latauksesta, joista on hyötyä myös kuvatessa: kuvat mahtuvat kännykän muistiin hyvin ja akun saa ladattua vauhdikkaasti.

Parhaiden kuvien ottaminen älypuhelimella

Älypuhelimella kuka tahansa voi saada erinomaisia lopputuloksia, jos ottaa huomioon muutamia tärkeitä asioita. Kannattaa aloittaa valitsemalla sopiva kohde ja tausta. Kohteen tulisi olla selkeä ja erottua hyvin taustasta. Taustan puolestaan tulisi olla mahdollisimman yksinkertainen ja selkeä, jotta kohteen yksityiskohdat pysyvät selkeinä.

Seuraavaksi kohteelle pitää etsiä oikea valotus. Valo vaikuttaa todella paljon siihen, miltä kuvassa näkyvät esineet näyttävät. Yleensä parhaat tulokset saadaan luonnonvalossa tai heikommalla valolla. Vahva auringonpaiste voi aiheuttaa liian tummia varjoja ja epäselviä yksityiskohtia.

Myöskään sommittelua ei parane unohtaa! Sommittelulla voi saada aikaan paljon erilaisia tunnelmia ja saada tutustakin aiheesta paljon uutta irti. Esimerkiksi perspektiivillä voi leikitellä tai luoda symmetriaa kuvaan. Myös editoinnilla voi saada aikaan isoja muutoksia: editointityökaluilla voi muokata kuvia ennen niiden julkaisemista tai painattamista. Esimerkiksi taustaa voi sumentaa tai vahvistaa valkotasapainoa, jos kuva sitä kaipaa.

Kamerasovelluksen asetukset haltuun

Kamerasovelluksen asetukset voivat tuntua hankalalta ottaa haltuun, etenkin, jos ei ole aiemmin käyttänyt esimerkiksi järjestelmäkameraa. Kaikki kannattaa aloittaa oikeasta resoluutiosta ja kuvan koosta. Resoluutio määrittää, kuinka paljon yksityiskohtia kamera vangitsee ja miten terävästi ne tallentuvat. Kuvakoko taas määrittelee, kuinka suuri tiedosto on. Tämä vaikuttaa esimerkiksi siihen, kuinka kuva toistuu verkossa tai vaikkapa julisteeksi painettuna.

Seuraavaksi voi säätää valkotasapainoa ja ISO-arvoa. Valkotasapaino vaikuttaa siihen, miten värit kuvassa toistuvat ja ISO-arvo kertoo, kuinka herkkä linssi on valolle. Erilaisia asetuksia kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisissa tilanteissa ja valaistuksissa. Kun tuntee kameran asetukset, on helppo alkaa kokeilemaan rohkeasti erilaisia asetuksia eri tilanteissa ja toisaalta ottaa perusasetuksilla hyviä kuvia tilanteessa kuin tilanteessa.