Voihan ne nauhat pujottaa muullakin tavalla kuin mitä Intersportissa laitetaan. Mutta enpä ole tiennyt, että vaihtoehtoja on näin monia! Voisinpa kokeilla Checkerboardia tai Ladderia. Vaikka kyllä kaikki näyttävät tyylikkäiltä. Mielenkiintoista, että esimerkiksi, että footbagia varten on oma pujotustyyli. Siitä sitten tunnistanee todelliset pro:t tai sitten wannabe-pro:t. Näin voit oppia lisää kengännauhojen tapaa pujottaa sitomisesta;

Lähteet: www.popgive.com, www.shoe-lacing.com

Mestarillisia solmuja

Kengännauhojen kanssa ei tule aika pitkäksi. Voit opetella solmimaan mitä mestarillisempia solmuja monella eri tavalla. Voit hyödyntää opettelussa video-ohjeita tai kuvallisia oppaita. Näin oppimisesta tulee paljon selkeämpää ja visuaalisesti hahmotettavampaa.

Voit etsiä opetusvideoita esimerkiksi YouTubesta. Katso video ensin kokonaan saadaksesi yleiskuvan. Sitten voit aloittaa solmujen tekemisen askel askeleelta. Voit katsoa videota hitaampaa vauhtia, jos jokin kohta tuntuu haastavalta.

Jos et tykkää videoista, etsi verkosta selkeitä kuvallisia oppaita. Käytä kuvia, joissa jokainen vaihe on selkeästi näkyvillä. Yritä jäljitellä kuvan vaiheita omilla kengännauhoillasi. Jos jokin kohta tuntuu vaikealta, etsi lisäohjeita tai lisää kuvia.

Ja muista, vain harjoittelemalla voit tulla solmumestariksi! Älä kiirehdi, vaan ota aikaa jokaisen hauskan solmun opetteluun. Toista liikkeet useita kertoja, kunnes homma sujuu kuin itsestään.

Epätavallisia tapoja solmia kengännauhat

Kengännauhojen solmimisessa kannattaa joskus kokeilla tavallisesta poikkeavia tapoja. Hieman erikoisemmat solmut voivat olla loistava tapa ilmaista omaa tyyliä ja erottua joukosta. Hauskoilla solmuilla kengistä saa astetta persoonallisemmat.

Tietynlaiset solmut voivat olla nopeampia ja helpompia tehdä kuin perinteiset solmut. Löysemmät solmut voivat esimerkiksi mukautua paremmin jalan liikkeeseen. Kengät tuntuvat paremmalta jalassa ja kävely tuntuu mukavalta.

Tiukemmin ja varmemmin sidotut solmut voivat olla näppärät esimerkiksi lenkkeillessä. Kun voi olla varma, että kengännauhat eivät aukea eikä niihin kompastu, liikkumisesta tulee turvallisempaa.

Ennen kaikkea kengännauhojen solmiminen epätavallisella tavalla on kuitenkin hauska ja luova haaste. Se voi tuoda pientä piristystä päivittäiseen rutiiniin ja pukeutumiseen. Epätavallisia solmuja käyttämällä voit myös herättää mukavaa keskustelua. Ihmiset saattavat kysyä sinulta, mistä olet oppinut solmimaan kengännauhat tällä tavalla, ja se voi johtaa mielenkiintoisiin keskusteluihin.

Perussolmuja parempaa

Kengännauhojen solmimisesta voi kehittää taidetta. Kokeilemalla erilaisia, hieman epätavallisia solmumalleja voit tuoda pukeutumiseen hieman persoonallisempaa twistiä. Solmut ovat käytännöllisiä, mutta voit myös tehdä niiden solmimisesta hauskan harrastuksen.

”Perussolmuja parempaa” -asenne on jotain, jolla ilahdutat niin itseäsi kuin kanssakulkijoita. Kokeile rohkeasti uusia erikoisia tapoja, löydä oma suosikkisi ja keksi omia tapoja solmujen tekemiseen.

Toimivaa ja tyylikästä

Toimivuus ja tyylikkyys eivät sulje pois toisiaan. Ne voivat kulkea ihan hyvin käsi kädessä, kunhan löydät juuri sen oikean solmumallin, joka sekä pitää kengännauhat paikoillaan että heijastelee omaa tyyliäsi. Olipa kyseessä sitten jokin nopea ja käytännöllinen solmu tai hieman mielenkiintoisempi vaihtoehto, kengännauhat erilaisine solmimistapoineen tekevät päivästä hauskemman.

Erilaisia solmuvaihtoehtoja kokeilemalla saat aikaan erilaisia tyylejä. Nopeasti solmittava ”No tie” -solmu on nopea vaihtoehto, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan rennompiin asuihin, kuten vaikkapa farkkuihin ja t-paitaan. Spiraalille kierretyt nauhat ja niistä tehnyt solmut ovat tyylikäs valinta vähän juhlavampiin tilaisuuksiin. Kaksivärinen solmu voi olla erittäin persoonallinen lisä neutraaleihin tai yksivärisiin kenkiin. Se piristää heti asua ja tuo mukavaa kontrastia.

Tehokkaat tavat kengännauhojen solmimiseen

Kengännauhojen solmiminen voi tuntua perinteiseltä ja tylsältä askareelta. Siihen liittyy kuitenkin useita etuja verrattuna kenkiin, joissa on esimerkiksi vetoketju tai muita kiinnitysjuttuja.

Kengännauhojen avulla voit tehokkaasti säätää kengät juuri omaan jalkaasi sopiviksi. Voit säädellä solmuilla nauhojen kiristävyyttä ja löysyyttä tarpeidesi mukaan. Kengännauhat ovat yleensä myös paljon varmemmat kuin monimutkaisemmat kiinnityssysteemit. Jos ne kuluvat käytössä poikki, tilalle on helppo ostaa uudet.

DIY-koristeita nauhoista

Jos innostut solmuista, voit laajentaa solmujen tekemistä muihinkin kuin kenkiin. Kengännauhat ovat monipuolinen ja edullinen materiaali monenlaiseen luovaan askarteluun. Niistä syntyy vaikka minkälaisia DIY-koristeita – vain mielikuvitus on rajana.

Voit aloittaa vaikkapa siitä, että valitset erivärisiä nauhoja ja punot niistä yksinkertaisen renkaan. Kokeile erilaisia solmuja ja lisää esimerkiksi helmikoristeita. Renkaita voit käyttää niin rannekoruina kuin monenlaisina koristeina sisustuksessa.

Toinen hauska idea on tehdä kengännauhasta kukkia. Leikkaa nauhaa haluamasi pituiseksi ja kierrä se kukaksi. Kukkia voit käyttää esimerkiksi lahjapaketteihin kiinnitettyinä koristeina.

Jos olet intohimoinen kirjojen ystävä ja tarvitse kirjanmerkkejä, nauhoista teet helposti myös niitä. Nauhoista voi tuunata myös persoonallisia avaimenperiä. Leikkaa nauhasta haluamasi pituus ja lisää siihen avainrengas ja muutama pieni riipus. Tämä on yksinkertainen tapa tehdä käytännöllinen ja samalla tyylikäs avainperä.

Voit hyödyntää nauhoja myös makramee-koristeissa. Makramee on trendikäs käsityötekniikka, joka solmut solmitaan tietyllä tavalla. Makramee-koristeet voivat olla esimerkiksi kukka-amppeleita tai seinäkoristeita.

Nauhoista voit siis kehittää niin pieniä kuin isompia juttuja. Näiden projektien ei tarvitse olla erityisen monimutkaisia. Ne voivat kuitenkin tuoda iloa ja kivaa vaihtelua arkeen.

Modernit tavat solmia kengännauhat

Solmuista voi siis keksiä vaikka mitä. Siinä ei ole kuitenkaan kaikki, mitä kengännauhoista voi keksiä. On myös olemassa useita erilaisia tapoja pujottaa kengännauhat kenkiin. Kun olet oppinut kaikki haluamasi solmut, voit keskittyä seuraavaksi kengännauhojen pujottamisen saloihin. Tässä muutamia suosittuja tapoja, miten sen voi tehdä:

  • Perinteinen pujotus. Aloita pujottamalla nauhat alimmaisista rei’istä ja työskentele ylöspäin, ristikkäin molemmin puolin kenkää. Jatka ylöspäin, kunnes nauhat tulevat ulos viimeisistä rei’istä. Tämä on perinteinen ja yleisesti käytetty tapa.
  • Eurooppalainen pujotus. Tämä tyyli antaa kenkään siistin ulkonäön ilman risteäviä nauhoja. Aloita pujottamalla nauhat alimmaisista rei’istä sisään ja sitten siten, että nauhat muodostavat rivejä vaakatasossa.
  • Riippuva pujotus. Jätä ylimmät reiät tyhjiksi ja laske nauhat suoraan alas ennen niiden kiinnittämistä. Tämä antaa erilaisen, rennomman ilmeen.
  • Lukkopujotus. Luo ”lukko” nauhoilla, jotta ne pysyvät paikoillaan ilman kiristämistä. Pujota nauhat kenkään normaalisti, mutta kun pääset ylös, pujota nauhat takaisin alaspäin siten, että syntyy silmukka. Vedä nauhat lopuksi silmukasta.
  • X-pujotus. Pujota nauhat ristikkäin koko matkalta ensimmäisistä rei’istä alkaen. Tämä on suosittu tapa urheilukenkien kanssa.

Kokeile erilaisia pujotustapoja ja valitse se, mikä tuntuu mukavimmalta ja näyttää mielestäsi parhaimmalta. Voit käyttää erivärisiä nauhoja tai kokeilla erilaisia solmumalleja myös tähän puuhaan.

Kengännauhavinkkejä

Kun valitset kengännauhoja, materiaali on tärkeä valintatekijä. Pehmeät nauhat, kuten puuvilla ja polyesteri, sopivat hyvin arkikäyttöön. Vähän vahvemmat materiaalit, kuten nahka tai vahattu puuvilla, voivat taas olla parempi valinta esimerkiksi saappaisiin.

Varmista myös se, että nauhat ovat oikean pituiset – liian lyhyet tai pitkät nauhat tekevät sen, että et saa tehtyä kunnollisia solmuja. Useimmissa tapauksissa standardipituus on sopiva, mutta jotkut tietyt kengät saattavat vaatia erityispituisia nauhoja.

Väri ja tyyli ovat tärkeät. Valitse sellaiset nauhat, jotka sopivat kenkiisi ja pukeutumiseesi. Tarkista myös se, että ne ovat vastaavat alkuperäisten nauhojen kanssa. Joihinkin kenkiin sopivat vain esimerkiksi litteät tai pyöreät nauhat.

Solmut eri kulttuureissa

Kaikissa kulttuureissa on kenkiä ja solmuja. Solmuilla on myös monenlaisia merkityksiä. Kiinassa solmujen ajatellaan tuovan onnea ja pitkää ikää. Japanilaiset solmut ovat tärkeitä lahjojen paketoinnissa ja liittyvät moniin seremoniallisiin tilanteisiin. Viikingit käyttivät solmuja laivojen kiinnittämiseen ja purjeiden säätämiseen. Keltit taas loivat monimutkaisia solmuja, jotka symboloivat yhteyttä ja elämän jatkuvuutta.

Solmut voivat myös kantaa henkilökohtaisia merkityksiä. Kuvittele, että teet ystävällesi solmun, ja annat sen hänelle lahjaksi. Tämä solmu voi edustaa ystävyyttänne ja sitoutumistanne toisiinne. Solmun tekeminen ja antaminen voi siis olla myös tapa ilmaista tunteita.

UKK

Miksi kannattaa kokeilla sitoa kengännauhat eri tavalla?

Kannattaa kokeilla eri tapoja sitoa kengännauhat, koska se antaa sinulle mahdollisuuden tehdä kengistä uniikit ja henkilökohtaiset. Voit löytää tavan, joka ei pelkästään näytä hyvältä, vaan myös tuntuu mukavammalta jaloissa. Se on helppo tapa ilmaista omaa tyyliä ja tehdä pieniä muutoksia arkipäivään.

Voiko hauskoja kengännauhatekniikoita käyttää erityyppisten kenkien kanssa?

Voit ehdottomasti käyttää hauskoja tekniikoita erityyppisten kenkien kanssa. Olipa kyseessä sitten tennarit, saappaat tai juoksukengät, erilaiset solmut ja pujotustavat tuovat persoonallisuutta pukeutumiseen. Kokeile rohkeasti eri tekniikoita ja löydä se, joka sopii parhaiten juuri sinun tyyliisi ja valitsemiesi kenkien luonteeseen.

Onko olemassa joitakin erityisiä solmuja, jotka tekisivät kengistä mukavammat ja tukevammat jalassa?

Kyllä, on olemassa erityisiä solmuja, kuten vaikkapa niin kutsuttu juoksijan solmu. Tällaisten solmujen avulla voit säätää kengännauhojen kiristystä eri osissa jalkaasi, mikä voi parantaa istuvuutta ja vähentää hankauksen tunnetta.

Edellinen artikkeliJaybird Manufacturing TurboXE Aquafog ORSM -supertuuletin auttaa pääsemään eroon viemärin hajuista maatilalla
Seuraava artikkeliScalextric-autorata kahdeksalle autolle on hieno!