https://www.youtube.com/watch?v=CGcRgEuCocQ

Perinteiset helikopterit käyttävät polttomoottoria pyörittämään roottoriaan, mutta entä jos pyörimisliikkeen saisikin aikaiseksi lapojen päissä olevat raketit? Swisscopter rakensi tällaisen yhden miehen rakettihelikopterin ja nyt satuin törmäämään videoon siitä.

Dragonfly DF1-nimisen härvelin roottori pyörii siis sen päissä olevien, vetyperoksidilla toimivien rakettimoottorien avulla. Myös Britannian ja Yhdysvaltojen armeijat yrittivät kehittää vastaavanlaisella tavalla toimivia helikoptereita jo 1950-luvulla, mutta idea ei koskaan lähtenyt varsinaisesti ”lentoon”. Nyt esiteltävä helikopteri on varmasti sotilasmalleja pienempi ja se painaakin ainoastaan 106kg. Tästä huolimatta härveli pystyy kuitenkin nostamaan yhteensä yli 220kg.

Laitteen huippunopeus on 185km/h ja se kykenee pysymään ilmassa noin 50 minuuttia. Ylimääräisellä polttoainesäiliöllä lentoaikaa saadaan pidennettyä jopa 100 minuuttiin. Härveliä kontrolloidaan eri tavalla kuin perinteistä helikopteria, sillä kääntyminen onnistuu pelkästään yhden roottoria liikuttelevan kahvan avulla. Vaikka videolla näkyvä vekotin voi vaikuttaa melko vaaralliselta rakennelmalta, on se itse asiassa saanut jopa Yhdysvaltojen ilmailuhallinnon hyväksynnän.

Lähde (reddit)

Edellinen artikkeliHendo Hoverboards – Maailman ensimmäinen oikea(hko) leijulauta!
Seuraava artikkeliUnkari pohtii internetliikenteen verottamista