Älykelloja löytyy jo useammaltakin valmistajalta, mutta ne eivät ole ainakaan vielä hypänneet hurjaan suosioon. Yhtenä syynä lienee se, että tällaiset vekottimet ovat vielä melko paksuja, mutta toinen syy on varmasti se, että monelle jo matkapuhelimenkin pienen kosketusnäytön paineleminen suurilla sormilla tuottaa hankaluuksia. Carnegie Mellon -yliopiston tutkijat ovat sitä mieltä, että ratkaisu kontrollointiongelmaan löytyy heijastettavien näppäinten avulla.

Yliopiston futuristisiin käyttöliittymiin keskittyvä ryhmä kehitti ranteeseen kiinnitettävän prototyyppilaitteen, joka heijastaa näppäimensä käyttäjän iholle. Lasereiden avulla luodut näppäimet ovat kosketusherkkiä ja niiden muoto voidaan määritellä vapaasti käyttötarkoituksen mukaan. Tutkimuksen mukaan tällaiset heijastetut kontrollit kuluttavat hyvin vähän virtaa ja ovat lisäksi edullisia valmistaa.

Jatkossa heijastettavista näppäimistä voitaisiin tehdä myös dynaamisia LCD-matriisien avulla. Tästäkin tekniikasta on jo toimiva prototyyppi, mutta sen tuottama näppäin koostuu vasta muutamasta pisteestä. Vaikka erilaiset heijastettavat näppäimet eivät ole niittäneet suosiota esimerkiksi pöytäkoneen näppäimistön korvaajana, niin älykelloissa tällaiset napit tuntuisivat toimivan mainiosti.

Lähde

Edellinen artikkeliUSB armory – Kahden kahden euron kolikon kokoinen tietokone
Seuraava artikkeliHendo Hoverboards – Maailman ensimmäinen oikea(hko) leijulauta!