Tutkijat esittelivät uudenlaisen useaan kertaan käytettävän ”paperin”

repaper

Vaikka nykyään moni asia hoituukin digitaalisena, niin silti esimerkiksi toimistoissa syntyy kasoittain paperijätettä joka vuosi. Tästä johtuen moni yritys ja laitos onkin pyrkinyt kehittämään uudelleen käytettävää paperia jo pidemmän aikaa. Tällä kertaa Kalifornian yliopiston tutkijat hakivat ratkaisua uudenlaisesta väriaineesta.

Systeemi perustuu siis eräänlaiseen väriä vaihtavaan ”musteeseen”, joka toimii hapetus-pelkistysreaktion avulla. Tarkoitusta varten lasista tai muovista valmistetulle pinnalle kirjoitetaan tai piirretään haluttu sisältö UV-valon avulla. Tämän jälkeen sisältö on nähtävissä noin kolmen päivän ajan. Tekstin ”pyyhkiminen” onnistuu myös noin kymmenessä minuutissa kuumentamalla pinta 115 asteeseen. Yhtä pintaa voi käyttää uudelleen tällä hetkellä noin 20 kertaa, mutta tutkijat pyrkivät kasvattamaan määrän jopa 100 kertaan.

Idea uudelleenkäytettävästä kirjoituspinnasta on sinänsä hyvä, mutta en usko, että kovinkaan moni toimisto on ainakaan aivan heti vaihtamassa perinteisiä A4-arkkejaan tällaiseen ratkaisuun.

Lähde