Hilavitkuttimen testissä Sonyn DSC-QX30-linssikamera

ryhmakuva

Viime vuonna testailin näihin samoihin aikoihin Sonyn DSC-QX10- ja DSC-QX100-linssikameraa. Nyt ulos on putkahtanut myös uusi malli nimellä DSC-QX30. Se tarjoaa edeltäjistään poiketen jopa 30 kertaisen optisen zoomin. Kameran testailussa apuna toimi Sonyn Xperia Z3 Compact -tabletti.

Aiempien mallien tapaan linssikamera paritetaan joko NFC:n tai WiFi:n ja salasanan avulla matkapuhelimeen tai tablettiin. WiFi:n kanssa homma kannattaa hoitaa ensimmäisellä kerralla lämpimissä sisätiloissa, sillä erilaisista numeroista ja kirjaimista koostuvan salasanan naputteleminen voi kestää hetken. Linssikamerasta itsestään ei vieläkään löydy etsintä, mutta sellaisen virkaa toimittaa esimerkiksi älypuhelimeen asennettava PlayMemories-niminen softa.

linssicamnorm DSC-QX30-linssikameralla otettu kuva

tablettinorm Xpea Z3 Compact-tabletilla otettu vertailukuva

Ohjelmiston kautta pystyy myös valitsemaan kuvaustilan muutamien valmiiksi ohjelmoitujen vaihtoehtojen joukosta sekä tekemään joitakin rajoitettuja säätöjä kuvausominaisuuksien suhteen. Esikatselukuvat näkyvät pikaisesti kuvan nappaamisen jälkeen etsimenä toimivan laitteen näytöllä ja todelliset otokset tallennetaan linssikameraan asetettuun microSD-muistikorttiin.

Edellisten mallien kanssa kysymykseksi muodostui lähinnä se, että kuka tarvitsee erillisen linssikameran matkapuhelimensa rinnalle. Tällä kertaa ratkaisua on haettu jopa 30 kertaisesta optisesta zoomista. Tämä on sinänsä hyvä veto, sillä mobiililaitteista harvemmin löytyy kovinkaan tehokasta zoomia ja digitaaliset zoomit eivät pärjää optisille ratkaisuille.

linssicamzoom DSC-QX30-linssikameralla otettu kuva täydellä zoomilla

tablettizoom Xperia Z3 Compact-tabletilla otettu vertailukuva täydellä zoomilla

Myös tässäkin pikaisessa testissä Xperia Z3 Compact -tabletilla ilman zoomia napsitut kuvat olivat lähes samaa tasoa DSC-QX30:n kanssa, mutta kauemmaksi zoomatessa laitteet erottuvat toisistaan kuin yö ja päivä. Täytyy toki muistaa, että testi on siinä mielessä epäoikeudenmukainen tablettia kohtaan, että eihän kyseistä laitetta olekaan tarkoitettu kuvaamaan kaukana olevia kohteita. Toisaalta juuri tähän väliin Sonyn DSC-QX30 pyrkiikin iskemään. Valitettavasti 309 euron hintalappu ajaa varmasti osan potentiaalisista ostajista miettimään tällaisen linssikameran hankkimista ainakin hieman pidempään.

Mielenkiintoisena lisäseikkana voisi vielä lopuksi mainita Xperia Z3 Compact -tabletista löytyvän ominaisuuden, jonka avulla sekä linssikameran, että tabletin oman kameran voi kytkeä kuvaamaan samaan aikaan. Tällöin saa kuvattua erilaisia tilanteita vaikkapa videolle yhtä aikaa kahdesta kuvakulmasta.

Tuotelinkit:

DSC-QX30

Xperia Z3 Compact