Onnenpelit, erityisesti Lotto, on monien suomalaisten sydämissä erityisellä paikalla. Siitä syystä onkin mukavaa, että suomalaisille pelaajille on monia vaihtoehtoja, mikä tulee lottopeleihin.  Yksi suosituimmista lottopeleistä Suomessa on Vikinglotto, joka kerää vieläkin uskomattoman määrän pelaajia viikoittain pitämään hauskaa.

Suuri osa meistä tuntee Vikinglotto pelin vähintään nimeltä. Se on loppujen lopuksi hyvin kuuluisa vaihtoehto, joten suuri osa meistä tietää myös miten peliä pelataan. Mutta oletko tietoinen Vikingloton historiasta? Kyseinen lottopeli täyttää vuonna 2022 jopa 30 vuotta, tai ainakin sen suunnittelusta tulee olemaan tänä vuonna kolme vuosikymmentä. Tämä tieto yllättää monia, sillä harva tietää kyseessä olevan näin vanha peli. Kolmeen vuosikymmeneen sisältyy hyvin monia mielenkiintoisia hetkiä, johon tämän artikkeli tulee perehtymään.

Vikinglotto on ensimmäinen monen maan lottopeli Euroopassa

Kun Vikinglotto pelistä aloitettiin suunnittelu vuonna 1992, se oli aivan ensimmäinen lajissaan koko Euroopassa. Tämä voi olla yllättävä tieto siitä syystä, että koko lottopeli periaate on saanut alkunsa Euroopassa, ja se on ollut osa Euroopan historiaa jo uskomattoman kauan aikaa.

Toisin sanoen Viking Lottoa voidaan pitää inspiraationa hyvin suosituille monen maan lottopeleille kuten Eurojackpot ja EuroMillions. Viking Lotto on myös kasvanut koossaan vuosien aikana, mihin tulemme perehtymään myös artikkelin aikana. Se ei kuitenkaan ole ikinä saavuttanut Eurojackpot pelin kokoa, eikä sen tarvitsekaan. Se on siten mukava keskikokoinen lottopeli, sijoittuen Eurojackpotin ja perinteisen loton välimaastoon koonsa mukaan.

Viking Lotto sai alkunsa Pohjoismaiden yhteistyönä

Kuten Viking Loton nimestä voidaan jo veikata, se on Pohjoismaiden järjestämä lottopeli. Toisin sanoen sen takana oli alkujaan Suomen Veikkaus, Ruotsin Svenska Spel, Norjan Norsk Tipping, Tanskan Danske Spil ja Islannin Íslensk Getspá.

Maat aloittivat suunnittelun, ja loivat sopimuksen keskiviikkoisin järjestettävästä lotosta viidessä eri maassa. Tietenkin sopimuksen teon jälkeen tuli kestämään hetken aikaa, ennen kuin ensimmäinen Viking Lotto peli arvottiin. Tämä tapahtui vuoden 1993 maaliskuun 17. päivä. Peli kiinnosti heti alusta lähtien selkeästi monia pelaajia, sillä vaikka osallistuminen maksoi vain kaksi kruunua, liikevaihto ensimmäisestä pelistä oli 17 miljoonaa kruunua.

Vuosien aikana peliin on liittynyt muitakin maita

Kuten sanoimme, peli on kasvanut koossaan vuosien aikana. Alkujaan Vikinglottoon otti osaa viisi maata, mutta tämä määrä on vuosien aikana jopa tuplaantunut. Vuonna 2017, jopa neljä uutta maata päätti ottaa osaa kilpaan. Nämä maat olivat Latvia, Liettua, Viro ja Slovenia. Vuonna 2020 osallistuvien maiden määrä kasvoi vielä yhdellä, kun Belgia osallistu ensimmäistä kertaa Vikinglotto peliin. Siten nykyään osallistuvien määrä on 10 alkuperäisen viiden sijaan.

Jokeri peli tekee Viking Lotosta vieläkin jännittävämmän

Jos olet ikinä nähnyt minkään Lottoarvonnan televisiosta, olet varmasti huomannut sitä seuraavan Jokeri arvonnan. Jokeri peli on lisäpeli, joka tekee lotosta vieläkin jännittävämmän. Hyvin monet ovat tottuneet Jokeri peliin, joten monia saattaa yllättää tieto siitä, että Jokeri peli ei ole aina ollut osa Vikinglottoa.

Vikingloton jokeri peliä kutsutaan nimellä Keskiviikko Jokeri. Se lisättiin ensimmäistä kertaa Viking Lottoon vuonna 2002. Toisin sanoen se lisättiin peliin vasta yhdeksän vuotta sen ensimmäisen arvonnan jälkeen. Jokeria pelataan samankaltaisella tavalla kuin itse lottoa. Toisin sanoen, pelaajien tulee valita tietty määrä numeroita tietyistä vaihtoehdoista. Keskiviikko Jokerin tapauksessa tämä on seitsemän numeroa 0 ja 9 väliltä. Tämä saattaa kuulostaa helpolta, mutta Jokerissa voitetaan vain silloin, jos valitut numerot ovat samassa järjestyksessä kuin ne ovat arvottu. Vain silloin pelaaja voi voittaa jokerissa.

Onnennumero lisätään Viking Lottoon

Jokeri ei ole enää ainoa lisäpeli, johon voidaan ottaa osaa Viking Loton yhteydessä. Nimittäin vuoden 2004 elokuussa Viking Lottoon lisättiin myös onnennumero. Onnennumero voi nostaa jättipotin kokoa, jos se on yksi Viking Loton voittavan rivin numeroista. Esimerkiksi jos Onnennumero on 7, ja se tullaan arpomaan myös Vikinglotto arvonnassa voitto riville, koko potin koko nousee. Täten potin voittaja voittaa suuremman potin itselleen.

Miten Viking Lottoa voidaan oikein pelata?

Vaikka moni asia on muuttunut vuosien aikana, yksi on pysynyt koko ajan samana; Viking Loton järjestäjä. Aivan kuten 30 vuotta sitten, sen takana Suomessa on vieläkin Veikkaus. Tämä asia ei tule ikinä muuttumaan, sillä Veikkaus on Suomen Valtion omistama yritys.

Asia, joka muuttuu on kuitenkin se, miten Viking Lottoa voidaan oikein pelata. Kun peli esiteltiin ensimmäistä kertaa. Se oli mahdollista pelata pelkästään vierailemalla kuponkeja myyvällä kioskilla. Nykyään Veikkauksella on kuitenkin myös oma nettisivunsa, joka mahdollistaa Viking Loton pelaamisen. Voit täten itse valita haluatko osallistua Vikinglottoon lähtemättä kotoa mihinkään vai et.

Historian suurimmat voitot kiinnostavat monia

Vikinglotto on onnenpeli aivan kuten kaikki muutkin onnenpelit. Toisin sanoen pelin lopputulokseen ei voida vaikuttaa tietynlaisella strategialla. Pelkästään pelaajan omalla onnella on vaikutus siihen, miten peli tulee päättymään loppujen lopuksi. Vaikka peli pohjautuu kokonaan pelaajaan onneen, siinä on silti voitettu joitakin todella uskomattomia potteja vuosien aikana.

Vuonna 2005 tanskalainen pelaaja voitti siihen mennessä suurimman potin. Tämä oli 5 miljoonaa euroa, mikä on todella uskomaton summa. Kyseessä oli kuitenkin vasta siihen mennessä suurin potti, sillä esimerkiksi vuonna 2013 norjalainen pelaaja voitti uskomattomat 29 miljoonaa euroa. Norjalaiset ja tanskalaiset pelaajat ovat selkeästi onnekkaita, sillä vuonna 2016 kaksi jättipottia jakoivat 44 miljoonan euron potin. 22 miljoonaa euroa meni Tanskaan, ja toinen samankokoinen potti meni Norjaan. Vuosi 2016 oli erityisen onnekas vuosi pelaajille, koska vuoden aikana Vikinglotosta voitettiin jopa 86 jättipottia.

Säännöt ovat muuttuneet hieman vuosien aikana

Koska Vikinglottoa on pelattu niin kauan, ei varmastikaan yllätä se, että pelin säännöt ovat muuttuneet hieman vuosien aikana. Yksi muutoksista on esimerkiksi se, että nykyään arvonnassa arvotaan viisi palloa. Ennen tämä oli kahdeksan. Lisäksi maksimivoittoa on muutettu. Nykyään se on 25 miljoonaa euroa. Vaikka tämä on jonkin verran pienempi kuin ennen, sitä ei voi todellakaan kutsua pieneksi voitoksi millään tasolla. Kukaan pelaaja ei varmastikaan tulisi kieltäytymään tämän kokoisesta voitosta.

Nykyään Viking Lottoon voidaan ottaa osaa jopa liikkeellä

Tietenkin yksi asioista, mikä on muuttunut hyvinkin paljon vuosien aikana on teknologia. Tämä vaikuttaa myös Viking Lotto peliin. Kuten mainitsimme aikaisemmin, nykyään Vikinglotosta kiinnostuneet pelaajat voivat pitää hauskaa pelaamalla suoraan kotoaan, tietokonetta apunaan käyttäen. Tämän lisäksi voit jopa pelata Viking lottoa nykyään liikkeellä.

Tämä onnistuu Veikkauksen mobiiliversion avulla. Koko Veikkaus sivusto on nykyään optimoitu toimimaan kaikilla erilaisilla laitteilla. Siten pääset pitämään hauskaa vaikka bussissa matkalla töihin. Kolmekymmentä vuotta sitten olisi ollut vielä hankala kuvitella tulevaisuuden näyttävän tältä!

Lotto on vieläkin Suomen suosituin onnenpeli

Kolmeenkymmeneen vuoteen kuuluu hyvin monia jännittäviä hetkiä. Kuitenkin asia, mikä on pysynyt samanlaisena on suomalaisten mielenkiinto kaikkiin lotto peleihin, mukaan lukien tietenkin Viking Lotto. Peli tulee varmasti myös tulevaisuudessa ilahduttamaan niin suomalaisia kuin muidenkin osaa ottavien maiden pelaajia.

Edellinen artikkeliF1 Vedonlyönti
Seuraava artikkeliWindows 11