MicroTransponder kehittää uutta apua tinnitukseen

tinnitusbooks Wikimedia

Tinnitus eli korvien jatkuva soiminen vaivaa monia muun muassa liian äänekkäissä työolosuhteissa huonoa kuulonsuojausta käyttäneitä ihmisiä. Aiemmin tämän ärsyttävän vaivan hoitoon on käytetty muun muassa laitteita, jotka lähettävät tinnituksen kumoavaa ääntä. Tämä ei ole kuitenkaan mikään täydellinen ratkaisu. Nyt MicroTransponder-niminen firma kehittää Serenity Systems -järjestelmää, joka korjaa korvien soimisen uudella tavalla.

Uusi systeemi perustuu niin sanottuun kiertäjähermoon vaikuttavaan laitteeseen. Kyseinen hermo yhdistää monia sisäelimiä aivoihin. Yleisesti kroonisen tinnituksen oletetaan aiheutuvan siitä, että korvista lähetetyt signaalit muuttuvat matkan varrella. Nyt kehitettävän systeemin on tarkoitus saada hermosolut ”unohtamaan” tinnittävä ääni.

Järjestelmää käytetään siten, että vaivasta kärsivät kuuntelevat kuulokkeilla ääniä, jotka saavat aikaan tinnitusta ja sitten näitä lähellä olevia taajuuksia. Samalla hermoon kytketty vekotin lähettää pieniä pulsseja, joiden on tarkoitus saada aivot korjaamaan ongelma omilla muutoksillaan. Systeemi on saatu toimimaan jo rotilla ja tänä vuonna järjestetyssä pienessä ihmiskokeessa se onnistui parantamaan noin puolet koehenkilöistä.

Lähde