Kuinka ottaa parempia valokuvia älypuhelimella?

Älypuhelimella voi ottaa laadukkaita valokuvia, mutta onnistunut lopputulos saattaa vaatia hieman harjoitusta sekä luonnollisesti myös oikean laitteen. Älypuhelinten kameroissa voi olla merkittäviäkin eroja, vaikka lähes jokaisella nykyaikaisella puhelimella kyllä pystyy ottamaan suhteellisen laadukkaita kuvia.

Kuvausharrastus kannattaakin siis aloittaa jo puhelinkaupoilta, sillä sopiva laite helpottaa opettelua huomattavasti. Esimerkiksi Honorin X8 5G tarjoaa 48 MP:n kolmoiskameran sekä laadukkaan, makrotason yksityiskohtien taltioimiseen tarkoitetun makrokameran, jotka ovat hyviä ominaisuuksia niin aloittelevalle kuin kehittyneemmällekin kuvaajalle. Kun laitepuoli on kunnossa, voi alkaa perehtymään puhelimen harrastusta tukeviin ominaisuuksiin.

Millaisia valokuvaamiseen sopivia ominaisuuksia puhelimessa on?

Tällaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi korkealaatuinen kamera, optinen kuvanvakain ja erilaiset sisäänrakennetut säädöt. Kameran tarkkuus ja laatu vaikuttavat suuresti valokuviin. Optinen kuvanvakain auttaa vakaassa otoksessa ja erilaiset säädöt mahdollistavat monipuolisen valokuvaamisen.

Esimerkiksi automaattinen HDR-kuvaus tekee taustasta hienovaraisemman ja antaa vahvemman syvyysvaikutelman alueille, joilla on enemmän tummia yksityiskohtia. Esimerkiksi edellä mainittu Honor X8 58 sisältää valmiiksi bokeh-efektin, jolla muotokuvista tulee syvempiä.

Älypuhelimille on saatavilla myös useita maksullisia ja maksuttomia ohjelmia, joiden avulla otettuja kuvia voi muokata ja parantaa. Nämä ohjelmat tarjoavat työkaluja, joilla voi muokata valokuvia ja lisätä niihin erilaisia efektejä. Honor-puhelimet toimivat Android-käyttöjärjestelmällä, joten niiden kohdalla tällaiset sovellukset löytyvät Play Kaupasta.

Miten valokuvien käsittely ja editointi tapahtuu?

Useimmat älypuhelimet tarjoavat jonkin verran valmiita työkaluja, joiden avulla voi muokata kuvia helposti. Esimerkiksi kuvien värejä voi muokata, lisätä tehosteita tai leikata ja rajata kuvia halutunlaisiksi. Nämä valmiit työkalut riittävät usein pieneen ja hienovaraiseen säätämiseen, mutta erilliset sovellukset voivat viedä kuvat vielä korkeammalle tasolle.

Sovelluksilla voidaan valmiiden efektien lisäksi hienosäätää kuvien värejä, valoja ja varjoja tarkemmin ja yksityiskohtaisemmin. Niillä voidaan poistaa tai vaikka sumentaa kuvasta haluttuja alueita, terävöittää niitä tai lisätä kuvaan rakeisuutta, jolla kuvaan saadaan aikaan nostalginen retro-tunnelma. Kuvien käsittelyn voi siis aloittaa puhelimen omilla työkaluilla, mutta jossakin vaiheessa kannattaa perehtyä myös muihin sovelluksiin.

Miten voin jakaa tuotoksiani?

Valmiit kuvat voi tallentaa sekä laitteelle että varmuuskopiona myös pilveen tai muistikortille, jotta ne ovat helposti saatavilla myös silloin, kun esimerkiksi vaihdetaan puhelinta. Moni kuvaaja haluaa jakaa tuotoksensa myös muiden nähtäväksi ja tähän löytyykin monia keinoja.

Pilveen tallennetut kuvat ovat helposti jaettavissa linkillä, jonka voi lähettää itse haluamilleen ihmisille. Honor-puhelimissa, kuten edelläkin mainitussa X8 5G -mallissa, on käytössä Google-palvelut, joiden avulla pilveen tallentaminen on varsin mutkatonta.

Toisaalta kuvia voi julkaista myös useilla sosiaalisen median alustoilla. Kuviin kannattaa joskus lisätä oma vesileima, ellei halua muiden käyttävän otettuja kuvia ja levittävän niitä ominaan. Jos halutaan tulostaa kuvat laadukkaasti paperille, esimerkiksi julisteiksi tai tauluiksi, ne voi tilata painettuina erilaisista verkkokaupoista.

Yhteenvetona voidaan todeta, että älypuhelimella voi ottaa laadukkaita valokuvia, kunhan muistaa noudattaa perusperiaatteita. Kaikki alkaa oikean puhelimen hankkimisesta, jolloin kuvat ovat jo lähtökohtaisesti ottohetkestä lähtien laadukkaita. Tämän jälkeen voi panostaa editointi-sovelluksiin, jotka tuovat kuville viimeisen silauksen.