Luonnosta löytyy monia hienoja mekanismeja, joita ei ole vielä nykyäänkään osattu kopioida yhtä tehokkaasti ihmisen toimesta. Viherkasvien fotosynteesiin kykenevät lehdet sen sijaan voidaan nyt poistaa listasta, sillä tällaisia on vihdoinkin onnistuttu tuottamaan keinotekoisesti.

Royal College of Art -nimisestä oppilaitoksesta valmistunut Julian Melchiorri kehitti tekniikan, jolla voidaan rakentaa auringonvaloa sekä hiilidioksidia absorboivia ja happea tuottavia lehtiä. Keinotekoisia vihreitä kappaleita saadaan tuotettua silkin kuiduista sekä kasveista irroitetuista viherhiukkasista. Tämä on yksi niitä systeemejä, joiden avulla pitkille avaruuslennoille voitaisiin tuottaa happea, sillä normaalit kasvit eivät kasva painovoimattomassa tilassa.

Toki tällaiselle kevyelle ja vain vähän ulkopuolisia resursseja kuluttavalle keinotekoiselle lehdelle on lukuisia muitakin käyttäkohteita. Menee kuitenkin vielä varmasti ainakin muutamia kymmeniä vuosia, ennen kuin tällaiset lehdet löytävät tiensä sovelluskohteisiinsa.

Lähde

Edellinen artikkeliToimiva mikroskooppi pelkästään LEGO-palikoista
Seuraava artikkeliTutkijat kehittelevät silmälasit korvaavaa LCD-näyttöä