kvanttikone

Kvanttitietokoneet ovat laitteita, jotka suorittavat vaadittavat laskut kvanttitilojen superpositioiden avulla. Tällä hetkellä ei ole vielä mahdollista rakentaa suurempia kvanttitietokoneita, mutta nämä olisivat toteutuessaan huomattavasti nopeampia tietyissä toiminnoissa kuin perinteiset tietokoneet. Bristolin yliopistossa on hiljattain päästy hieman lähemmäksi tällaisia skaalautuvia laitteita.

Yliopistossa onnistuttiin nyt ensimmäistä kertaa luomaan sekä manipuloimaan yksittäisiä fotoneja silikonista piistä koostuvan mikrosirun sisällä. Aiemmin fotonien tuottamiseen on tarvittu ulkoinen valonlähde, mutta nyt kaikki onnistuu saman sirun sisällä. Tutkijoiden mukaan luodut fotonit olivat laadukkaita ja identtisiä, joten niitä voisi tulevaisuudessa tuottaa suurempia määriä satojen samanlaisten lähteiden avulla.

Nyt kehitetty kvanttipiiri pystyttiin luomaan samoilla tekniikoilla, joita käytetään perinteistenkin elektronisten komponenttien valmistuksessa. Millimetrin pituiseen siruun pyritään vielä lisäämään loput välttämättömät komponentit, jotta tutkijaryhmä voisi osoittaa suurempien fotoneihin perustuvien kvanttitietokoneiden olevan mahdollisia.

Lähde

Edellinen artikkeliKansainväliseltä avaruusasemalta löytyy pian tunnetun universumin kylmin piste
Seuraava artikkeliReROLL – pelimaailma maapallosta