Näin talvella lämpötilat voivat tuntua kylmiltä verrattuna kuumiin kesäpäiviin. Vaikka elohopea saattaa välillä laskea useammankin kymmenen pakkasasteen puolelle, niin ei se silti yllä lähellekään 0 kelvinin (n. -273 °C) lämpötilaa. Kansainvälisellä avaruusasemalla sen sijaan päästään kohta lähes tällaiseen ääritilaan asti.

Kylmä piste halutaan luoda kvanttimekaniikan tutkimuksia varten. Galaksien väleiltä on tällä hetkellä löydetty jopa kolmen kelvinin lämpötiloja saavuttavia kohtia, mutta nyt paljon lähempänä maapalloamme koitetaan päästä jopa 100 pikokelvinin lämpötilaan. Tämä vastaisi siis 0,0000000001 kelviniä eli se olisi hyvin lähellä absoluuttista nollapistettä. Tutkimukset tehdään avaruusasemalla, sillä siellä maapallon painovoima ei vaikuta testattavien kaasujen käyttäytymiseen ja näin ollen ne saadaan jäähdytettyä entistä kylmemmiksi.

Lähellä absoluuttista nollapistettä moni materiaali käyttäytyy tavoilla, joista on vain vähän tietoa, joten tällainen tutkimus voi avata aivan uusia näkökulmia. Kylmälaboratorio pyritään saamaan toimintakuntoon vuoteen 2016 mennessä.

Lähde

Edellinen artikkeliMikroskooppisen pieniä tuulimyllyjä
Seuraava artikkeliTutkijat pääsivät askeleen lähemmäksi skaalautuvia kvanttitietokoneita