Urheiluvedonlyönnillä tarkoitetaan vedonlyöntiä sellaisista urheilutuloksista, joiden tulos määräytyy lopputuloksen tai muun tapahtuman perusteella. Suomessa suosittuja urheiluvedonlyöntimuotoja ovat esimerkiksi Tulosveto, Pitkäveto ja Vakioveikkaus. Tarkastellaan tällä sivulla tarkemmin, mikä on tehnyt näistä eri vedonlyöntimuodoista niin suosittuja.

Pitkäveto eli 1×2-vedot

Pitkäveto on Suomessa suosituin vedonlyöntimuoto. Pelin idea on yksinkertainen, pelaajan on veikattava voittajaa. Eri kohteille on olemassa kiinteät kertoimet. Mikäli 1×2 ei ole vielä tuttu termi, niin 1 tarkoittaa kotivoittoa, x tarkoittaa tasapeliä ja 2 tarkoittaa vierasvoittoa. Mikäli ottelu ei voi päättyä tasapeliin, on käytössä vain 1 ja 2.

Jottei vedonlyönti olisi liian helppoa, on pelaajien usein veikattava kahta kohdetta (tuplakohteet) tai muutamaa kohdetta (triplakohteet). Useamman kohteen oikein veikkaaminen on luonnollisesti vaikeampaa, kuin vain yhden kohteen. Usein netin vedonlyöntisivustoilla pelaajat voivat veikata myös jokaista kohdetta yksittäiskohteena.

Pitkävedossa voitto saadaan laskettua kertomalla kokonaiskerroin pelaajan käyttämällä panoksella. Kaikkien pelattujen kohteiden kertoimet keskenään kertomalla saadaan kokonaiskerroin. Pitkävedon pelaaminen alkoi Suomessa 1993, joten Pitkäveto tulee pian 30-vuoden ikään.

Tulosveto

Tulosveto muistuttaa Pitkävetoa, mutta Tulosvedossa pelaajan tulee veikata ottelun maalimäärää, eli ottelun lopputulosta. Tulosvedossa eri lopputuloksien kertoimet voivat olla kiinteitä tai muuttuvia ja kertoimet ovat usein suurempia kuin Pitkävedossa.

Yleisesti voidaan sanoa, että vedonlyönnin aloittelijoille sopii Tulosvetoa paremmin Pitkäveto. Tulosvedossa onnistuminen on haastavaa, ja moni suosittelee pelaamaan Tulosvetoa vain käyttämällä järjestelmää. Järjestelmän avulla pelaaja veikkaa useampaa kuin yhtä lopputulosta.

Tulosveto on Pitkävedon ohella erittäin suosittu vedonlyöntimuoto, joka löytyy lähes kaikilta vedonlyöntiä tarjoavalta sivustolta. Pelaaja voi veikata netissä esimerkiksi Liiga- tai NHL-ottelujen lopputuloksia.

Moniveto on vedonlyöntimuoto, jossa pelaaja pelaa tulosvetoa nimensä mukaisesti monessa eri kohteessa. Todennäköisyys voittamiselle luonnollisesti tällöin laskee, mutta toisaalta samanaikaisesti kerroin kasvaa helposti moninkertaiseksi. Monivedosta käytetään myös termiä yhdistelmäveto.

Live-vedonlyönti tapahtuu kesken ottelun

Live-vedonlyönti on kasvattanut suosiotaan viime vuosina monessa maassa muita vedonlyöntimuotoja nopeammin. Live-vedonlyönti tapahtuu kesken pelin, eli ottelun ollessa vielä käynnissä. Vedonlyöntitoimistojen analyytikoiden on vaikea asettaa reaaliajassa tarkkaan harkittuja kertoimia, minkä myötä pelaajat voivatkin löytää usein ylikertoimia.

Live-vedonlyönnissä ei veikata vain ottelun lopputulosta, vaan kohteena voi olla esimerkiksi kuka saa seuraavan vaparin tai kuka tekee seuraavan maalin. Käytännössä vain luovuus on rajana, mistä vetoa voidaan lyödä.

Live-vedonlyöntiä on kätevä harrastaa vedonlyöntiyhtiöiden sivustoilla, koska ne näyttävät paljon otteluita suorana lähetyksenä sivustollaan. Pelisivustoa valittaessa kannattaa pelaajan luonnollisesti kiinnittää huomiota kuitenkin kertoimiin. Laadukkaat sivustot tarjoavat paljon kohteita eri lajeista ja lisäksi houkuttelevan suuria kertoimia.

Mielenkiintoista live-vedoissa on myös se, että kertoimet muuttuvat peliajan ja -tilanteiden mukaan. Jos kuitenkin asetat oman vetosi, ei kukaan muuta enää asettamaasi vedon kerrointa.

Vedonlyönti tuo jännitystä pelin seuraamiseen

Vedonlyönti on Suomessakin ollut suosittua jo useamman vuosikymmenen ajan. Yksi syy suosiolle on se, että se on jännittävä lisä pelin seuraamiseen. Ottelun seuraaminen on jännittävämpää, kun samalla voi jännittää myös oman vedon osumista kohdalleen. Peliin tulee sillä tavoin paljon enemmän tunnetta.

Vedonlyöntiä voi harrastaa perinteisesti kuponkeja täyttämällä tai netissä. Netissä vedonlyönti onnistuu nykyisin kätevästi myös puhelimella, joten panoksen asettaminen ei vaadi enää edes kotiin pääsemistä, vaan vedon voi asettaa käytännössä missä vain. Suomessa vedonlyönnin ikäraja on 18 vuotta.

Vedonlyöntiä muustakin kuin urheilusta

Urheiluvedonlyönti on suosituinta vedonlyöntiä maailmanlaajuisesti, mutta netissä vetoa voi lyödä melkein mistä vain. Suosittuja vedonlyöntikohteita netissä ovat urheilun lisäksi varsinkin politiikka ja TV-ohjelmat.

Politiikkavedonlyönnin suosio on kasvanut erityisesti Yhdysvalloissa viimeisen parin vaalikauden aikana. Uusi presidentti voidaan asettaa veikkauksen kohteeksi huomattavasti ennen vaaleja, ja samalla voi lyödä vetoa myös esimerkiksi seuraavasta Yhdysvaltain varapresidentistä. Aika näyttää, milloin politiikan vedonlyönti lyö itsensä läpi myös Suomessa.

Myös TV-ohjelmat sopivat vedonlyöntiin, koska niissäkin käydään usein kisaa, jonka voittajaa ei kukaan tiedä etukäteen. Esimerkiksi erilaisten laulukilpailujen voittajista asetetaan paljon panoksia tuotantokauden finaalikierroksilla.

Nuoret aikuiset kiinnostuneita eSports-vedonlyönnistä

eSports-vedonlyönti on vielä kohtalaisen uusi vedonlyöntimuoto, joka on kasvanut huomattavasti viimeisen vuosikymmenen aikana. eSports-vedonlyönnissä veikataan tietokone- ja videopelien otteluiden lopputulosta.

eSports on monille nuorille aikuisille harrastus, josta he ovat olleet kiinnostuneita nuoresta pitäen. eSports-vedonlyöntiä voi harrastaa netissä jo kaikilla monipuolisilla vedonlyöntisivustoilla, mikä osaltaan kertoo myös lajin saamasta suosiosta.

eSports-vedonlyönnin suosio on kasvanut myös Suomessa viimeisen parin vuoden aikana. Suomalaiset pelaajat ja tiimit ovat pärjänneet myös hyvin eSports-turnauksissa. eSports-turnauksia seurataan paljon myös esimerkiksi Twitch-videopalvelussa ja tämän myötä pelaajat saavat myös suuria taloudellisia tukijoita, eli sponsoreita.

Vastuullinen vedonlyönti

Vedonlyöntiäkin oppii pikkuhiljaa, eikä ensikertalaisen kannata pelata liian suurilla panoksilla. Vedonlyöjän on aina pelattava vastuullisesti, eikä mahdollisia häviöitä pidä yrittää saada takaisin asettamalla uusia vetoja. Veikkaaminen pitää siis pysyä hauskana, eikä yöuniaan pidä menettää vedonlyönnin vuoksi. Vedonlyöntisivustot tarjoavat myös työkaluja oman pelaamisen seurantaan ja rajoittamiseen.

Edellinen artikkeliOnko pokeri tuuri vai taitopeli?
Seuraava artikkeliVinkkejä sinulle sopivan pelisivuston valintaan