Hilavitkutin vieraili Kuva & Kamera -messuilla Wanhassa satamassa hieman yli viikko sitten. Uutisoimme tänään messuilla esitellystä JVC:n kolmiulotteista kuvaa toistavasta televisiosta. Paikalla oli esittelemässä laitetta Mikko Leino sekä Henri Sorsa Metropolia Ammattikorkeakoulun Mediatekniikasta (kuvassa).

Tämä kolmiulotteinen ihmelaite näytti ulkoapäin aivan tavalliselta litteäruutuiselta televisiolta. Ainoastaan kuvassa oli jotain erityistä. Nykyajan tuntemusta hyväksi käyttäen oli helppo arvata että suhruinen kuva on kolmiulotteinen kunhan vain laittaa polarisaatiolasit nenälle. Tv siis hyödyntää polarisaatioteknologiaa, jossa kaksi lomitettua kuvaa näkyvät erityisten lasien läpi katsottuna oikealle ja vasemmalle silmälle.

Kolmiulotteisen videokuvan tuottaminen on yllättävän helppoa, samoin valokuvan. Jälkimmäistä varten opiskelijat, olivat laittaneet kaksi Canonin G10:ä rinnakkain (kuvassa alla). Edellistä taas kuvattiin vastaavalla ripustuksella kahdella Canon Legria HF S 100 -videokameralla. Kolmiulotteinen kuva tuotetaan nämä kaksi vierekkäistä kuvaa yhdistämällä. Tähän on saatavilla ilmaista softaa: Stereo Photo Maker ja Stereo Movie Maker. Tämä on mielestäni erittäin mielenkiintoista, että kuka tahansa voi näin helposti tehdä kolmiulotteista kuvaa.

Erityisen katsomiskokemuksesta tässä teki myös se, että videokuva oli kuvattu tavallisessa suomalaisessa ostoskeskuksessa. Sellaista 3d-kuvaa ei ole tottunut näkemään. Siitä alkoi oikein innostus, että milloin voi kuvata ja tehdä oman 3d-videon! Hetki ei liene kovin monen vuoden takana. Jonkin verran esittelijät olivat myös kokeilleet erilaisia kameraviritelmiä, mutta mielenkiintoista kuvaa syntyi vain ”oikealla” kamera-asettelulla.

3d-kokemusta ”haittasi” mielestäni eniten se, että näytön reunat leikkaavat kuvan ”kesken”. Kenties joku päivä tällaista projisioidaan suureen kokoon ja kuvaan voi mennä paremmin ”sisään”.

JVC:n saapumisesta markkinoille ei ole tietoa, mutta messuesittelijät tiesivät kertoa että kesän aikana Samsung on rullaamassa oman mallinsa kuluttajamarkkinoille. Toisaalta tuli ajatus, että kun kuvaa kerran on niin helppo tuottaa, niin voisiko sitä saada piankin superkaupassa myytäville vuxit-videolaseille. Oikeilla codeceilla sun muilla tämä voisi periaatteessa olla saavutettavissa jo nyt.

Edellinen artikkeliVenäläistä moottorikelkkailua
Seuraava artikkeliKuva & Kamera 2010 messut: Suomen Luonnonvalokuvaajat ry

11 KOMMENTIT

 1. Videon koodaus ei mielestäni vaatisi nykyisiin codeceihin muutoksia; tällä hetkellähän videostreamiin koodataan yleensä vain yksi video, mikään ei mielestäni estä wrapperiformaatin (AVI, MKV, whatever) sisällä olemaan kahta erikseen koodattua streamia, joita playeri sitten esittäisi joko vuorotellen (suljinlaseja varten) tahi ”yhtä aikaa” pystylomitettuna (kumpikin osakuva omien polarisaatiosuotimiensa läpi silmille erotettuna). Kuvatulla tavalla käsittääkseni toimii esim. ”3D AVI”. Erillisen codec-teknologian kehittely 3D-videoita varten mielestäni ei ole vaivan arvoista.

  3D-kuvien aihetta lievästi sivuten… verkkokauppa.comissa silmiini pisti Fujin 3D valokuvakehys. Efekti oli sangen hämmentävän oloinen kun mitään erikoislaseja katseluun ei tarvinnut. Mutta kyllä oli keksintö hinnan kiroissaan 🙂

 2. Tekstistä saisi sellaisen kuvan, että 3d olisi jotenkin uusi juttu. Tietokoneille on ollut jo kuvaputkiruutujen aikoihin 3d-laseja(Lähinn Nvidian korteille) ja itse näin jo muutama vuosi sitten jollaine suomen digi/mediamessuilla(ei digiexpo) 3d-telkkarin, jonka katsomiseen ei tarvinnut laseja ollenkaan.

 3. ”Tekstistä saisi sellaisen kuvan, että 3d olisi jotenkin uusi juttu. Tietokoneille on ollut jo kuvaputkiruutujen aikoihin 3d-laseja(Lähinn Nvidian korteille) ja itse näin jo muutama vuosi sitten jollaine suomen digi/mediamessuilla(ei digiexpo) 3d-telkkarin, jonka katsomiseen ei tarvinnut laseja ollenkaan.”

  3D-teknologia on aika paljon muuttunut sitten puna-viher lasien, eli voidaan puhua kyllä aika uudesta jutusta. Vai voiko joku sanoa, että nautti punaviher laseilla elokuvien katsomista? Teknologia näissä televioissa, joissa ei tarvitse laseja, on kyllä aika lapsen kengissä verrattuna näihin televisioihin, joissa suljin lasit. Kuulemma aiheuttaa paljon helpommin päänsärkyä. Tosin Samsung ilmoittin, että tämä ongelma on ratkaistu (eivät tietenkään luonnollisesti julkaise näitä televioita vielä pitkään aikaan)

 4. Suuret valmistajat kuten Sony on myös kehitellyt aitoja 3D-näyttöjä, joissa 3D on ikään kuin hologrammi. Nykyinen 3D tilan tuntu ei ole täydellinen, jos ei oteta huomioon katsojan suhdetta objektiin näytöllä. Eli objekti näytöllä näyttää eri kulmasta katsottuna erilaiselta, niin että objektin perspektiivi muuttuu. Esim. Kun siirryt näytön edessä vasemmalle, niin näet näytöllä olevan objektin vasemman sivun, ikään kuin katsoisin aitoa esinettä.

 5. Apple on jättänyt patenttihakemuksen laseille, joilla voisi katsella 3D-videoita liikkeellä ollessaan.

  Laseissa olisi myös kamerat, jotka näyttäisivät laseissa lasien ulkopuolista kuvaa. Ja lasien infrapunatunnistin tunnistaisi lähestyvät ihmiset, jolloin videon toisto voitaisiin sammuttaa.

 6. Powerdvd 10 osaa myös ”muuntaa” 2D videon 3D:ksi, johon tarvitsee vain 120hz näytön/videotykin ja lasit
  PC pelejä löytyy myös iso liuta nykyään 3D:nä ja vanhat 2d pelitkin voi ”muuntaa” lennosta 3D:ksi.
  lisää tietoa –> http://www.nvidia.com/object/3D_Vision_Main.html

  Lisää näitä 3D juttuja 🙂

 7. Heippa! Pieni korjaus mielenkiintoiseen artikkeliin:
  Metropolialla ei ole Mediateknologian laitosta, vaan Mediatekniikkaa opiskellaan tekniikan ja liikenteen yksikössä Espoon Leppävaarassa.

 8. Jos haluatte päästä halvalla 3D-kuvaamisen makuun, hankkikaa Minoru 3D -webkamera.

  (jotta tämä ei olisi ”mainostamista” en laita linkkiä, mutta Google löytää)

 9. Tuolla oli maininta että samsung ois tuomassa omaa 3D töllöä markkinoille kesän aikana. nyt näytti olevan expertin mainoksessa jo myynissä. otakaapa testiin ku saatte käsiinne.

 10. Täällä vaikuttaa olevan asiantuntevampaa porukkaa kuin muualla liittyen 3-D teknologiaan. Itse olen kokeillut Minorua, Stereophotomakeria ja Stereomoviemakeria ja tehnyt vuodesta 2003 eri tekniikoita hyödyntäviä 3-D tuotantoja. Tärkeintä on kuitenkin sisältö. Olen kuvannut Lordia, Matti Vanhasta, Jyrki Kataista, Andy Mc Coyta jne stereokameroilla.Olen kuvannut vuodesta 2004 asti digitaalista 3-D uutiskuvaa joita levitän ilmaiseksi tällä hetkellä värianaglyfi tekniikalle muokattuna.

Kommenttien lisääminen on estetty.