”Instrumet”, sanoi venäläinen kun rautakangen näki.

Tästä vanhasta vitsistä löytyy hitunen totuutta, sillä kautta aikain venäläiset ovat olleet kekseliästä kansaa. Lopputulos ehkä aina ei ole ollut niin hieno ja käytännöllinen, mutta yrityksen puutteesta heitä ei voi syyttää.

Mutta mitä tekee venäläinen, joka tarvitsee moottorikelkkaa mutta ei raaski ostaa itselleen uutta Lynxiä tai Polarista? Hän rakentaa kelkan itse.

Venäjällä on oivallisia talvikelejä paikoin yli puolet vuodesta ja se tarkoittaa myös sitä, että lumessa kulkevilla menopeleillä on paljon enemmän käyttöä kuin esim. Suomessa. Itä-naapurimme ovatkin kunnostautuneet moottorikelkkailun parissa ja monin paikoin moottorikelkat ovat jokapäiväisiä arjen apuvälineitä, kun taas Suomessa moottorikelkkailu rinnastetaan lähinnä harrastukseksi.

Kuvassa näkyvä Kirovilainen mies on ylpeä itse tehdyn moottorikelkan omistaja. Kelkka rakennettu täysin käytetyistä osista ja mm. kuljettajan lasikuituinen penkki on otettu vanhasta karusellistä.

Hänen luomuksensa voimanlähteenä toimii vanha Yamahan moottoripyörän moottori ja se on tarkoituksella sijoitettu kiinni kuljettajan kylkeen. Näin moottori lämmittää käydessään kuljettajaa. Yksi perusajatuksista kelkkaa rakennettaessa on ollut sen keveys. Laite liikkuu perinteisistä kelkoista poiketen suuren rummun varassa, sillä sen rakenne on huomattavasti yksinkertaisempi ja keveämpi verrattuna ns. perinteiseen telamattoon.

Jos kuvamateriaalin määrää on uskominen, ovat tee-se-itse kelkat hyvin suosittuja Venäjällä ja tyylisuuntia on yhtä monta, kuin rakentajiakin. Alla muutama esimerkki muista itsetehdyistä kelkoista.

Lähde: EnglishRussia, snowmobile.ru

Edellinen artikkeliChairless on kenties maailman minimalistisin tuoli ja kuitenkin näyttää mukavalta
Seuraava artikkeliKuva & Kamera 2010 messut: JVC 3D-televisio (Metropolia Ammattikorkeakoulu – Mediatekniikka)

11 KOMMENTIT

 1. meneeköhän noi sitten yhtä nopeasti kun ”kaupasta” ostetut?
  Ja osaako kukkaa sanoa että oisko tommone oma tehty kelkka hankala tehä?

 2. omalaatuisia vehkeitä, varsinkin tuo ylin kuva. tuosta herää kysymys, että miksei ole muunmoisia tehdastekoisia ”moottorikelkkoja” kuin ne ”normaalin” näköiset moottorikelkat?

 3. Kaipa se on ihan uskaltamisen asia, jos tällaisia kuitenkin myytäisiin, myyntiä olisi varmasti. voipi olla jopa halvempi tuollainen ”putkesta väännetty” raakaversio tehdä. Eihän sen tarvitse tuhattamiljoonaa kulkea jos on ns. lumimopoksi kulkemiseen tarkoitettu.

 4. Aika mainion näköisiä menopelejä, sanon minä. Alin on kyllä aika hauskan näköinen.

 5. Toisiksialimmasta lisää materiaalia, näyttää kyllä erinomaiselta, ”mottorikoiravaljakko”

 6. Tossa toisiksi alimmaisessa on ns. sarvitraktori elikkä lähestulkoon jyrsijä missä on vaan niitten jyrsimien tilalla renkaat. Jos semmonen löytyy kulmista niin ei ole paha tehdä kesä tai talvi versiota.

 7. Suomessahan tällaisen luovuuden tappaa vakuutukset ja laki… eihän tollasella täten voisi laillisesti ajaa…

 8. English Russia nimiseltä sivulta ovat kuvat otettu. sinne suuunnatkaa ihmeessä katsomaan loputkin

 9. En jaksanut laiskana miehenä lukea kommentteja läpi eli en tiedä tuleeko tuplana: Tuo ylin kelkka näyttää ihan joltain peliltä ja hetken epäilinkin että se on piirretty:).

 10. Mahtavaa, että näin luovaa rakentamista on vielä olemassa.
  Tässä muinoin rakensimme mönkijän tapaisen elämysauton/pihatraktorin kun siihen tehdasvalmisteiseen ei ollut varaa (jammun harmaakarhukin siellä 10000e pahemmalla puolella)

  Eli vanha kelkan kone+rantakirpun renkaat ja vanhan datsunin runko muokattuna. Lumenluontiin aura vanhasta mersun peräkontista jota muokattiin ja vahvistettiin sopivaksi. Siitä se sitten lähti ja hintaa tuli käytettyjen renkaiden verran.

  Eihän se hieno ollut, mutta suorituskykyä varmasti sitäkin enemmän.

  Mitä vielä itse aiheeseen, niin soveltakaa ja ideoikaa niin kaikki voi olla mahdollista.

Comments are closed.