Mavizen TTX02

Harvoin näkee jotain yhtä innovatiivista ja samalla näin häröä. Mavizen nimisen puljun kisapyöräksi tarkoittaman KTM RC8:n rungolle pohjautuvan sähkömoottorilla kulkevan ns. super-biken TTX02 moottorinohjausjärjestelmät on nimittäin toteutettu runkoon upotetulla täysiverisellä Linux-koneella josta löytyy mm. wi-fi sekä webbipalvelin.

Mavizen TTX02

Kuulostaa pikkuisen yliampuvalta tunkea täysiverinen Linux-kone moottoripyörän kyytiin mutta veikkaisin, että kilpatallit osaavat arvostaa mahdollisuutta seurata ajoa tarvittaessa vaikka etänä ja mahdollisesti jopa tehdä säätöjä moottorinohjaukseen lennosta.  Tuolle kun keksii vaikka mitä käyttöä, moinen olisi varsin miellyttävä vehje ulkonäkönsä ja ominaisuuksiensa puolesta jopa wardrivingiin vaikkei pyörä olekkaan ihan omiaan kaupungin sokkeloisille kujille.

Vehkeen kaksi sähkömoottoria puskevat parhaimmillaan 100 hevosvoimaa, joskin menoa rajoittaa tehokkaasti akku. Valmistaja tarjoaa  kolmea eri tehoista akkua pyörään. Näistä kalleimmalla ja tehokkaimmalla 11kWh versiolla luvataan noin 60 kilometrin ajomatka ratanopeuksilla ajettuna, tiedä sitten millaiseksi potentiaalinen ajomatka muuttuisi katu-ajossa kun ei tarvitse paahtaa kaasu pohjassa.

Hypyn jälkeen teknisiä tietoja sekä pyörän esittelyvideo

Tärkeimpiä teknisiä tietoja

 • Huippunopeus ~210 km/h (130 MPH)
 • Moottorinohjausjärjestelmät toteutettu Linuxin voimin
 • USB-pohjainen väyläratkaisu mahdollistaa käytännössä loputtomat mahdollisuudet hilavitkuttimien kytkemiseen
 • Kuivapaino 110 kg ilman akkuja
 • Istuinkorkeus 805mm
 • Maavaraa noin 110mm (tietenkin riippuen akkuvalinnasta ja jousituksen säädöistä)
 • Akseliväli 1430 mm

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/p4vthf_QdYM" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Lähde:  Treehugger

Edellinen artikkeliFreedom Leg korvaa kainalosauvat ja parantaa liikkuvuutta
Seuraava artikkeliBread Shoes, leipäkengät, loistava keksintö!

29 KOMMENTIT

 1. Iha hemmetin makeelta vaikuttaa ja jos viel pystyy kurottaa samalla ku ajaa….sit tulee tietenki hinta vastaan. Tossa ei muuten mainittu tuon kuutiomäärää?
  Ps: ite en kyllä loytany sitä ajovideoo mistään mikä tekstissä luvattiin

 2. ”Tossa ei muuten mainittu tuon kuutiomäärää?” Siinä mainittiin 100 hevosvoiman huipputeho, sähkömoottoreita ei mitata kuutiotilavuuksilla vaan nimenomaan teholla ja vääntöarvolla. Hieno peli kylläkin, tosin en tiedä meneekö homma siihen, että oikeesti sähköpyörillä aletaan ajamaan kilpaa. Mielenkiintoista voisi kyllä olla jos esim nykyinen motogp:n piikkiluokka koeluntoisesti ajettaisiinkin joskus sähköpyörillä.

 3. Tero: Tuosta lähteen lausahduksesta ”Mavizen has decided to offer a new electric bike based on the previous winner of the TTXGP so that other teams can have a solid foundation to build on for next year” jää ainakin itselleni sellainen mielikuva, että jossain noilla ajetaan kilpaa.

  ervyi45 : Hmm, itselläni tuo youtuben videoplayeri kyllä näkyy postissa mutta tässä vielä suoraa linkkiä : http://www.youtube.com/watch?v=p4vthf_QdYM

  Jonetsi: Varmasti voi, ei se pyörän keulan ilmaan saaminen riipu siitä mistä pyörä vauhtinsa saa. Voihan polkupyörälläkin keulia 😀

 4. Saa sitten yhteyksissä olla vahvat kryptaukset, ettei muut tallit palkkaa hackereita pistämään moottoreita sekaisin sillä etäyhteydellä…

 5. Jaa-a noilla hevosvoimilla DOS-hyökkäys voi koitua hengenlähdöksi… En ehkä kyllä kuitenkaan jättäisi kotisivuja ja moottorinohjausta saman koneen vastuulle…

  Veikkaan, että ihan oikeasti tämä kone on kuitenkin vaan valjastettu moottoriohjauksen etähallintaan eikä omaa suoraa aktiivista roolia… Ajatuksella on kuitenkin hauska leikkiä: ”Päätysuoralla moottori pätki, koska www-sivuilla oli ruuhkaa”

 6. Tolle saa pelejä…Massey-Fergusonille ei saanut…ei ainakaan Mikrobitistä palkinnoksi…

 7. Tossa on kyllä riittävä viilennysteho prosessorille..

  ”Vehkeen kaksi sähkömoottoria puskevat parhaimmillaan 100 hevosvoimaa”
  ”Näistä kalleimmalla ja tehokkaimmalla 11kW versiolla”

  11kW = 15hv
  100hv = 75kW

  Missä vika?

 8. Kauheeta kun ei enää ääntä tulis eikä pakoputki paukkuis..
  Toi olis äänettömyytensä takia melko vaarallinenkin.

 9. ”Missä vika?”
  Käännöksessä, koska akun kapasiteetti ilmoitetaan oikeasti kWh:na.

 10. Varmaan sais kivasti tommoseen 2-vedon. Etuakseliin vaan oma moottori kyytiin 😉

 11. Hehj: Juu, ihan puhdas typo oli kyseessä, nyt on korjattu oikein.

 12. 11kwh akulla ajaisi vain tunnin, jos laite kuluttaisi keskimäärin 11kw tunnissa. Eli melkosen pienet akut. En sitten tiedä onko tuossa jotain kers-systeemiä lataamassa virtaa takaisinkin päin. Ja voi tietysti olla, että esim. matka-ajossa tuollainen ei kuluta 100km/h ajolla montaakaan kilowattia ihan ylläpitokaasulla.

  Silti en oikein usko laitteen kestävän ihan 60 kilometriä yhdellä akulla.

 13. Jos tohon asentas Windowsin, niin eihän sillä pysys enään pystyssä, kun se kaatuis vähän väliä. 😉

 14. Kun asensin Linuxin niin kone alkoi sammuilemaan 10min välein, joten vaihdoin takaisin Windowsiin.

 15. ajamista enemmän menisi aikaa googlen kautta apua etsimiseen toinen toistaan sekavammilta ja ylimielisiltä foorumeilta miksi mm. ALSA päättää yhtäkkiä hirttää itsensä ja JACK:kään ei suostu yhdistämään hostiin ei sitten millään. olis siinä kiva sitte ajella kun ei kuulu pärinää :S

 16. ”Kun asensin Linuxin niin kone alkoi sammuilemaan 10min välein, joten vaihdoin takaisin Windowsiin.”

  Eli et ole Linuxia ikinä asentanutkaan. Randomi juttu vedetty.

 17. Onko noissa vaihdelaatikkoa vai ajetaanko vain 1. vaihteella?
  Jotenkin videoita katsellessa tulee kyllä olo ettei ne kulje mihinkään ja lähettäminen on saakutin hidasta touhua, no toivottavasti kehittyisi tuosta vielä pikaisesti niin ei tiedä vaikka hommaisi tuollaisen joskus.

  Latauspisteitä vaan taitaa olla aika harvaksi suomessa ellei sitten ota perkuleen pitkää kelaa mukaan ja pidä tunnin välein 20min taukoja.

  On se kanssa kyllä että kohta muropaketissa testataan moottoripyörien ”3d markkeja”… ei tarvi enää mennä radalle kokeilemaan kuka on nopein 😉

 18. ”“Kun asensin Linuxin niin kone alkoi sammuilemaan 10min välein, joten vaihdoin takaisin Windowsiin.”

  Eli et ole Linuxia ikinä asentanutkaan. Randomi juttu vedetty.”

  En enää kyllä ikinä asenna Linuxia koska kaatui vaikka ei pitänyt.

 19. @Uusitalo:

  Niin sähkömoottorin kanssahan yleensä ei tarvita vaihteistoa, koska vääntö on aika tasainen eri kierroksilla.

 20. Hx: Ei.. Vaihteisto parantaa kyllä taloudellisuutta siinä määrin että sellaisen asentaminen on suositeltavaa. Muiden muassa Fiatilla on vaihteisto sähkö pakussaan. Noista tesloista yms en tiedä, mutta ne kun ovat ’urheilu’autoja niin ei kai sillä ole väliäkään jos moottori huutaa 15k maantienopeudessa.. Moottorin kestävyyden ja varmasti myös kulutuksen kannalta on varmaan väliä sillä pyöriikö moottori 15k vai 5k nopeudella? Trukeissa yms rajatulla alueella tasaisella nopeudella liikkuvissa laitteissa vaihteisto ei ole niin välttämätön kuin henkilöautossa.

 21. Ei nyt ihan noinkaan. Fiatilla on pakuissa vaihteisto koska on helpompi laittaa huono sähkömoottori ja pultata se alkuperäisen vaihteiston perään kuin kehittää hyvä sähkömoottori. Noissa konversioautoissa joissa vaihteisto on paikoillaan se on yleensä kiinteästi kytketty jollekin tietylle vahteelle eikä sitä pysty vaihtamaan (yleensä kolmonen).

  Esim. ERA-sähköautossa on kehitetty moottorit vain ajoneuvokäyttöön ja jokaiselle renkaalle on omansa suoravetona.

 22. Fiatissa ainakin vaihdetta myös vaihdetaan ajon aikana lähes normaalisti, ykkönen muistaakseni tosin skipataan. Oletko todella sitä mieltä että mootori, laakerit ja akselit ja vaikka mitkä, todella kuluvat tasan yhtä nopeasti jos moottori pyörii 15k/min tai jos moottori pyörii 3k/min?

 23. @Joo – ”En enää kyllä ikinä asenna Linuxia koska kaatui vaikka ei pitänyt.”

  Joko olet Windows/Mac fani levittelemässä lantaa, kaipaat huomiota, tai sitten koneesi on yksiselitteisesti rikki.

  – Loppuviesti vain asiasta kiinnostuneille –

  Linuxilla on tullut nysvättyä kymmenillä koneilla vuodesta 1999 eteenpäin; harvoin on kaatunut, ja vielä harvemmin ilman rautavikaa. Linuxilla on taipumus jäädä jumiin, eikä buutata – Linuxkoneen äkillinen uudelleenkäynnistyminen johtuu lähes aina heikosta/hajonneesta virransyötöstä. Suurin osa kaatumisista taas johtuu huonosta/puutteellisesta laiteajurista tai hajonneesta muistista.

  Ainoa käyttis, jonka tiedän käynnistävän koneen välittömästi uudelleen ydinvirheen yhteydessä on Windows XP – ja tämä on ominaisuus, jota Microsoft joskus kovaäänisesti mainosti; ”vakain Windows ikinä – et tule koskaan näkemään Bluescreeniä!”.

Kommenttien lisääminen on estetty.