clipboard13.jpg

Lightning Motors on kasannut tämän litium-akusta energiansa ottavan Lightning Lithium -katupyörän. Äkkiseltään pyörä näyttää Yamahan R1:ltä, mutta jotain puuttuu. Koko moottori on hukassa, samoin pakoputket, jäähdytin, bensatankin korkki, vaihteisto ja kytkin. Tilalla on kasa keltaisia akkuja, sähkömoottori ja elektroninen kaasu.

Sähköisten moottoripyörien rakentelua on harrastettu jo jonkin aikaa. Keskeiseksi ongelmaksi on muodostunut lyijy-happo-akkujen suuri massa suhteessa tehoon. Joten on jouduttu tinkimään nopeudesta, jotta toimintasäde lataamisen suhteen olisi kohtuullinen. LiFePO4- eli LiFe-akut on valmistettu litium-rauta-fosfaatista, ja vasta äskettäin niiden hinta on pudonnut kohtuulliseksi. Nämä maksavat neljä kertaa niin paljon kuin lyijy-happo-akut, mutta ovat puolet kevyempiä, kestävät 10 kertaa yhtä kauan ja takaavat kolme kertaa yhtä pitkän toimintasäteen yhdellä latauksella.

Tässä pyörässä on 28 akkua, joista jokainen on kapasiteetiltaan 90 ampeerituntia, jännitteeltään 3,2V ja massaltaan 3kg. Yhteensä ne painavat vähemmän kuin polttomoottorin poistetut osat. Akut on aseteltu mahdollisimman hyvin kaikki tila hyödyntäen ja kuitenkin siten, että alkuperäinen painon jakautuminen pyörässä säilyisi. Moottori tuottaa 70 hevosvoimaa ja huippunopeus on 160km/h. Vaihteita ei ole ja pyörä on käytännössä äänetön. Tosin uutisen ohessa olleella videolla ajaminen kuulosti lähinnä radio-ohjattavan surinalta.

Muunnos polttomoottori Yamahasta sähköpyöräksi tuli maksamaan kaikkiaan $15000. Hankkeen omistajat Richard Hatfield ja Todd Kollin toivovat saavansa markkinoille sarjatuotantomallin kohtuuhintaan. Lisäksi suunnitteilla on pienempi $6,000-$8,000 maksava malli. Sähköpyörät ovat jatkuvasti kiinnostuksen kohteena ja niiden arvellaan yleistyvän bensan hinnan noustessa ja akkujen hinnan laskiessa.

Lähde: http://www.latimes.com (sisältää videon)

Edellinen artikkeliHintavihje: Langaton ip- ja lankapuhelin yhdistelmä hintaan 27,- Euroa
Seuraava artikkeliZip Zip Lego USB-muisti