clipboard13.jpg

Lightning Motors on kasannut tämän litium-akusta energiansa ottavan Lightning Lithium -katupyörän. Äkkiseltään pyörä näyttää Yamahan R1:ltä, mutta jotain puuttuu. Koko moottori on hukassa, samoin pakoputket, jäähdytin, bensatankin korkki, vaihteisto ja kytkin. Tilalla on kasa keltaisia akkuja, sähkömoottori ja elektroninen kaasu.

Sähköisten moottoripyörien rakentelua on harrastettu jo jonkin aikaa. Keskeiseksi ongelmaksi on muodostunut lyijy-happo-akkujen suuri massa suhteessa tehoon. Joten on jouduttu tinkimään nopeudesta, jotta toimintasäde lataamisen suhteen olisi kohtuullinen. LiFePO4- eli LiFe-akut on valmistettu litium-rauta-fosfaatista, ja vasta äskettäin niiden hinta on pudonnut kohtuulliseksi. Nämä maksavat neljä kertaa niin paljon kuin lyijy-happo-akut, mutta ovat puolet kevyempiä, kestävät 10 kertaa yhtä kauan ja takaavat kolme kertaa yhtä pitkän toimintasäteen yhdellä latauksella.

Tässä pyörässä on 28 akkua, joista jokainen on kapasiteetiltaan 90 ampeerituntia, jännitteeltään 3,2V ja massaltaan 3kg. Yhteensä ne painavat vähemmän kuin polttomoottorin poistetut osat. Akut on aseteltu mahdollisimman hyvin kaikki tila hyödyntäen ja kuitenkin siten, että alkuperäinen painon jakautuminen pyörässä säilyisi. Moottori tuottaa 70 hevosvoimaa ja huippunopeus on 160km/h. Vaihteita ei ole ja pyörä on käytännössä äänetön. Tosin uutisen ohessa olleella videolla ajaminen kuulosti lähinnä radio-ohjattavan surinalta.

Muunnos polttomoottori Yamahasta sähköpyöräksi tuli maksamaan kaikkiaan $15000. Hankkeen omistajat Richard Hatfield ja Todd Kollin toivovat saavansa markkinoille sarjatuotantomallin kohtuuhintaan. Lisäksi suunnitteilla on pienempi $6,000-$8,000 maksava malli. Sähköpyörät ovat jatkuvasti kiinnostuksen kohteena ja niiden arvellaan yleistyvän bensan hinnan noustessa ja akkujen hinnan laskiessa.

Lähde: http://www.latimes.com (sisältää videon)

Edellinen artikkeliHintavihje: Langaton ip- ja lankapuhelin yhdistelmä hintaan 27,- Euroa
Seuraava artikkeliZip Zip Lego USB-muisti

1 KOMMENTTI

 1. Ei nyt millään pahalla, mutta tuo näyttää melkoisen kömpelöltä..
  Akkuja voi tosin olla hankala valmistaa vähemmän kantikkaina, mutta voisi siihen heittää vaikka jonkin katteen päälle nii ei näyttäisi noin palikalta.

 2. Juu, yhdyn heikkisen mielipiteeseen, että alkaisin ehkä sen verran tuota ”pimppaamaan” että olisi jokin ”näkösuoja” tuossa akkujen päällä

 3. No hei cmon, tuskin pyörää tuon näköisenä aletaan markkinoille tuuppaamaan. Järki käteen, kumminkin betaversio vasta tms.

 4. Tuossa menee kyllä se prätkällä ajamisen fiilis kun ei kuulu ääniä eikä ole vaihteita, toivottavasti ei kuitenkaan laiteta mitään keinotekoista moottorin ääntä tuohon…

 5. Saahan niihin polkupyöriinkin sellasen kahvan josta lähtee ääni väännettäessä 😀

 6. Toi on niin turha. Parempi olisi tehdä polttokennolla käyvä moottoripyörä. Siihen ei tulisi noin paljon rumia akkuja ja paino vähenisi paljon, myös toimintasäde olisi joku 200-300km. Asentamalla kolmivaihemoottorin niin äänet kiihdyttäessä kuulostaa aivan mahtavan lumoavalta.

 7. no kuka saatana tollast ostaa ku saa bensamoottoril olevan joka kulkee lujempaa ja on paljo enemmä tehoo ja kaupanpäälle kunnon soundit pakoputkesta.

 8. Polttokennoissa on vain pientä vikaa:

  1) Vety on erinomaisen ikävä aine säilöä mihinkään, kun lasketaan säiliö, paineenalennusventtiili, jäähdytyskoneisto ja putkisto, niin selviää, että enemmän tehoa/kg saadaan akuista. Tilavuudesta ei tarvinne puhua mitään, edes säiliö ei mahdu mihinkään. 300km toimintasäteeseen kun tarvitaan lähes 50-litrainen säiliö, vety kun on kaasuna mukana ja kaasu vie _paljon tilaa_. Energiatiheys on (kW/l) vielä paljon huonompi kuin akuilla, bensiinistä puhumattakaan.

  BMW:n vetyautossa oli 100-litrainen säiliö ja koko kokonaisuus (vedynkäsittelylaitteisto) painoi toistasataa kiloa tyhjänä ja haukkasi ison siivun 700-sarjaisen takapaksista. Lisäksi vuotoa systeemistä ulos oli prosentti viikossa. Säiliötä voi kutistaa, muita osia juurikaan ei ja silloin taas tingitään toimintasäteestä.

  Tässä tapauksessa siis vety poltettiin tavallisessa polttomoottorissa, polttokenno ja sähkömoottori ovat vielä lisäkomponentteja.

  2) Mp-kokoluokkaan sopivasta polttokennosta saa muutamia satoja watteja ulos. Sillä sähkömoottori pyörii jos sen perässä ei ole mitään.

  Herää näkemys, että jompikumpi nyt on täysin pihalla polttokennojen tylyistä realiteeteista. Kun niitä ei ole käytössä näkynyt, epäilen, että se en ole minä.