Karusellin historia, alku hevosturnajaisissa, josta hevosajelu on päätynyt kansan huviksi

Karusellin historia on monipuolinen ja jatkuu myös eri muodoissa tänäkin päivänä. Tämä teknologinen härpäke on ilahduttanut ihmisiä. Tarina kertoo, että ympyrää kulkeva hevosjoukkio sai alkunsa turnajaisista, joissa harjoiteltiin ja kisailtiin ratsastaen ympyrän muodossa.

Carousel-juhla Brysselin Grand Placessa 1565 juhlistamaan Parman herttuan Alessandro Farnesen ja Portugalin prinsessa Marian häitä. (Frans Floris, Warsaw University Library)

Ensimmäinen teoria: Alkuaan todennäköisesti Bysantin ja Arabitraditiosta carousel saatpui Eurooppaan ristiretkien aikaan. Ritarit laukkasivat hevosillaan ympyrässä heitellen palloja keskenään. Tämä vaati todella taidokasta ratsastusta sekä koordinaatiota. Harmikseni en osaa arabiaa, joten en löytänyt aiheesta nykymuotoja Lähi-Idän suunnalta. Italian karabinieerit tekevät edelleen Carousel-esitystä, jossa esittelevät ratsastustaitojaan erilaisissa muodostelmissa ratsastaen ympyrässä. Sana Carousel – ”karuselli” tulee italian sanasta garosello sekä espanjan carosella
— ”pieni taistelu”, taisteluharjoitus, nimitys jota ristiretkeläiset käyttivät kuvailemaan turkkilaisten ja arabialaisten ratsastajien taistelua edeltäneestä valmisteluharjoituksesta 1100-luvulla. Todellisessa taistelussa otettiin miekat avuksi.

Karibinieerien 4. rykmentin historiallinen carousel

Italian karibinieerien ratsastusesitys:

Perinteinen karuselli:

1600-luvulla pallot olivat vaihtuneet ylhäällä roikkuneisiin renkaisiin, joita ratsastajat pyrkivät seivästämällä irrottamallaan. Keskiaikaiset turnajaiset vaihtuivat Italiassa ja Ranskassa juuri tämän tyylisiin kisoihin, joihin myös kansa alkoi ottaa osaa. Pelikentillä pelattiin pian jo mm. Place du Carrouselilla Pariisissa, johon myös rakennettiin yksi ensimmäisistä puuhevos-karuselleista lapsille.

Ensimmäinen karuselli Coney Islandilla. Asensi Mrs. Lucy Vanderveerin Bathing-paviljonkiin vuonna 1876.

1700-luvun alkupuolella erilaisia karuselli-mekanismeja ja kokoonpanoja oli rakennettu Keski-Euroopassa sekä Englannissa. Eläimet ja mekanismit valmisteltiin talvisaikaan ja karusellinpitäjät kiersivät sesonkiaikaan kaupungista ja kyläjuhlasta toiseen. Tekijöihin lukeutui mm. Saksan Heyn ja Ranskan Bayol. Näissä karuselleissa ei ollut alustaa vaan eläimet roikkuivat ketjuissa, kuten ketjukarusellissa. Voimansa karusellit saivat eläinten vetämänä tai ihmisten pyörittäessä kangesta tai köydestä vetämällä.

Pyrimissuunta oli eri maissa vaihteleva. Briteissä merry-go-round pyöri myötäpäivään (ylhäältä katsottuna), Pohjois-Amerikassa sekä Manner-Euroopassa taasen mentiin vastapäivään.

Keskiaikainen karuselli

Toinen näkemys karusellin historiasta on seuraava: Ensimmäiset karusellit koostuivat keskitolppaan sidotuista koreista, joissa matkustajat istuivat: tällaista laitetta kuvaa bysanttilainen kohokuva noin vuodelta 500. Laitteita pyöritettiin käsipelillä, ja joskus matkustajien tavoitteena oli potkaista tai lyödä pyörittäjältä hattu päästä. Alkeellinen ketjukaruselli saatettiin rakentaa nostamalla tolpan päähän kärrynpyörä, johon kiinnitettiin roikkuvia istuimia. Myös muinaisilla intialaisilla on ollut samanlaisia huvituksia. Asteekit puolestaan pyörivät köysien varassa korkean tolpan ympäri petolintujen höyheniin sonnustautuneina. Seremonia, jossa osallistujat pyörivät suurella nopeudella pää alaspäin oli hengenvaarallinen.

Keskiaikainen karuselli

Todennäköisesti sekä hevosratsastus että karusellit ovat olleet olemassa rinnakkain. Lapset ja leikit ovat jäljitelleet myöhemmällä iällä harrastettavia ratsastusoppeja. Pyöriminen ja keinuminen ovat tunnetusti myös hyväksi aivoille sekä hermostolle – Ja ennenkaikkea hauskaa huvitusta — parantaen myös tasapainoa!

Keskiaikainen karuselli:

Karuselli Siegfried-festivaalilla Xantenissa:

Ensimmäiset höyrykäyttöiset karusellit valmistettiin Euroopassa 1800-luvun puolivälin jälkeen. Varhaisin kuvaus höyryvoimalla toimivasta karusellista on Isosta-Britanniasta vuodelta 1863. Tekniikkaa kehitteli erityisesti britti Frederick Savage. Tehokkaampien pyöritysmekanismien avulla laite kasvoi kokoa: hevosia saatettiin sijoittaa pyörivälle alustalle kolmeen tai jopa neljään riviin. Myös nykyajan karuselleille tyypillinen laukkaa jäljittelevä pystysuuntainen keinuva liike tuli mukaan. Vuosisadan loppuun mennessä karusellialalla toimi Britanniassa jo useita yrityksiä.

Gustav Dentzelin 1905 rakentama karuselli Rochesterissa New Yorkissa

Tästä kehitys on jatkunut yhä teknologisesti kehittyneemmäksi ja ennenkaikkea karusellit eivät ole siirreltäviä vaan pysyvästi paikalleen sijoitettuja. Musiikkilaitteet, posetiivit sekä ylös ja alas nousevat tai keinuvat ajokit ovat tuoneeet lisää liikettä. Voitaisiinko sanoa, että kaikki nämä nykyiset pyörittimet ovat saaneet alkunsa vanhemmista karusellitraditiosta? Itseäni viihdyttää suuresti perusketjukarusellit sekä Linnanmäen polyyppityyliset ratkaisut. Pyöriminen ja ylös-alas-liike tuottaa mukavan vauhdinhuuman. Mainittakoon tässä myös Suihkio, jossa varren päässä olevaa suihkualusta pystyi sauvalla ohjaamaan ylös sekä alas. Enterprise Linnanmäellä ansaitsee myös maininnan. Muistan myös kun kyseinen laite jäi aikoinaan jumiin ja pyöritti matkustajia n. 15 minuuttia. Vahingonkorvaukseksi annettiin vapaalippuja!

Korkein ketjukaruselli Wienissä, 117 metriä:

Lisätietoa karusellien nykypäivästä ja valmistajista löytyy helposti Wikipediasta. Selkeämpi historiallinen katsaus on englanninkielisessä Wikipediassa.

Maailman suurin karuselli House on the Rock. Wisconsin (20000 valoa, ei hevosia, perustuu kirjaan Neil Gaiman: American Gods):

Kummallisia pyöristysvempeleitä ympäri maailmaa:
https://www.youtube.com/watch?v=ayP5gLSKGWY

Hauskinta karuselleissa on tietenkin niissä kyydissä oleminen. Henkilökohtaisesti laitteet, joissa rytkytetään liikaa ja hartiat on kovilla tai kyljet mustelmilla eivät ole yleensä kovin miellyttäviä. Yksinkertaisuus on usein ilo, samoin hyvä musiikki laitteessa!

Lyhyt dokumentti kuinka Linnanmäen karusellin musiikki digitalisoitiin:

Lähteet: Wikpedia: Carousel, Piazza di Siena