Tanskan historia on kiinnostavaa, myös koska siitä on paljon kirjallista tietoutta – Sekä vanhoja riimukirjoituksia muistomerkeissä ja muuallakin. Bluetoothin kehitys alkoi vuonna 1994 ja tarkoitus oli luoda yhtenäinen standardi langattomaan yhteyteen erilaisten mobiililaitteiden sekä laptop-tietokoneiden välille.

Sinihammas, taiteilijan näkemys

Viikinkejä
Haraldin pystyttämä toinen Jellingin riimukivistä –
Riimukirjoituksessa sanotaan ”Kuningas Harald käski tehdä tämän monumentin isänsä Gormin ja äitinsä Thyren muistoksi – Harald, joka sai valtaansa koko Tanskan ja Norjan ja teki tanskalaisista kristittyjä”

Harald Sinihammas (tansk. Harald Blåtand, muinaisnorjaksi Haraldr blátönn, norj. Harald Blåtann) syntyi vuonna 910 tai 911. Hänen isänsä oli Gorm Vanha (Gorm den Gamle). Haraldin äiti oli Prinsessa Thyra. Gorm kannatti muinaisnorjalainen mytologian jumalia, kun taas Thyra oli kristinuskon kannattaja. Gormin kuoltua n. vuonna 935 Harald jatkoi menestyksekkäästi hänen työtään Tanskan yhdistämiseksi. Jopa niin tehokkaasti, että vuosien 970 – 975 hän hallitsi Norjaakin. Norjan Eerik Verikirves nimittäin kuoli Skotlannissa ja hänen poikansa Harald Harmaaturkki, Sinihampaan siskonpoika, peri Norjan kuninkuuden. Harmaaturkki kohtasi salamurhan ja Sinihammas otti kuninkuuden.

Kolikko Erik Verikirves -reliefillä
Haraldin kuningaskunta punaisella, liittolaiset keltaisella

Samaan aikaan kristinuskon levitessä Tanskan alueille piispoja nimitettiin virkoihin. Rooman valtakunta alkoi kerätä tätä kautta veroja Tanskalta ja myös odotti Tanskan alistuvat Rooman keisarin valtaan. Johtuen joko veroista tai keisarin valtavaatimuksista, Tanska päätyi sotaan Rooman kanssa. Saksalaiset joukot valtasivat Tanskan, Sinihammas kastettiin ja hän otti kristinuskon. Myöhemmin saksalaisten ollessa sotilaallisesti kiireellisiä Italian alueella, Sinihammas ajoi heidät pois ja purki miehityksen. Jonkin ajan kuluttua Haraldin poika Sven Haaraparta kapinoi, Harald kuoli (vuosi oli 986) ja Sven tuli valtaan.

Viikinkilinnan rekonstruktio Ruotsissa
Poppo-munkki kastaa Sinihampaan, reliefi
Sven Haaraparta haarukkamaisine kasvokarvoituksineen walesilaisessa kohokuvassa

Tanska ja Norja saatiin kokonaisuudessaan käännytettyä kristinuskoon vasta n. 100 vuotta myöhemmin. Skandinaavinen mytologia ja itsehallinto oli tiukasti kiinni kansassa ja hallitsijoissa.

Sinihammas-nimi on tullut ilmi vasta myöhemmistä lähteistä, joten ei tiedetä tarkalleen milloin tai mistä se syntyi. Hyvä arvaus ja virallinen selitys on, että Haraldin hampaat olivat tummuneet ja sinersivät – Tai hänellä oli yksi kuollut tumma hammas. Internetin jossain lähteessä mainittiin, että Harald olisi pitänyt mustikoista ja sinisiksi värjäytyneen hampaat olisivat tuoneet nimen. Syyhän voi olla ollut jokin muukin, ken tietää mikä!

Harald Sinihampaan riimukirjaimilla kirjoitetut nimikirjaimet yhdistettyinä päällekkäin luovat Bluetooth-symbolin.

Haraldin nimikirjaimet riimukirjoituksella
Bluetooth-usb-adapteri

Nimi valittiin Sinihampaan kyvystä yhdistää valtakunnan ihmiset rauhanomaisilla neuvotteluilla. Kehittäjä, ruotsalainen Ericsson halusi myös tuoda esille Ruotsin viikinkiperintöä. Ericssonin aloitteesta perustettiin 20.5.1998 Bluetooth SIG (Special Interest Group), jonka perustajiin kuuluivat myös Nokia, IBM, Intel ja Toshiba. Tavoitteena oli luoda de facto -standardi. Vuonna 2009 SIG:ssa oli jäseniä yli 12 000. Jim Kardach, yksi Bluetooth SIG:n perustajajäsenistä kertoo tehneensä ensimmäisiin esitelmiin diaesityksin, jossa riimukiveen on kaiverrettu Sinihammas kännykkä toisessa kädessä ja muistikirja toisessa. Teksteinä oli: ”Harald yhdisti Tanskan ja Norjan” sekä ”Haraldin mielestä kannettavan PC:n ja kännykän tulisi keskustella saumattomasti”.

Melkoinen tarina, ja hauskaa ylestietoutta jokapäiväisestä symbolista. Bleutoothin luominen standardiksi oli tarpeellinen teko. Hyvissä ajoin luotu standardi ehkäisi kilpailevien langattomien lähiyhteyksien syntymisen. Lopulta yhteinen standardi olisi kuitenkin tarvittu. Tämän vuoski standardit ovat hieno juttu ja niitä kannattaa tukea sekä käyttää mikäli siihen on mahdoliisuus!

Lähteet: Ancient Origins, Wikpedia Sinihammas, Bluetooth, Jellingin riimukivet

Edellinen artikkeliMinkälaista muotia odotettiin vuodelta 2000 vuonna 1939, Biritish Pathé esittelee!
Seuraava artikkeliKarusellin historia, alku hevosturnajaisissa, josta hevosajelu on päätynyt kansan huviksi