Kiinan kielletty kaupunki valmistui 1420 ja kaikki sen rakennukset ovat pysyneet pystyssä sekä maanjäristyksissä että muissa luonnonilmiöissä. Ajan mittaan on pohdittu mikä tekee rakennuksista niin kestäviä. Tutkijaryhmä päätti selvittää pienoismallin avulla kuinka rakennustekniikka toimii.

Katon viimeistely

Palatsi heiluu

Tällaisen testi suorittaminen on paras selvittää käytännössä pienoismallilla, sillä tietokonesimulaatio ei anna tarpeeksi tietoa rakenteen yksityiskohtien toiminnasta. Rakennukseen käytettiin perinteisiä tekniikoita sekä työkaluja ammatipuuseppien kanssa.

Testiä tehdään aluksi 9 Richterin vahvuiseen järistykseen. Heiluvalla alustalla olevaa palatsia kokeillaan järisyttää vielä 9,5 Richterin asteikon järinällä, joka on historian suurin tunnettu maanjäristys ja vastaa voimaltaan n. 2 miljardia tonnia dynamiittia.

Brittiläinen Channel 4 -lyhytdokumentti palatsin järistyksenkestosta:

Rakennusta
Rakennusta
Ylimmän harmonian halli Kielletyssä kaupungissa

Kielletyn kaupungin kaikki rakennukset ovat saman mallin mukaisia. Rakennus seisoo pylväillä ja pääsee heilumaan vapaasti maan järistessä ja liikkuessa. Katto on kiinni siten, että myös se voi olla osana liikkeessä, joten mitkään rakenteet eivät pääse murtumaan. Samaa rakennusmallia käytettiin noihin aikoihin ympäri Kiinaa, hyvillä tuloksilla.

Projektissa mukana olleet ihmettelevät kuinka todella on mahdollista, että rakennus kestää nämä järistykset. Yksinkertainen selitys lienee, että rakennus heiluu maan mukana eikä siinä ole kohtia, jotka rikkoutuvat.

Todella hieno arkkitehtuurin taidonnäyte 600 vuoden takaa! Kiinalaiset ovat olleet edelläkävijöitä.

Lähteet: Youtube, Wikipedia Kielletty kaupunki

Edellinen artikkeliKarusellin historia, alku hevosturnajaisissa, josta hevosajelu on päätynyt kansan huviksi
Seuraava artikkeliLOT-EK-arkkitehtitoimisto rakensi tyylikkään kodin 21 rahtikontista Williamsburgiin