Suomi ja Japani perinteisesti ovat jakaneet samanlaisuutta siinä, että pidetään hiljaisista alueista. Mm. koronakaranteenien vuoksi ihmisillä on ollut hermot kireällä ja toisaalta melu kodin lähellä on lisääntynyt.

Meluisat naapurit -kartta japanista
Meluisat naapurit -kartta japanista

Interaktiivisen kartan japanilainen 40-vuotian mies esittäytyy anonyymisti ja kertoo että hänellä ei ole mitään lapsia vastaan, mutta kaipaa hiljaisuutta. Siksi onkin tärkeää että hiljaisuutta kaipaavat ihmiset voivat näin löytää alueita, jotka eivät stressaa melulla.

Tästä pääsee katsomaan karttaa: 【あぶない】道路族マップ【うるさい】.

Japanin melukartta
Japanin melukartta

Suomessahan oli jokseenkin samaa aihetta lähestyvä naapurisivusto Kerrostalokyttääjät (ks. keskustelua aiheesta). Tämä taidettiin sulkea kun alueet leimautuivat. Mitäpä jos joku laittaisi Suomeen pystyyn japanilaistyylisen sivuston, ei kai siinä mitään ongelmaa olisi –? Saattaisi toki vaikuttaa asuinalueiden arvostukseen.

Mutta toisaalta olisi reilua niitä kohtaan jotka kaipaavat hiljaista ja rauhallista asuinympäristöä. Faktahan on, että meluinen viihtyy usein sekä hiljaisella että meluisella alueella. Mutta hiljainen ei viihdy kuin hiljaisella alueella. Olisikin ehkä tärkeää tehdä tällaista tiedonkeruuta että ihmiset viihtyisivät paremmin ja muodostaisivat toimivia naapuriyhteisöjä.

Lähteet:

Boing Boing – Japan map identifies areas known for noisy kids and neighbors

The Guardian – Japanese website maps neighbourhoods that have noisy children Gossiping adults and boisterous children are identified on the Dorozoku map, which has struck a chord in a country known for its quiet

Edellinen artikkeli”Pizza in a Cup” elokuvasta The Jerk – valmistusohjeet — entäpä Twin peaks -pannukakut tai LOTR-ateriat? Videot
Seuraava artikkeliTšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden suojavyöhykkeeltä vaeltaa susia ympäröiville seuduille, geenimuutosten vaikutus on tutkijoille vielä arvoitus