AncestryAI -näkymä
AncestryAI -näkymä

Aalto-yliopisto julkisti tänään tohtorikoulutettava Eric Malmin AncestryAI-sovelluksen ja algoritmin. Sovellus toimii web-selaimella ja aukeaa tästä linkistä: http://ancestryai.cs.hut.fi/app/. Sovellukset esittelysivu tästä.

AncestryAI
AncestryAI

Algoritmi käy läpi HisKi-tietokannan tietoja, jotka perustuvat kirkonkirjoihin 1600-luvulta 1900-luvun alkuun (viimeisen sadan vuoden ajan kasteet eivät ole julkista tietoa). HisKi kertoo, että materiaalia kerätään jatkuvasti lisää tietokantaan. AncestryAI-ohjelma piirtää hyvin sukupuun, jota on helppo tutkia ja laajentaa. Sukupuun rakenne perustuu todennäköisiin vanhempiin.

Tässä on loistava sovellus, joka kaipaa vielä lisää lähdemateriaalia. Tutkimuskohteina tätä voisi soveltaa myös lääketieteeseen sekä kielentutkimukseen, ainakin. Sukututkijat varmasti löytävät ensimmäisenä täältä tarvitsemansa. Upea keino tuoda sukututkimus lähelle kaikkia Internetin kautta. Josko tietopankkiin saataisiin joskus kaikki suomalaiset kuvaprofiilein! Ja kenties joku päivä yhdistäisimme myös ulkomaisia kastetietoja.

HisKi
HisKi

Kehittäjän sanoin: ”Koko Suomen kattava sukupuu olisi kiinnostava, koska sen avulla voitaisiin tutkia esimerkiksi sotien, epidemioiden ja luokkayhteiskunnan vaikutuksia ja muutosta. Toistaiseksi se ei kuitenkaan ole mahdollista, koska esimerkiksi rippikirjat eivät ole algoritmin käytössä. Algoritmi ei korvaakaan sukututkijan tekemää työtä, vaan toimii siinä avustavassa roolissa, nopeuttaen ja osin myös tarkkuutta parantaen.”

Lähteet: AncestryAI-sovellus, AncectryAI online-sovellus -esittely, Aalto-yliopiston uutinen, Tietoa HisKi-kannasta

Edellinen artikkeliLegoista rakennettu twin-lens reflex -Instax Mini -polaroid-kamera
Seuraava artikkeliOikea avaruusturismi alkaa jo ensi vuonna?