Oikea avaruusturismi alkaa jo ensi vuonna?

Venus - See You at the Cloud 9 Observatory
Venus – See You at the Cloud 9 Observatory

Avaruusturismi on ollut uutisissa viime vuosina. Nasa on julkaissut aiheeseen liittyviä julisteita, SpaceX mainostaa Kuunympärysmatkaa kahdelle ensi vuonna 2018. Venäjä suunnittelee samaa neljän vuoden tähtäimellä. Virgin Galactics suunnittelee neljännesmiljoonan hintaista yli 80 km korkeuteen suuntautuvaa matkailua. Nämä ovat kenties tavoittamattomissa, mutta jos on valmis sijoittamaan 12500-17500 euroa, hyvin lähelle avaruutta pääsee jo nyt venäläisen Space Tourism -yrityksen Edge of Space in MiG-29 -paketilla.

Tässä artikkelissa kerrataan viimeaikaiset uutiset liittyen avaruusmatkailuun.

Kun katsoo Live-videokuvaa kansainväliseltä ISS-avaruusasemalta (Youtube kamera1, kamera2), tulee hyvä olo siitä, että Maa on alla yhtenäinen ilman rajoja. Ja ylöspäin mentäessä voisi alkaa matka uusiin maailmoihin. Pienet ongelmat ovat pieniä tästä perspektiivistä. Ja on tämäkin eräänlaista avaruusturismia. Myös avaruuskävelyja voi seurata Youtubesta.

Nasa LIVE stream, linkki Youtubeen
Nasa LIVE stream, linkki Youtubeen

Nasa avasi keskustelun omalta osaltaan 2016 alussa julkaisemalla julisteita avaruusturismin kohteista, mm.: ”Earth, Your Oasis in Space, Where the Air is Free and Breathing is Easy”, ”Venus – See You at the Cloud 9 Observatory”, ”Ceres, Queen of the Asteroid Belt, Gateway to the Outer Solar System, Last Chance for Water until Jupiter”

NASAn avaruusturismi-julisteet
NASAn avaruusturismi-julisteet

Nasan julisteet eivät ehkä tunnu ihmeelliseltä lisältä 50-luvun scifileffojen rinnalle, mutta merkittäväksi asian tekee se, että tämä luo pohjan todelliseen avaruusturismi-ideaan. Sen sijaan että puhuttaisiin vain fantasiakirjallisuudesta, jotain konkreettista lienee odotettavissa Nasaltakin, kenties alihankintana ja tietopaketteina.

Nasa ja monet muutkin ostavat alihankintana avaruusmatkansa. Tästä hyvänä esimerkkinä Elon Muskin SpaceX, joka on jo lähettänyt raketteja avaruuteen, mm. ISS-avaruusasemalle CRS-9 -missiossa Falcon 9 -raketilla Dragon -avaruusaluksen (SpaceX ISS -uutinen). Elon Musk on hilavitkuttimien alalla kunnostautunut yrittäjä. Hän rakensi pohjan Paypal-maksujärjestelmälle sekä ensimmäiset massatuotannon huippusähköautot. SpaceX on mielestäni tässä uskomaton saavutus etelä-afrikkalaismieheltä (joka kieltäytyi maansa armeijasta vedoten rasismiin, puhuu sen puolesta, että ihmiskunnan elämä jatkuisi kestävästi, sekä varoittaa robottien mahdollisesta väkivaltaisuudesta). SpaceX:n seuraava suuri askel on kahden avaruusturistin lennättäminen Kuun ympäri vuonna 2018. Lähtijät on valittu jo hyvissä ajoin ja he ovat mukana rahoittamassa toimintaa. Suuren osan Dragon 2 -avaruusaluksen rahoituksesta hoitaa Nasa. Jos tämä sujuu mutkitta, mitä siitä seuraavat vuodet tuovat tullessaan?

SpaceX Dragon 2
SpaceX Dragon 2

Virgin Galactics ja richard Branson ovat suunnitelleet avaruusturismia jo useamman vuoden, lähtien liikkeelle Maan kiertoradan alla pysyttelevässä (suborbital) kuuden hengen matkasta, 250000 dollaria / henkilö. Testeissä SpaceShipTwon laskeutuminen epäonnistui 2015 inhimillisen virheen vuoksi.

Virgin Galacticin WhiteKnightTwo
Virgin Galacticin WhiteKnightTwo kannattelee SpaceShipTwo-alusta

Virgin Galacticilla WhiteKnightTwo vie avaruusaluksen n. 50000 jalan (15km) korkeuteen, jonka jälkeen alus irrotetaan, sen rakettimoottori käynnistetään, ja matkaa jatketaan yli 80 kilometrin korkeuteen. Matkustajat käyvät siis painottomassa tilassa, ja tämän jälkeen palaavat takaisin Maan pinnalle. Kyseinen korkeus riittää Nasan myöntämään Astronaut Wings -arvoon. 2016 helmikuussa Virgin Galactics paljasti uuden avaruusaluksen VSS UNITY (Virgin Space Ship), joka korvasi aiemman SpaceShipTwo-mallin. Aluksen nimesi Stephen Hawking, joka kertoi lentävänsä alusta mahdollisuuden salliessa.

VSS Unityn ensimmäinen liitoharjoitus, joulukuu 2016:

Virgin Galactics on myös yhteistyössä Nasan kanssa ja toteuttaa pienempiä kertoradalle vieviä lentoja NewtonThree-raketilla ja LauncherOne-aluksella.

Venäjällä avaruusmatkailu on ollut yleistä kuten Nasallakin. Venäjän suurin alihankkija Energia on ilmoittanut myyvänsä yhdeksän paikkaa matkalle ISS:lle ja Kuun ympäri vuodeksi 2021. Mitä voi päätellä ajoituksesta, matkustajat täytyy valita hyvissä ajoin, jotta matka onnistuu. Hinnasta ei ole tietoa, mutta luulisi puhuttavan miljoonista. Venäjällä on myös kaivettu Neuvostoliiton aikainen suunnitelma Kuu-tukikohdasta. Asiasta kertoi Newsweek helmikuussa 2017.

Sojuz telakoitumassa ISS:ään
Sojuz telakoitumassa ISS:ään

Venäjän avaruusohjelman korkean tason tuntien tämä vaikuttaa uskottavalta ja toteutettavalta suunnitelmalta. Kenties Kuu vielä täyttyy turisteista. Avaruusohjelmissa suurvaltojen kiistat ovat pysyneet maan pinnalla, mikä on ollut helpottava huomata.

Viimeiseksi ja mielestäni ehkä kiinnostavimmaksi säästyy ”Space Tourism” Company Venäjällä. Yhtiö tarjoaa erilaisia korkean ilmatilan matkoja MiG-29-koneella Sokolin lentotukikohdasta. Aerobatic Experience -paketissa lennetään erilaisia liikesarjoja, joissa tavoitetaan 2-9 -g-voima. Kalliimmassa yliäänilennon sisältävässä paketissa lennetään 40 minuuttia, ja paketti maksaa 14500 euroa. Asiakkaiden keski-ikä on 60-70-vuotta.

Aerobatics video:

Monipuolisin ”Edge of Space” & Aerobatics maksaa 17500 euroa. Lento sisältää tasaisen nousun 9-10 km korkeuteen, josta matka jatkuu yliäänennopeudella (2100km/h) stratosfääriin, aina jopa 18 km korkeuteen. Tämän 20 minuutin lennon jälkeen tehdään 20 minuuttia taitolentoa 1-5 km korkeudessa (”Inverted Flight, Hammer Head, Roll, Loop, Low Level Pass, Combat Turns and other Aerobatic Maneuvers”), 2-7G-voimalla. Tämä lento-ohjelma on siis lähes kenen tahansa asuntonsa myyneen tavoitettavissa. Paketit sisältävät majoitukset sekä muut oheistarpeet.

Space Tourism Edge of Space
Space Tourism Edge of Space

Edge of Space:

Samainen yritys on järjestänyt myös Zero Gravity Flight -matkoja, joissa voi kokea painovoimattomuuden lantokoneen ruumasssa. Painovoimattomuus saavutetaan parabolisen lentoradan ansiosta. Näitä lentoja tarjoaa tälläkin hetkellä Zero Gravity Corporation USAssa. 5000 dollarin paketti sisältää yhden lennon aikana 15 kertaa 20-30 sekunnin painottoman tilan. Näitä lentoja on käytetty tietääkseni joidenkin elokuvien kuvauksessakin.

Zero Gravity Flight:

Lopuksi voisi sanoa, että katsottaessa kymmenen vuotta tästä eteenpäin, voi miettiä onko maailmamme muuttunut ja laajentunut avaruuteen. Jos edellä mainitut suunnitelmat toteutuvat, varmasti on. Avaruus ja ajatus matkailusta Maan ulkopuolella (ainakin allekirjoittaneelle) avartaa katsetta myös siihen mitä Maassa tapahtuu. Astronautit ovat kertoneet ylimaailmallisista kokemuksistaan, kuten musiikista ja valoilmiöistä poissa Maan vetovoimasta. Pääsemmekö mekin joku päivä kokemaan nämä yliluonnollisuudet? Ovatko nämä todella olemassa? – tiedämme vasta jos koemme ne.

Lähteet: NASA -julisteet, SpaceX (Dragon), Virgin Galactic, Space Tourism MiG-29, Newsweek, Space Videos -Youtube-kanava, Zero Gravity Corporation, Music in Space Telegraph, Light in Space Pravda