Nokian X6 Comes with music on varustettu mukavalla, 32 Gigatavun muistilla, johon saa paljon musiikkia mukaan

Sain jokin aika sitten testattavakseni Nokian uudehkon X6 viihdepuhelimen, varustettuna Nokian runsaasti tuututtamalla Comes with music -palvelulla. koska Nokian Symbian -käyttöjärjestelmästä ja tämän heikkouksista jauhaminen ei tuntunut kiinnostavalta, niin päätin keskittyä tässä testijutussa Nokian kieltämättä kiinnostavasta musiikkipalvelusta kirjoittamiseen, sivuten puhelinta ainoastaan tämän musiikkiominaisuuksiin liittyen.

Nokian musiikkipalvelun ideanahan siis on, että puhelimen hintaan on sisällytetty oikeus ladata Nokian musiikkikaupan valikoimasta vuoden ajan rajaton määrä musiikkia ilman mitään lisäkustannuksia. Jotta tarjous ei olisi liian hyvä, sisältyy tähän kuitenkin merkittävä rajoitus: vaikka kopiosuojatun musiikin saa pitää itsellään vielä tilausajan loputtuakin, on tämä mahdollista siirtää uudelle tietokoneelle enää kaksi vuotta tilausajan päättymisen jälkeen. Musiikkia ei myöskään saa kuunnella kuin yhdeltä tietokoneelta ja yhdeltä Nokian kännykältä kerrallaan. Rajoitus tarkoittaa siis väistämättä sitä, että kaupasta ladattu musiikki on kuitenkin lopulta kertakäyttöistä. Vai kuinka monella teistä on vielä aktiivikäytössä yli kolme vuotta vanha tietokone? Testikäytössä ollutta X6 32Gb versiota on saatavana ainoastaan musiikkipalvelun kanssa, joten palvelun hinta on vaikea erotella, mutta esimerkiksi Nokia 5530 puhelimen Comes with music -versio on 130 euroa kalliimpi kuin pelkkä puhelin. Tästä voidaan siis päätellä että vuoden musiikkilatauksen hinta on siis noin 130 euroa.

Musiikkipalvelun toimintaperiaatteesta herää väkisinkin kriittinen ajatus tämän päivän listamusiikin kertakäyttöisyydestä. Ketään tuskin harmittaa, että Tyrnitädin Tortturallia ei enää löydy omasta musiikkikokoelmasta viiden vuoden päästä. Tällainen ei-oikein-edes-kertakäyttömusiikin itsetuhomekanismi saattaa olla yhteiskunnalle jopa siunaus! Sen sijaan “oikeille” musiikin ystäville musiikin kertakäyttöinen luonne on ongelmallista. Vaikka esimerkiksi iTunes-verkkokaupasta ostetussa musiikissa fyysinen, keräilijävaistoon vetoava musiikkikiekko jää puuttumaan, niin varmuuskopioiden kautta musiikin keräilijä voi kuitenkin varmistaa musiikin säilyvyyden. Varsinkin kun lähes tulkoon kaikki muut musiikkikaupat ovat jo luopuneet ladattavan musiikin kopiosuojauksista tyystin, on Nokian musiikkikaupan linjaa hankala sulattaa. Oikeastaan Comes with music palvelua olisikin reilumpi verrata Spotifyyn ja tämän maksulliseen Premium-tiliin. Samaan tapaan kuin Nokialla musiikkia on mahdollista kuunnella palvelua tukevissa päätelaitteissa kotona ja tien päällä, mutta kuuntelu loppuu siinä vaiheessa kun aika valitusta laitteesta jättää.


Nokian musiikkikauppa on selkeä ja kaupasta ladattu musiikki on helppo synkronoida puhelimen kanssa

Mitä Comes with music -palvelun valikoimaan tulee, tämän on sen verran hyvä, että itse palvelun kertakäyttöinen luonne käy sääliksi. Koska listahittien ja tortturallien latailu olisi liian ilmeistä (ja henkisesti raskasta), päätin yrittää hakea palvelusta sellaista musiikkia mitä ei Anttilan listahyllystä löydy. Siis musiikkia, jollaisen perässä kierrettiin tilipäivänä ennen vanhaan Helsingin kaikki levydivarit lävitse, usein turhaan. Perehdytään siis Musiikkipalvelun vanhan roots-reggaen valikoimaan. Valikoimasta löytyy sellaisia klassikoita, kuin Dennis Brownin Wolves and Leopards, Yellowmanin nimialbumi, ja Horace Andyn Skylarkin. Vaikka valikoima ei tietenkään ole täydellinen, kuulostaa Nokian mainoksissaan lupaama miljoonien kappaleiden valikoima todelliselta.


Vallitsevasta musiikkipuhelinten trendistä poiketen X6 toimitetaan sankakuulokkeiden, ei nappikuulokkeiden kanssa

Vaikka saatavilla olevan musiikin valikoima on vakuuttava, niin musiikkipalvelu on siis sidottu yhteen tietokoneeseen ja yhteen Nokian kännykkään kerrallaan. Kopiosuojaus on sen verran jäykkä, että tämä ei taivu soittamaan kappaleita edes kodin mediapalvelimen kautta, vaan tietokone tai kännykkä on raahattava mukana siihen huoneeseen, missä musiikkia halutaan kuunnella. Onneksi testissä olevan X6 puhelimen muisti on kuitenkin ruhtinaalliset 32 gigatavua, eli tämän täytteeksi saa latailla runsaasti soitettavaa ennen kuin se tulee täyteen. Musiikin lataaminen onnistuu niin suoraan puhelimella, kuin myös tietokoneen kautta. Puhelimen kautta musiikki on tosin ladattava yksi kappale kerrallaan, joten albumikokoelman kartuttaminen on kätevintä tehdä tietokoneelta käsin, Nokian musiikkisovelluksen kautta. Nokian X6 toimitetaan kiitettävän hyvillä sankakuulokkeilla varustettuna, joilla musiikkia kelpaa kuunnella. Myös puhelimen akunkesto on mainio, joten musiikkia riittää kuunneltavaksi pidemmällekin reissulle.

Noin kuukauden käytön jälkeen musiikkipalvelusta jää kiistämättä ristiriitainen mielikuva. Toisaalta kokoelmasta puuttuvien harvinaisuuksien rajaton latailu – oikein luvan kanssa on kyllä koukuttavaa. Toisaalta musiikin kuuntelu on jatkuvasti sidottu Nokian tarjoamiin välineisiin. Ellei Nokian kännykkä ole jo valmiiksi juuri se väline, jolla aiot musiikkiasi kuunnella, tuntuu systeemi väkisinkin liian rajoittuneelta. Voin myös jo nähdä itseni muutaman vuoden päässä – kun aika nykyisessä tietokoneessa on jättämässä – painiskelemassa omantunnon kanssa ja etsiskelemässä netin foorumeilta mahdollisia, enemmän tai vähemmän laillisia keinoja Nokian kaupasta lataamani musiikin eliniän pidentämiseksi. Ehkäpä armas Nokia, joka vasta antoi meille ilmaisen navigaation, antaa meille kiristyvän kilpailun myötä lahjana myös kokonaan ilmaisen musiikin. Pyyntöni siis kuuluu: Nokia – armahda meitä musiikkipalvelussasi, anna meille meidän hartaasti hakemamme musiikki, äläkä saata meitä kopiointisuojauksenmurto-ohjelmien kiusaukseen. Aamen.

Edellinen artikkeliLähitulevaisuudessa hyttyset ja malariasääsket tuhottaneen lasereilla
Seuraava artikkeliYksipyöräily on monipuolinen harrastus