Nokian X6 Comes with music on varustettu mukavalla, 32 Gigatavun muistilla, johon saa paljon musiikkia mukaan

Sain jokin aika sitten testattavakseni Nokian uudehkon X6 viihdepuhelimen, varustettuna Nokian runsaasti tuututtamalla Comes with music -palvelulla. koska Nokian Symbian -käyttöjärjestelmästä ja tämän heikkouksista jauhaminen ei tuntunut kiinnostavalta, niin päätin keskittyä tässä testijutussa Nokian kieltämättä kiinnostavasta musiikkipalvelusta kirjoittamiseen, sivuten puhelinta ainoastaan tämän musiikkiominaisuuksiin liittyen.

Nokian musiikkipalvelun ideanahan siis on, että puhelimen hintaan on sisällytetty oikeus ladata Nokian musiikkikaupan valikoimasta vuoden ajan rajaton määrä musiikkia ilman mitään lisäkustannuksia. Jotta tarjous ei olisi liian hyvä, sisältyy tähän kuitenkin merkittävä rajoitus: vaikka kopiosuojatun musiikin saa pitää itsellään vielä tilausajan loputtuakin, on tämä mahdollista siirtää uudelle tietokoneelle enää kaksi vuotta tilausajan päättymisen jälkeen. Musiikkia ei myöskään saa kuunnella kuin yhdeltä tietokoneelta ja yhdeltä Nokian kännykältä kerrallaan. Rajoitus tarkoittaa siis väistämättä sitä, että kaupasta ladattu musiikki on kuitenkin lopulta kertakäyttöistä. Vai kuinka monella teistä on vielä aktiivikäytössä yli kolme vuotta vanha tietokone? Testikäytössä ollutta X6 32Gb versiota on saatavana ainoastaan musiikkipalvelun kanssa, joten palvelun hinta on vaikea erotella, mutta esimerkiksi Nokia 5530 puhelimen Comes with music -versio on 130 euroa kalliimpi kuin pelkkä puhelin. Tästä voidaan siis päätellä että vuoden musiikkilatauksen hinta on siis noin 130 euroa.

Musiikkipalvelun toimintaperiaatteesta herää väkisinkin kriittinen ajatus tämän päivän listamusiikin kertakäyttöisyydestä. Ketään tuskin harmittaa, että Tyrnitädin Tortturallia ei enää löydy omasta musiikkikokoelmasta viiden vuoden päästä. Tällainen ei-oikein-edes-kertakäyttömusiikin itsetuhomekanismi saattaa olla yhteiskunnalle jopa siunaus! Sen sijaan “oikeille” musiikin ystäville musiikin kertakäyttöinen luonne on ongelmallista. Vaikka esimerkiksi iTunes-verkkokaupasta ostetussa musiikissa fyysinen, keräilijävaistoon vetoava musiikkikiekko jää puuttumaan, niin varmuuskopioiden kautta musiikin keräilijä voi kuitenkin varmistaa musiikin säilyvyyden. Varsinkin kun lähes tulkoon kaikki muut musiikkikaupat ovat jo luopuneet ladattavan musiikin kopiosuojauksista tyystin, on Nokian musiikkikaupan linjaa hankala sulattaa. Oikeastaan Comes with music palvelua olisikin reilumpi verrata Spotifyyn ja tämän maksulliseen Premium-tiliin. Samaan tapaan kuin Nokialla musiikkia on mahdollista kuunnella palvelua tukevissa päätelaitteissa kotona ja tien päällä, mutta kuuntelu loppuu siinä vaiheessa kun aika valitusta laitteesta jättää.


Nokian musiikkikauppa on selkeä ja kaupasta ladattu musiikki on helppo synkronoida puhelimen kanssa

Mitä Comes with music -palvelun valikoimaan tulee, tämän on sen verran hyvä, että itse palvelun kertakäyttöinen luonne käy sääliksi. Koska listahittien ja tortturallien latailu olisi liian ilmeistä (ja henkisesti raskasta), päätin yrittää hakea palvelusta sellaista musiikkia mitä ei Anttilan listahyllystä löydy. Siis musiikkia, jollaisen perässä kierrettiin tilipäivänä ennen vanhaan Helsingin kaikki levydivarit lävitse, usein turhaan. Perehdytään siis Musiikkipalvelun vanhan roots-reggaen valikoimaan. Valikoimasta löytyy sellaisia klassikoita, kuin Dennis Brownin Wolves and Leopards, Yellowmanin nimialbumi, ja Horace Andyn Skylarkin. Vaikka valikoima ei tietenkään ole täydellinen, kuulostaa Nokian mainoksissaan lupaama miljoonien kappaleiden valikoima todelliselta.


Vallitsevasta musiikkipuhelinten trendistä poiketen X6 toimitetaan sankakuulokkeiden, ei nappikuulokkeiden kanssa

Vaikka saatavilla olevan musiikin valikoima on vakuuttava, niin musiikkipalvelu on siis sidottu yhteen tietokoneeseen ja yhteen Nokian kännykkään kerrallaan. Kopiosuojaus on sen verran jäykkä, että tämä ei taivu soittamaan kappaleita edes kodin mediapalvelimen kautta, vaan tietokone tai kännykkä on raahattava mukana siihen huoneeseen, missä musiikkia halutaan kuunnella. Onneksi testissä olevan X6 puhelimen muisti on kuitenkin ruhtinaalliset 32 gigatavua, eli tämän täytteeksi saa latailla runsaasti soitettavaa ennen kuin se tulee täyteen. Musiikin lataaminen onnistuu niin suoraan puhelimella, kuin myös tietokoneen kautta. Puhelimen kautta musiikki on tosin ladattava yksi kappale kerrallaan, joten albumikokoelman kartuttaminen on kätevintä tehdä tietokoneelta käsin, Nokian musiikkisovelluksen kautta. Nokian X6 toimitetaan kiitettävän hyvillä sankakuulokkeilla varustettuna, joilla musiikkia kelpaa kuunnella. Myös puhelimen akunkesto on mainio, joten musiikkia riittää kuunneltavaksi pidemmällekin reissulle.

Noin kuukauden käytön jälkeen musiikkipalvelusta jää kiistämättä ristiriitainen mielikuva. Toisaalta kokoelmasta puuttuvien harvinaisuuksien rajaton latailu – oikein luvan kanssa on kyllä koukuttavaa. Toisaalta musiikin kuuntelu on jatkuvasti sidottu Nokian tarjoamiin välineisiin. Ellei Nokian kännykkä ole jo valmiiksi juuri se väline, jolla aiot musiikkiasi kuunnella, tuntuu systeemi väkisinkin liian rajoittuneelta. Voin myös jo nähdä itseni muutaman vuoden päässä – kun aika nykyisessä tietokoneessa on jättämässä – painiskelemassa omantunnon kanssa ja etsiskelemässä netin foorumeilta mahdollisia, enemmän tai vähemmän laillisia keinoja Nokian kaupasta lataamani musiikin eliniän pidentämiseksi. Ehkäpä armas Nokia, joka vasta antoi meille ilmaisen navigaation, antaa meille kiristyvän kilpailun myötä lahjana myös kokonaan ilmaisen musiikin. Pyyntöni siis kuuluu: Nokia – armahda meitä musiikkipalvelussasi, anna meille meidän hartaasti hakemamme musiikki, äläkä saata meitä kopiointisuojauksenmurto-ohjelmien kiusaukseen. Aamen.

Edellinen artikkeliLähitulevaisuudessa hyttyset ja malariasääsket tuhottaneen lasereilla
Seuraava artikkeliYksipyöräily on monipuolinen harrastus

15 KOMMENTIT

 1. Johan, mielessäni oli ostaa ”comes whit music” mutta sitten kun luin ,että ne ei kestä ikuisuuden niin en taidakkaan ostaa… Kun sitten joutuisi ostamaan kaikki biisit (varsinkin metallican) uudelleen 🙁

 2. Emännällä ko. puhelin ja täytyy sanoa näin Android-puhelimen omaavana että tuo X6 on p-a-s-k-a! 🙂 Niinkuin on kaikki muutkin Nokia jos ei puhu ihan perus soitan/tekstaan puhelimista!

  Rakentavaa kommenttia! :p

 3. ”Vai kuinka monella teistä on vielä aktiivikäytössä yli kolme vuotta vanha tietokone?”

  Miksi ostaa aina uusi kone, kun voisi ostaa vaikka ostaa uusia osia siihen? Ei sen näyttiksen asentaminen vaikeaa ole.

 4. Se nokian PC-softa on todella surkea. Asennus kestää tunteja, Biisien arkistointi (500 CD-levyä) kestää päiviä vähänkään vanhemmalla koneella (yli vuoden vanhaa rautaa).
  Poistettiin toi softa koneelta niin sitä voi sentään käyttää normaalisti.
  Eli biisit pitää ladata puhelimella ei tietokoneella.

 5. Nokia tehtailee noita paskoja puhelimia ihan liikaa. Keskittyisivät tekemään hyviä laadukkaita puhelimia eikä noita paskoja joita julkastaan joka viikko uusi. Nokiat paskoja. Vanhat hyviä. Älkää ostako.
  Sony Ericcson <3

 6. Nero: ”Miksi ostaa aina uusi kone, kun voisi ostaa vaikka ostaa uusia osia siihen? Ei sen näyttiksen asentaminen vaikeaa ole.”

  Ehkä tässä tarkoitettiin myös osien vaihtamista. Kun vaihdetaan osia, on vaikea sanoa, milloin kone on ”uusi”. Ainakin Windows taisi päättää tästä emolevyn perusteella.

 7. @Nero ja fewa. En nyt väittänytkään että kone pitäisi vaihtaa usein, kysyin vaan että kuinka monelta yli 3v kone löytyy? Ainakin itsellä kolme vuotta tuntuu nimittäin olevan aktiivikäytössä olevalle läppärille (jollaista pääasiassa käytän) melko maksimaalinen elinikä. Vuosikymmeniä kukaan kuitenkaan tuskin samaa konetta käyttää ja jossain vaiheessa musiikista joutuu näin joka tapauksessa luopumaan.

 8. Harmillista nähdä miten tuo Nokia vastaisuus on nyt muotia vaikka monen osakesalkku sitä sisällään pitääkin. Nokian puhelimet on olleet aina markkinoiden parhaita käytännöllisyydellään ja toimivuudellaan. Monet itkut olen motoroloiden, lg:iden, ericssonien, siemenssien yms kanssa saanut. Uusin N8 esimerkiksi on loistava ja onnistunut veto Nokialta, muotoilultaan kaunis puhelin ja käyttöliittymä hiottu pitkästä aikaa kuntoon. Loistava veto Nokialta on myös lyöttäytyminen Intelin kanssa kimppaan ja luomalla Meego käyttöjärjestelmä läppäreihin, tabletteihin ja puhelimiin. Elek, mainitseppa jokin onnistunut veto Ericssonilta?, kuulin että lippulaivat upposi jo suohon.

 9. Mikko, Ei kyllä se nokia on ihan oikeasti paska, ei se vaan ole muotia haukkua nokiaa. Juttelin kerran erään ihmisen kanssa joka oli mukana suunnittelemassa tuota N8 puhelinta ja hän totesi että kamera ja rauta on hyvää, mutta muutenhan ihan susi koko luuri.

 10. Sony ericsonilta toimivalta näyttävä ja kuulostava puhelin on satio, sen 12mpx kamera ja tuttu noksu 5800 softa.
  Sony ericssonissa ei ole muuta huonoa kuin huono saatavuus ja jotkut ei oikein kestä talven kylmyyttä.

 11. Itse olen enemmän X6:n 16 gigan mallin kohdalla, koska loppujenlopuksi tuo musiikkipalvelu on henkilökohtaisesti minulle turha joten siitä en ala silloin maksamaan. Ja muutenkin 16 gigaan mahtuu enemmän kuin tarpeeksi musiikkia ettei sitä tarvitsisi koko ajan olla vaihtamassa, vaikka lisäisikin Ovi karttojen ohella muita softia.

  @eskomatinjorma : Tuokin on niin yksilöllinen kommentti, ettei voi tehdä yleistä päätöstä jonkun yhden mielipiteen perusteella. Ei kaikki ihmiset Nokia ”dissaa.”

  @re:Lo4d : Itse en halua Sony Ericsonia (paitsi ehkä kosketusnäytöllisiä malleja), koska ne ovat yksinkertaisesti niin rumia kapistuksia etten kehtaisi myöntää omistaa ko. laitetta. Ja kännykässäkin 5 mpx kamera voi helposti olla parempi kuin 12 mpx kamera, koska tekniikka ei kamerakännyköissä ole vielä niin hyvää että 12 mpx kameralla tekisi paskan vertaa. Siirtää kuvat tietokoneelle ja näkee kuinka kohina valtaa kuvat. X6:ssa on kuitenkin parempi kamera kuin esim. N95:ssa (5mpx) tai N86:ssa (8mpx).

 12. Tuohon musiikin rajalliseen ikään, en ollutkaan huomannut tuollaista klausuulia tuon comes with musicin kohdalla, mutta tähän on onneksi olemassa ratkaisu, Tunebite7.

  Tuo on nimittäin kerrassaan näppärä softa, se soittaa valitsemasi kopiosuojatun musiikin ja tekee siitä samalla kopion toiseen kansioon, jossa ei kopiosuojausta enää ole ja voila toimii kaikissa mp3 soittimissa, tietokoneissa ja millä nyt ikinä noita kuunteletkin. Lisenssi tuohon softaan maksaa jotain 20-30 taalaa, joten ei ole edes pahan hintainen.

  Sitten tuohon X6 puhelimeen, minulla oli käytössä 32 giganen 6 kuukautta kunnes lasi hajosi pudotessaan, mutta oli aika rasittava kokemus, en tiedä oliko siinä jokin rauta vika tms, mutta musiikin soittaminen oli todella hidasta, levyhylly aukesi nopeasti, mutta kun yritit siirtyä Artistin levyihin, kesti se 10-15 sekuntia, sitten toiset 10-15 sekuntia kesti saada levy auki ja jälleen saman verran saada kappale alkamaan. Onko kenelläkään muulla vastaavia kokemuksia?

  Silti haluan vielä uskoa kansantaloutemme veturiin ja odottelen nyt tuota N8 mallia, jos ostaisin sen seuraavaksi, jos sekään ei toimi, niin sitten annan vielä yhdelle Meego puhelimelle mahdollisuuden, mutta sen jälkeen en tiedä mitä tehdä.

  Odotellessa N8:aa……

 13. Mitä hiton Ruotsalaisia nuo Elek,eskomatinjorma ja Kumpparit on? JOS niillä on jokin pelikonsoli se varmaan on Xbox:in Alfa versio ei Xbox 360 vaikka sekin on surkea. Sitten he käyttävät varmanakin käyttöjärjestelmänä Windows 1.0:aa. Puhelimetkin ovat varmaan Sony Ericssonin puhelimia siis Sony on hyvä mutta Ericsson? Myönnän että Nokia X3 rikkoutuu heti mutta muut ovat niin hyviä että niitä ei voi haukkua paitsi imbesillit. Että onpa hyvä teknologiantaju teillä.

Kommenttien lisääminen on estetty.