Yksipyöräily ei ole uusi laji, mutta ei silti kovin tunnettu. Aiheesta puhuttaessa moni maallikko liittää yksipyöräilyn usein sirkukseen, vaikka se pitää sisällään paljon muutakin, monessa erilaisessa muodossa. Niin kutsutusta extreme-yksipyöräilystä tärkeää on että se jakautuu useisiin ala-lajeihin, joita ovat mm. street, trials, freestyle ja MUni. Suomessa harrastajat keskustelevat osoittessa: yksipyorailijat.foorumini.com.

Viime vuosina yksipyörien teknillinen kehitys on myös noussut hurjaan nousuun harrastajien yrittäessä entistäkin vaativimpia temppuja. Erilaisiä pyöriä löytyy hyvin osoitteesta www.einradladen.net. Oheisessa kuvassa on tyypillinen Koxx-Onen valmistama trials-yksipyöräinen. Suomessa yksipyöräilijöitä on noin 100, muualla maailmaa laji on paljon suositumpi.

Oheiselta videolta voi päätellä, että tässä harrasteessa on pontta melkoisen monipuoliseen liikesarja-kavalkaadiin

Kiitokset artikkelin aiheesta ja terminologiasta Antti Aittolalle!

Edellinen artikkeliTestissä Comes With Music -musiikkipalvelu ja Nokia X6 32Gb
Seuraava artikkeliSuomen Keksijäin Keskusliitto järjestää ensimmäisen Chindogu -kilpailun Suomessa!

15 KOMMENTIT

 1. ”Suomessa yksipyöräilijöitä on noin 100” ..no ei voi pitää paikkaansa o.O Minäkin harrastan tuota :O tosin ”Vähän” on vielä matkaa tuohon mitä videolla tapahtuu. Suosittelen kaikille sillä se on hauskaa ja aika halpaa ja on paljon opittavaa, ja tulee respectii! :DD

 2. Tuohan näyttää paljon hiononmalta kuin esimekiksi skeittaus!
  Ajatuksena on ollut aloittaa skeittauksen opetteleminen, mutta tämähän on hienoa…

 3. kuinka vaikeaa tämä on + onko halvempia pyöriä kun tuo 100-200e on aika suolainen hinta

 4. Joku pari-kolmesataa maksaa semmonen millä vihtii jo alkaa harjoitteleen tuota. Nuo temput vaikeimpia on ja kyllä niitä oppii jos jaksaa vaan harjoitella. Ajamaan oppiminen on temppuihin verrattuna on hyvin helppoa. Itellä on tuota harrastusta takana jo muutama vuosi.

 5. Kyllä satasella saa jo ihan kelpovehkeen aloitteluun! Minulla meni 4h ennenkuin pääsin jotenkin sujuvasti eteenpäin.

 6. Mielestäni ei näytä hienommalta kuin skeittaus. Luulisin että hetken harrastamisen jälkeen laji saattaa käydä yksipuoliseksi, koska ns. temppuja en kovin monta keksisi. Mutta mielenkiintoinen keksintö tämäkin muitten kaltaistensa lajien, kuten skeittaus, bmx ym. joukossa.

 7. Siistiltä vaikuttaa. Itse ostaisin kyllä varmaan ensimmäiseksi longboardin jos olisin jotain lelua etsimässä, sillä kun pääsee lähimmäksi surffausfiilistä kaupungin kaduilla. 🙂

 8. A-b jos katot enemmän nuita videoita nii on paljon paljon monipuolisempaa. Youtubetappa Shaun Johanneson tai Joe Hodges. Tuo video ei näytä millään koko lajia.

 9. ja eikä kypärää videon henkilöllä päässä lähellekkään kokoaikaa. hurjan näkösesti meni ne pitkät portaat alas sillä fillarilla 😀

 10. lauri kahta pyörää on helpompi hallita kuin yhtä,eikä näitä voi mitenkään verrata -.-

 11. Hienon näköistä menoa!, tosin jos tuohon penkkiin laittaisi jonkun hit-o-meterin niin millaisia tärskyjä siinä saa kun aikas kovan näköisesti tulee alas, jokainen ymmärtää joka on joskus polkupyörällä hypännyt hyppyreistä ja tulee perse penkissä maahan.

 12. HI-TECNOMAN, yksipyöräisellä hypittäessä ja pudottautuessa ei istuta satulan päällä, vaan seistään polkimilla.

  Banned, senkö takia luulet että yksipyöräilijöitä Suomessa on enemmän kuin 100, koska itse yksipyöräilet? 😀

  asd, ensimmäinen pyöräni oli 45€ hintanen Robinhoodista, mutta sen hintaset tuppaa hajota ainakin jos niillä meinaa hyppiä.

  Kiitos, artikkelista Hilavitkutin!

  http://yksipyorailijat.foorumini.com/forum.htm

 13. Yksipyöräily on loppujen lopuksi aika helppo laji. viikossa oppii ajamaan ja jo kuukauden treenin jälkeen menee pienempiä temppuja. eikä tosiaan maksa about kuuskymppii vaikka jostain markku purhosta ostaa nii sillä pääsee alkuun…

Kommenttien lisääminen on estetty.