IMG_5316

Vaikka Applen iPhone on edelleen kosketusnäyttöön perustuvien puhelinmallien kiistaton markkinajohtaja, niin uusia haastajia ilmestyy kilpailijoiden valikoimiin harva se viikko. Korealaisen Samsungin tuore haastaja on puhelinmalli nimeltään Jet S8000. Samsungin uutukainen lupaa iskeä kapuloita kilpailijoiden rattaisiin erityisesti pienen koon, kirkkaan AMOLED-näytön ja tehokkaan 800 megahertsin prosessorinsa voimin.  Olemme hilavitkuttimessa ehtineet testailemaan laitetta nyt muutaman viikon ajan ja on tullut aika summata kokemuksia laitteen käytöstä – tekevätkö siis paperilla kovilta tuntuva speksit laitteesta myös toimivan kokonaisuuden?

Rauta
samsung_jet_iphone_3g
Samsung Jet on selvästi pahinta kilpailijaansa, eli iPhonea pienikokoisempi

Fyysisesti Samsung Jet on erittäin pienikokoinen. Puhelimen sisuskalut, mukaan luettuna todella tarkka 480×800 pikselin tarkkuuksinen näyttö on saatu ahdettua ainoastaan 108,8 x 53,5 x 12,2 mm kokoisiin kuoriin ja massaa laitteella on vaivaiset 110 grammaa. Keveys tekee laitteesta toki hieman muovisen oloisen, mutta rakenne on silti oikein tukevaja vaikutelma viimeistelty.

Laitteen bravuuri on ehdottomasti tämän tarkka AMOLED -teknologiaan perustuva kosketusnäyttö. Uuden aktiivimatriisiteknologian ansiosta näyttö ei tarvitse lainkaan erillistä taustavaloa, joka vaikuttaa positiivisesti laitteen toiminta-aikaan. Näyttöä on lisäksi todella miellyttävä katsella. Painikkeita puhelimessa ei ole kosketusnäyttöpuheinten nykytrendin mukaisesti montaa, vaan käyttö perustuu ennen kaikkea kosketusnäytön näpyttelyyn.

IMG_5355
Kaikki on saatu pakattua puhelimen kuoriin vakuuttavan kompaktisti

Kameran takapuolelta löytyy laadukas, automaattitarkenteinen viiden megapikselin kamera, ja puhelimen etupuolelta toinen kamera videopuheluita varten. Kuorine alta löytyy akun ja sim-korttipaikan ohella Micro-SD muistikorttipaikka puhelimen oman kahden gigan tallennusmuistin kasvattamiseksi.

Käytettävyys ja toiminta-aika
IMG_5325
Puhelimen perusvalikko

Todettakoon heti kappaleen alkuun, että kapasitiiviseen, hipaisuun reagoivaan kosketusnäyttöön tottuneelle oli hankalaa tottua siihen, että kosketusnäyttöä pitää sormella oikein painaa, ennen kuin tämä reagoi. Muutaman päivän totuttelun jälkeen kosketusnäytön kanssa pääsee kuitenkin melkoisen hyvin sinuiksi ja ainakin hieman sirompikourainen saa asiat hyvin tapahtumaan näytöllä haluamallaan tavalla. Sen sijaan suuriin näppäimiin tottuneelle pienikokoista kosketusnäyttöpuhelinta ei oikein voi suositella.

Risuja puhelin saa testauksen perusteella valikon logiikan osalta. Eri asetukset on siroteltu valikoisssa sinne tänne sen sijaan, että kaikkia asetuksia pääsisi hallitsemaan yhdestä paikkaa. Myös valikon suomennokset eivät mielestäni aina oikein vastaa valikon takaa löytyviä toiminnallisuuksia.

Käyttäjän kannalta mukava ominaisuus on se, että Samsung tarjoaa mahdollisuuden kustomoida laitteen käyttöliittymän käyttäjänsä toiveiden mukaiseksi. Eri sovelluksiin liittyviä ”widgettejä” voi asetella ruudulle sellaisen kokoelman kuin haluaa ja useimmiten käytetyt toiminnallisuudet löytyvät näin heti aloitusruudulta. Widgettejä voi myös ladata lisää Samsungin mobiilisivustolta.

Vaikka Samsung esitteli muutama viikko sitten niin ikään oman iPhonen tyylisen sovelluskauppansa niin sovelluskauppa ei kuitenkaan tue Jet -mallia, vaan uusia sovelluksia täytyy hakea vanhaan malliin puhelimen selaimen kautta.

Puhelimen akunkestosta ei ole huomautettavaa. Puhelimessa riittää helposti virtaa muutamaksi päiväksi kohtuullisen aktiivisessakin käytössä.

Softat

IMG_5327
Kuvakaappaus puhelimen nettiselaimesta

Puhelimen perusominaisuuksiin kuuluvat oikeastaan kaikki nykyaikaiselta älypuhelimelta odotettavat sovellukset. Videosoitin, musiikkisoitin, nettiselain ja radio ovat kaikki hyvin toteutettuja ja helppokäyttöisiä. Puhelimelle on perusominaisuuksien lisäksi asennettu valmiiksi koko joukko pikkusovelluksia, kuten facebook, sanelin, yksikkömuunnin, sekä ajastin. Puhelimella on myös mahdolista esimerkiksi editoida tällä kuvattuja videoita erillisen editointisoftan avulla.

IMG_5342

Kamerassa ei tule mukana varsinaista navigointisovellusta, vaan vakiona paikannus tukeutuu Google maps -Javasovellukseen.

Vaikka puhelin tukee myös imap-sähköpostia, niin puhelimessa ei kuitenkaan ole mahdollista selalla imapin kansioita. Tämä siis luonnollisesti rajoittaa puhelimen käyttöä. Puhelin tukee myös Microsofrtin Active sync-palvelua sähköpostien, yhteystietojen ja kalenterin synkronoimisesti. Valitettavasti ominaisuus ei kuitenkaan toimi itse käyttämäni Gmail-tilin kanssa, eikä ominaisuutta siis päästy testaamaan.

Tietokoneeseen liittäminen

Samsung_media_manager_pc_studio
Ruutukaappaus Samsungin New PC Studio ohjelmistosta

Kameran massamuistia päästään hallitsemaan liittämällä tämä puhelimen mukana toimitetun USB-kaapelin avulla tietokoneeseen. Puhelimeen voi siirtää tiedostoja määrittämällä tämän USB-massamuistitilaan, tai sitten puhelinta voidaan hallita cd-levyllä mukana toimitetun New PC Studio -sovelluksen avulla. PC Studio tarjoaa tiedostohallinnan ohella läjän muita puheliemen hallintaan liittyviä ominaisuuksia, aina Puhelin myös latautuu usb-liitännän kautta, joten erillistä laturia ei välttämättä tarvitse kannella aina mukana.

Kameran kuvanlaatu

Automaattitarkenteisen, viiden megapikselin kameran kuvanlaadussa ei ole päivänvalossa kuvattaessa huomautettavaa. Hämärässä kuvaamisen avuksi kamera on varustettu myös kahden LED-polttimon kuvausvalolla. Kuvausvalo auttaa toki asioiden muistiin tallentamisessa, mutta kovin laadukkaista kuvista ei tällöin enää voi puhua.

Alla olevia pikkukuvia klikkailemalla näet mallia kameran tallentamista alkuperäisistä otoksista eri olosuhteissa

Valokuva0043Valokuva0043Valokuva0043Valokuva0043Valokuva0043Valokuva0043Valokuva0043Valokuva0043

Kameralla onnistuu myös videon kuvaaminen. 720×480 pikselin resoluutioinen videokuva riittääkin laadultaan hyvin vaikkapa lomavideoiden kuvaamiseen.

video_ruutukaappaus
Ruutukaappaus videon kuvanlaadusta. Katso myös malliklippi videolaadusta Youtubessa

Lisälaitteet

samsung jet lisälaitteet
Puhelimen paketista löytyvät tarvikkeet

Puhelin toimitetaan mukanaan simppeli keinonahkainen suojakotelo, sekä varsin hyvällä äänenlaadulla varustettu in-ear -kuulokemikrofoni. Lisäksi pakkauksessa on mukana laturi, sekä USB-datakaapeli.

Videoarviot

Kuvasin laitteesta myös esittelyvideon, jossa mallia puhelimen käyttöliittymästä. Kaksiosainen videoarvio alla

Yhteenvetona Samsungin Jet S8000 on varsin vakuuttava pakkaus. Ominaisuuksien puolesta laite kuuluu siis ehdottomasti kosketusnäyttöpuhelinten terävimpään kärkeen. Risuja Samsungin uutuuspuhelin kuitenkin saa käytettävyydessä, jonka suhteen korealaisvalmistajalla olisi vielä selvästi parantamisen varaa. Hintaa laitteella on suomessa noin 500 euroa.

Plussat
+hyvä akunkesto
+tarkka ja kirkas näyttö
+kameran kuvanlaatu päivänvalossa

Miinukset
-paikoittain epäloogiset valikot
-kalenterin ja osoitekirjan synkronointi gmailin kanssa ei onnistu
-imap -sähköposti ei tue erillisiä kansioita

Yleisarvosanana annamme puhelimelle 4/5

Puhelimen tarkat tekniset ominaisudet löytyvät tämän valmistajan kotisivuilta

Aihempi Hilavitkuttimen artikkeli aiheeseen liittyen:  Samsung Jet S8000 laatikosta poisto

Mainos: älä osta kännykkää jota et tarvitse – Parin kympin RX 80 Pico on luottokortin kokoinen halpa kännykkä joka ei köyhdytä paria kymppiä enempää!

Edellinen artikkeliBrick Construction Shirt, leegoja paidalla
Seuraava artikkeliWi-Fi -taikavarpu löytää langattomat verkot

24 KOMMENTIT

 1. Oikein hyvä artikkeli. Yllätyin kyllä kuvien laadun suhteen, aika näpäkkää jälkeä nimittäin.

  Ellen jo iPhonea omistaisi niin ostaisin kyllä tuon. Tuon mukana ei tarvitse edes mihinkään Soneran liittymään liittyä jos haluaa sen Suomesta ostaa..

 2. Noniin noniin, nuo miinuksethan voi jo päivityksillä korjata ja 800Mhz kuulostaa hyvältä. Lisätään toive listaan. 😀

 3. ollo: Älä muuta sano. 800MHzilla toimiva joku Intel i7 vie tota ihan 100-0 yhelläkin ytimellä paremman (mutta virtaa enemmän kuluttavan) arkkitehtuurinsa takia.

 4. Pirun epäselvät tekstit on valikoissa kun tuota videota katsoo. Eihän tuosta näe onko ne suomea vai viroa

 5. Repesin kirjoitusvirheelle: ”Kameran muistiin päästään käsiksi liittämällä puhelun mukana toimitetun USB-kaapelin”
  Puhelun mukana toimitettu kaapeli…

  Kiitokset jälleen Hilavitkuttimen väelle. Artikkeli oli loistava. Lisää vain tällaisia testejä. Kiitos tästä.

  Sanotaan nyt, että jos pitäisi valita iPhonen ja Jetin välillä, kyllä se kuitenkin olisi se iPuhelin. iPhonesta jää sellainen jykevä tunne. Kun katsoo tuota valikkoakin, mieleen tulee esim. E-villen puhelimet. Sitä tyypillistä China- laatua… Kuten TW meille kertoikin, ”Spekseiltään vakuuttavaa rautaa, mutta softapuoli ei tee vaikutusta.”

 6. Puhelimen toimivuudesta netissä olisin toivonut enempi tarinaa. Alan keskusteluryhmissä valitetaan koneen kaatumisista ja selaimen jämähtämisestä. Onko asia näin vai miten?

 7. Eipä tarvitse enää vastata. Kävin räpläämässä Jettiä, eikä todellakaan ole minun seuraava puhelimeni.
  iPhone on kuin eri universumista, paremmasta semmoisesta.

 8. Onko todellakin totta että JET:iin saa vain 200 kalenterimerkintää ??
  Eihän tälläistä puhelinta voi käyttää business käytössä, jos sinulla on keskimäärin 5 merkintää päivässä. Kaatuuko hankinta tähän ??

 9. sanoisin että harvinaisen paska puhelin… ajatelkaa jos teillä on joku 300 biisiä kännykässä ja haluatte etsiä sen oikean niin se täytyy etsiä käsin!!! ei ole mitään haku ominaisuutta…

 10. mulla on tuo, mut en saa siirrettyy kuvia koneelle, nii miten se sit käytännös tapahtuu?

 11. meinasin kans ostaa tollasen jetin,mutt kannattaako ostaa vai meneekö rahat hukkaan???

 12. Puhelin on kerrassaan mainio tavalliseen käyttöön kun sen saa varsin kohtuulliseen hintaan nykyään. Suosittelen ostamaan, itsellänikin on jet. Kannattaa kysyä mielipiteitä puhelimen omistajilta, ei niiltä jotka on käyny räpläämässä minuutin kaupassa -_-” ….!

 13. Sattuuko kukaan tietämään ilmaista ohjelmaa jolla pääsisi käyttämään msn messengeriä jetillä? En ole löytänyt vielä yhtään joka toimisi, vaikka siinä onkin java..

 14. Tätä puhelinta ei todellakaan kannata ostaa! Omat kokemukset on pelkkää miinusta. Ottaa todella paljon päähän, että menin tämän hommaan. Ensinnäkin akku ei kestä edes 1 päivää! 3 kertaa kävi huollossa ja ei mitään parannusta, jonka jälkeen sain uuden ja sekään ei auttanu! akku kuluu päivässä vaikka puhelin vain olisi hiljaa pöydällä. Minulla on vielä tämä gold edition… Oli kyllä viimeinen samppa mitä tulen koskaan ostamaan.

 15. kyl mäki tän aion tos heinäkuus ostaa mut mul ois kysymys tukeeks toi jet nii micro SDHC muistikorttii jos kyllä niin aion ostaa mut jos ei ni aion ostaa mut haluisin saada vastauksen kiits

 16. Kokonaisarviona mainio puhelin… paitsi että jokainen puhelu katkeaa heti alkuunsa tai lyhyen tovin jälkeen! AIVAN KÄSITTÄMÄTÖNTÄ! Kaikki verkkoasetukset on erikseen kokeiltu, eikä auta. Kuulin tarinan jossa kyseinen ongelma oli poistunut operaattoria vaihtamalla (aika villiä), joten yritän sitä nyt. Jos vaihto ei auta, on pakko viedä puhelin takaisin ja odottaa taas sata viikkoa. Eikä tässä vielä kaikki. Kännykkään mukana kuuluva New PC Studio -tietokonesofta ei todellakaan toimi odotetusti. Ohjeiden mukaan toimittaessa softa ei löydä kännykkää, vaan prosessi pitää tehdä seuraavalla kaavalla:

  1) Aluksi valitse kännykästä Asetukset -> Puhelinasetukset -> Tietokoneyhteydet: ”Kysy yhdistettäessä”.
  2) Kun kännykkä on päällä, laita USB-piuha siihen kiinni ja kytke tietokoneeseen.
  2) Käynnistä New PC Studio. Ohjelma etsii nyt kännykkää, muttei löydä sitä. Sammuta kännykkä ja sitten PC Studio. Älä irrota USB-piuhaa.
  3) Käynnistä kännykkä nyt uudelleen ja PC Studio etsii taas kännykkää. Tällä kertaa se löytyy! Valitse yhteydeksi ”Samsung PC Studio” ja tietokonehallinta on käytössäsi.

  TÄRKEÄ HUOM! Jos aiot päivittää puhelimen firmwaren kyseisen ohjelman kautta, poista laitteesta ensin SIM-kortti.

 17. olen miettinyt jetin hankintaa ja olin jo aivan varma että haluan sen mutta näiden kommenttien jälkeen tuli aika epäilevä olo.. asiaa täytyy nyt harkita uudestaan ja katsoa sitten ostanko tällaisen vai jonkin muun kosketusnäyttöpuhelimen

 18. Sain kännykkäni takaisin huollosta… Se toimii nyt hyvin ja olen tyytyväinen. Näytön koko saisi tosin olla hieman suurempi varsinkin tekstiä luettaessa. Zoomi kuitenkin auttaa vaikka onkin hieman kömpelö ja vaatii totuttelua. Miinusta tulee Matroska-formaatin tuen puutteesta, tekstitiedostojen kokorajoituksesta (max. 10 megaa kokeilun perusteella), sekä ohjekirjasta, joka käsittelee asiat aivan liian ylimalkaisesti ja jättää mainitsematta suuren osan tärkeistä käyttöä helpottavista toiminnoista; netistä täytyy etsiä tietoa jotta saa luuristaan kaiken ilon irti. Kuitenkin kun katsoo Jetin tämänhetkistä hintaa suhteessa muihin vastaaviin laitteisiin, ei voi valittaa. Mutta mikäli todella haluaa kännykästään kaiken irti eikä hinnalla ole väliä, niin toki voi laittaa pari sataa lisää likoon parempaan malliin. Mutta kuten sanottua, hinta-laatusuhteeltaan Samsung S8000 Jet on erinomainen valinta kosketusnäyttöpuhelimeksi.

Comments are closed.