IMG_5316

Vaikka Applen iPhone on edelleen kosketusnäyttöön perustuvien puhelinmallien kiistaton markkinajohtaja, niin uusia haastajia ilmestyy kilpailijoiden valikoimiin harva se viikko. Korealaisen Samsungin tuore haastaja on puhelinmalli nimeltään Jet S8000. Samsungin uutukainen lupaa iskeä kapuloita kilpailijoiden rattaisiin erityisesti pienen koon, kirkkaan AMOLED-näytön ja tehokkaan 800 megahertsin prosessorinsa voimin.  Olemme hilavitkuttimessa ehtineet testailemaan laitetta nyt muutaman viikon ajan ja on tullut aika summata kokemuksia laitteen käytöstä – tekevätkö siis paperilla kovilta tuntuva speksit laitteesta myös toimivan kokonaisuuden?

Rauta
samsung_jet_iphone_3g
Samsung Jet on selvästi pahinta kilpailijaansa, eli iPhonea pienikokoisempi

Fyysisesti Samsung Jet on erittäin pienikokoinen. Puhelimen sisuskalut, mukaan luettuna todella tarkka 480×800 pikselin tarkkuuksinen näyttö on saatu ahdettua ainoastaan 108,8 x 53,5 x 12,2 mm kokoisiin kuoriin ja massaa laitteella on vaivaiset 110 grammaa. Keveys tekee laitteesta toki hieman muovisen oloisen, mutta rakenne on silti oikein tukevaja vaikutelma viimeistelty.

Laitteen bravuuri on ehdottomasti tämän tarkka AMOLED -teknologiaan perustuva kosketusnäyttö. Uuden aktiivimatriisiteknologian ansiosta näyttö ei tarvitse lainkaan erillistä taustavaloa, joka vaikuttaa positiivisesti laitteen toiminta-aikaan. Näyttöä on lisäksi todella miellyttävä katsella. Painikkeita puhelimessa ei ole kosketusnäyttöpuheinten nykytrendin mukaisesti montaa, vaan käyttö perustuu ennen kaikkea kosketusnäytön näpyttelyyn.

IMG_5355
Kaikki on saatu pakattua puhelimen kuoriin vakuuttavan kompaktisti

Kameran takapuolelta löytyy laadukas, automaattitarkenteinen viiden megapikselin kamera, ja puhelimen etupuolelta toinen kamera videopuheluita varten. Kuorine alta löytyy akun ja sim-korttipaikan ohella Micro-SD muistikorttipaikka puhelimen oman kahden gigan tallennusmuistin kasvattamiseksi.

Käytettävyys ja toiminta-aika
IMG_5325
Puhelimen perusvalikko

Todettakoon heti kappaleen alkuun, että kapasitiiviseen, hipaisuun reagoivaan kosketusnäyttöön tottuneelle oli hankalaa tottua siihen, että kosketusnäyttöä pitää sormella oikein painaa, ennen kuin tämä reagoi. Muutaman päivän totuttelun jälkeen kosketusnäytön kanssa pääsee kuitenkin melkoisen hyvin sinuiksi ja ainakin hieman sirompikourainen saa asiat hyvin tapahtumaan näytöllä haluamallaan tavalla. Sen sijaan suuriin näppäimiin tottuneelle pienikokoista kosketusnäyttöpuhelinta ei oikein voi suositella.

Risuja puhelin saa testauksen perusteella valikon logiikan osalta. Eri asetukset on siroteltu valikoisssa sinne tänne sen sijaan, että kaikkia asetuksia pääsisi hallitsemaan yhdestä paikkaa. Myös valikon suomennokset eivät mielestäni aina oikein vastaa valikon takaa löytyviä toiminnallisuuksia.

Käyttäjän kannalta mukava ominaisuus on se, että Samsung tarjoaa mahdollisuuden kustomoida laitteen käyttöliittymän käyttäjänsä toiveiden mukaiseksi. Eri sovelluksiin liittyviä ”widgettejä” voi asetella ruudulle sellaisen kokoelman kuin haluaa ja useimmiten käytetyt toiminnallisuudet löytyvät näin heti aloitusruudulta. Widgettejä voi myös ladata lisää Samsungin mobiilisivustolta.

Vaikka Samsung esitteli muutama viikko sitten niin ikään oman iPhonen tyylisen sovelluskauppansa niin sovelluskauppa ei kuitenkaan tue Jet -mallia, vaan uusia sovelluksia täytyy hakea vanhaan malliin puhelimen selaimen kautta.

Puhelimen akunkestosta ei ole huomautettavaa. Puhelimessa riittää helposti virtaa muutamaksi päiväksi kohtuullisen aktiivisessakin käytössä.

Softat

IMG_5327
Kuvakaappaus puhelimen nettiselaimesta

Puhelimen perusominaisuuksiin kuuluvat oikeastaan kaikki nykyaikaiselta älypuhelimelta odotettavat sovellukset. Videosoitin, musiikkisoitin, nettiselain ja radio ovat kaikki hyvin toteutettuja ja helppokäyttöisiä. Puhelimelle on perusominaisuuksien lisäksi asennettu valmiiksi koko joukko pikkusovelluksia, kuten facebook, sanelin, yksikkömuunnin, sekä ajastin. Puhelimella on myös mahdolista esimerkiksi editoida tällä kuvattuja videoita erillisen editointisoftan avulla.

IMG_5342

Kamerassa ei tule mukana varsinaista navigointisovellusta, vaan vakiona paikannus tukeutuu Google maps -Javasovellukseen.

Vaikka puhelin tukee myös imap-sähköpostia, niin puhelimessa ei kuitenkaan ole mahdollista selalla imapin kansioita. Tämä siis luonnollisesti rajoittaa puhelimen käyttöä. Puhelin tukee myös Microsofrtin Active sync-palvelua sähköpostien, yhteystietojen ja kalenterin synkronoimisesti. Valitettavasti ominaisuus ei kuitenkaan toimi itse käyttämäni Gmail-tilin kanssa, eikä ominaisuutta siis päästy testaamaan.

Tietokoneeseen liittäminen

Samsung_media_manager_pc_studio
Ruutukaappaus Samsungin New PC Studio ohjelmistosta

Kameran massamuistia päästään hallitsemaan liittämällä tämä puhelimen mukana toimitetun USB-kaapelin avulla tietokoneeseen. Puhelimeen voi siirtää tiedostoja määrittämällä tämän USB-massamuistitilaan, tai sitten puhelinta voidaan hallita cd-levyllä mukana toimitetun New PC Studio -sovelluksen avulla. PC Studio tarjoaa tiedostohallinnan ohella läjän muita puheliemen hallintaan liittyviä ominaisuuksia, aina Puhelin myös latautuu usb-liitännän kautta, joten erillistä laturia ei välttämättä tarvitse kannella aina mukana.

Kameran kuvanlaatu

Automaattitarkenteisen, viiden megapikselin kameran kuvanlaadussa ei ole päivänvalossa kuvattaessa huomautettavaa. Hämärässä kuvaamisen avuksi kamera on varustettu myös kahden LED-polttimon kuvausvalolla. Kuvausvalo auttaa toki asioiden muistiin tallentamisessa, mutta kovin laadukkaista kuvista ei tällöin enää voi puhua.

Alla olevia pikkukuvia klikkailemalla näet mallia kameran tallentamista alkuperäisistä otoksista eri olosuhteissa

Valokuva0043Valokuva0043Valokuva0043Valokuva0043Valokuva0043Valokuva0043Valokuva0043Valokuva0043

Kameralla onnistuu myös videon kuvaaminen. 720×480 pikselin resoluutioinen videokuva riittääkin laadultaan hyvin vaikkapa lomavideoiden kuvaamiseen.

video_ruutukaappaus
Ruutukaappaus videon kuvanlaadusta. Katso myös malliklippi videolaadusta Youtubessa

Lisälaitteet

samsung jet lisälaitteet
Puhelimen paketista löytyvät tarvikkeet

Puhelin toimitetaan mukanaan simppeli keinonahkainen suojakotelo, sekä varsin hyvällä äänenlaadulla varustettu in-ear -kuulokemikrofoni. Lisäksi pakkauksessa on mukana laturi, sekä USB-datakaapeli.

Videoarviot

Kuvasin laitteesta myös esittelyvideon, jossa mallia puhelimen käyttöliittymästä. Kaksiosainen videoarvio alla

Yhteenvetona Samsungin Jet S8000 on varsin vakuuttava pakkaus. Ominaisuuksien puolesta laite kuuluu siis ehdottomasti kosketusnäyttöpuhelinten terävimpään kärkeen. Risuja Samsungin uutuuspuhelin kuitenkin saa käytettävyydessä, jonka suhteen korealaisvalmistajalla olisi vielä selvästi parantamisen varaa. Hintaa laitteella on suomessa noin 500 euroa.

Plussat
+hyvä akunkesto
+tarkka ja kirkas näyttö
+kameran kuvanlaatu päivänvalossa

Miinukset
-paikoittain epäloogiset valikot
-kalenterin ja osoitekirjan synkronointi gmailin kanssa ei onnistu
-imap -sähköposti ei tue erillisiä kansioita

Yleisarvosanana annamme puhelimelle 4/5

Puhelimen tarkat tekniset ominaisudet löytyvät tämän valmistajan kotisivuilta

Aihempi Hilavitkuttimen artikkeli aiheeseen liittyen:  Samsung Jet S8000 laatikosta poisto

Mainos: älä osta kännykkää jota et tarvitse – Parin kympin RX 80 Pico on luottokortin kokoinen halpa kännykkä joka ei köyhdytä paria kymppiä enempää!

Edellinen artikkeliBrick Construction Shirt, leegoja paidalla
Seuraava artikkeliWi-Fi -taikavarpu löytää langattomat verkot