Japanilaisen Osakan yliopiston tutkijat ovat tehneet typografiaan liittyvän ennätyksen, jota ei tulla ikinä rikkomaan. Yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kirjoittamaan atomivoimamikroskoopin avulla kuvassa esiintyvän ”Si” -tekstin kirjaimellisesti pienimmällä mahdollisella fontilla. Kuvassa esiintyvät pisteet, jotka muodostavat kirjaimet ovat yksittäisiä atomeja, eli aineen pieninpiä mahdollisia järjesteltäviä osasia. Teksti on kokonaisuudessaan noin kahden nanometrin mittainen, eli 1 / 40 000 osa ihmisen hiuksen paksuudesta.

Lähde: www.pinktentacle.com

Edellinen artikkeliVictoria’s Secret -luksusrintaliivit maksavat 3,8 miljoonaa
Seuraava artikkeliKauko-ohjattu rekisterikilven verhoaja

17 KOMMENTIT

 1. Niin, vai eikös atomit ole pienin osa joka on löydetty, tekniikka ei riitä pienempien aineiden etsimiseen. Kyllä tämä tullaan vielä joskus rikkomaan.

 2. On teorioita jonka mukaan atomi ei ole pienin hiukkanen, sitä vaan ei ole täysin vielä todistettu. Kuvitelkaapa jos atomi on maailmankaikkeus jonka sisällä on biljoonittain galakseja ja galakseissa meidän kaltaisia ihmisiä.

 3. Ei atomi olekaan pienin hiukkanen, vaan pienin mahdollinen järjesteltävä hiukkanen, kuten yllä mainittiin.
  Atomia pienempiä hiukkasiahan ovat elektronit, protonit ja neutronit, joista kaksi jälkimmäistä muodostuu vielä pienemmistä osista, kvarkeista.

 4. Eihän semmosia atomeja tai rotoneja ole olemassakaan. Ei ennenkuin joku näyttää mulle semmosen.

  Atomivoimamikroskooppi, pah.

 5. ”Ei atomi olekaan pienin hiukkanen, vaan pienin mahdollinen järjesteltävä hiukkanen, kuten yllä mainittiin.
  Atomia pienempiä hiukkasiahan ovat elektronit, protonit ja neutronit, joista kaksi jälkimmäistä muodostuu vielä pienemmistä osista, kvarkeista.”

  wikipediaan on tutustuttu? 😀

  Ja kyllä tällä hiukkaskiihdyttimellä löydetään jotain pienempää jolla kirjoittaa.

 6. Senkin pikku nihilistit, yrittäkääpä muodostaa kiinteä taso jolle voidaan kirjoittaa jostain pienemmästä kuin atomi. Nyt kuitenkin puhutaan painokirjaimesta, eikä mistään informaationtallennuksesta.

  Onnea vaan kvarkkien järjestelemiseen.

 7. Entä mitä materiaalia tuossa on käytetty? Jonku toisen alkuaineen atomit voi olla pienempiä ja täten mahdollistaa tuota pienemmän tekstin(?) tai jos kirjoitettais atomiskaalassa pistekirjoitusta, silloinhan esimerkiksi:
  a = yhden atomin kokoinen
  b = kaksi atomia
  c = kaksi atomia
  d = kolme atomia
  e = kaksi atomia
  jne… 😀

 8. Nauraja: Eiköhän tuo ole ihan perusjuttuja. Itse ainakin olisin yhden kurssin fysiikkaa ja toisen kemiaa lukiossa opiskelleena osannut kertoa aivan saman. Ja ilman Wikipediaa.

 9. Atomeja pienempiä hiukkasia on tosiaan ainakin elektronit, neutronit, protonit (myös antineuriino sekä positroni), 6 erilaista kvarkkia ja mahdollisesti painovoiman välittäjähiukkanen gravitoni. Enemmänkin löytyy, tosin nämäkään eivät ole järjesteltävissä. Tietenkään atomi ei ole paikallaan oleva piste. Vaan ns elektronipilvi osoittaa elektronin mahdollisen sijainnin, joka kiertää ydintä.

Kommenttien lisääminen on estetty.