Magneeteilla on jo pitkän aikaa tutkittu kuinka voitaisiin saada metallikuula kiihtymään. Tässä on yksinkertaisia magneettien sijoituksia, jotka tuottavat metallikuulalle työntöä ja vetoa vuorotellen.

Magnetic Accelerators Magnetic Games
Magnetic Accelerators Magnetic Games

Raidetykki eli railgun on sähkömagneettista kenttää hyödyntävä tykki, joka ampuu huomattavasti tehokkaammin kuin kemiallisiin reaktioihin perustuvat tykit. Tiettävästi railguneja on käytössä ainakin Kiinalla ja Turkilla — Varmasti muillakin. Käteen mahtuva raidetykki on tuttu Eraser-elokuvasta, jossa Arnold Schwarzenegger ampui sillä rikollisia.

Tässä videoita, joilla tutkitaan yksinkertaisia kuulasovelluksia sekä raidetykkejä.

Magnetic Accelerators | Magnetic Games:

Building a rotary Magnetic Accelerator:

How to make a Magnetic Cannon – Gauss Riffle:

US Navy railgun: how it works:

China and Turkey show their railguns:

Kaaviokuva raidetykin rakenteesta
Kaaviokuva raidetykin rakenteesta
The rails need to carry enough power to service an average neighbourhood to launch just one shot
The rails need to carry enough power to service an average neighbourhood to launch just one shot

Eraser – Baltimore Docks Fight (Part Two) (1080p):

Tuossahan pistää tietenkin ajattelemaan, että voitaisiinko magneeteilla luoda näin ikiliikkuja. Ikiliikkujakonseptissa on muistettava, että sen liikkeen pitää olla todellakin ikuista. Magneettien tapauksessa niiden teho heikkenee ajan myötä – lisäksi mm. erilaiset kourut kuluvat käytössä ja sen sijaan että liike olisi ikuista, niin se lakkaa kun kouru on kulunut tarpeeksi.

Miten sitten olikaan, niin on melko kiinnostavaa ja opettavaista katsella näitä videoita. Megneetteja ja kuulia saa nykyään kohttuullisen edullisesti ja tuosta voisi helposti tehdä niillä itsekin projekteja. Jos on elektroniikkaosaamista, niin sitten voisi tutkia sähkömagnetismin saloja.

Mainittakoon loppuun vielä, että raidetykkiä on suunniteltu myös avaruusteknologiaan. Nimittäin sukkulan linkoaminen olisi näin tehokasta ja kenties vähemmän resursseja syövää. Aiheesta lisää: NASA Engineers Propose Combining a Rail Gun and a Scramjet to Fire Spacecraft Into Orbit.

An Artist's Rendition Of The Scramjet
An Artist’s Rendition Of The Scramjet

Tyco ja Gakken esittelivät yhden hengen MagLev-junan

Lähteet artikkelissa.

Edellinen artikkeliOivallinen animaatio RoboCop-robokytän kehityskaaresta
Seuraava artikkeliKuinka lennetään helikopterilla? — Ota kontrollivälineet haltuun alle 6 minuutissa; Video