Olen tässä muutaman viikon ajan ehtinyt tutustumaan  TVkaista.fi nimiseen ”netti-digiboksi” -palveluun. Palvelun perusideana on toimia eräänlaisena tallentavana digiboksina netissä. Homman jujuna siis on, että televisio-ohjelmat tallentava digiboksi sijaitsee käyttäjän olohuoneen sijasta verkkopalvelimella, jonne voidaan tallentaa ohjelmia valikoiduilta tv-kanavilta myöhemmin netin ylitse katseltavaksi. Kokemuksia ja mieleipiteitä palvelusta hypyn jälkeen.

Taustaa

TVkaista ei itse asiassa ole enää mikään aivan uusi juttu, sillä palvelu on esitelty ensimmäistä kertaa jo muutama vuosi sitten. Eikä yllättäen, palvelun historiaan on jo mahtunut riitelyä yleisradion kanssa palvelun laillisuudesta. Kiistanalaisuudet liittyvät siihen, että palvelu nauhoittaa kaikki ohjelmat käyttäjän valitsemilta kanavilta erikseen ennalta valittujen ohjelmien sijaan. Lisäksi palvelua on mahdollista käyttää myöskin ulkomailta käsin, mikä ainakin yleisradion mukaan rikkoo ulkomaisten ohjelmien levitysoikeuksia.

Ensivaikutelma


Kuva TVkaista-palvelun käyttöliittymästä ja 1Mbps flash-videostreamista

Sitten itse palveluun. TVkaista-palvelun käyttö hoidetaan kokonaan verkkoselaimen kautta – mitään erillistä ohjelmaa ei siis tarvitse asentaa tietokoneelle katselua varten. Ensivaikutelmalta palvelun verkkosivut ovat varsin pelkistetyt, mutta selkeät. Ensimmäistä kertaa palveluun kirjautuessaan käyttäjä valitsee miltä kanavilta haluaa ohjelmia tallentaa. Valittavana ovat kaikki ilmaiset kotimaiset tv-kanavat (Kyllä myös kaikkien ilmaisten kanavien valitseminen on mahdollista). Kun kanavat on valittu, palvelu alkaa välittömästi nauhoittamaan kaikki ohjelmat kanavilta ja uutta katseltava ”verkkodigiboksiin” ilmaantuu aina sitä mukaan kun ohjelmia on esitetty. Tallenettuja ohjelmia säilytetään palvelimella muistissa aina kaksi viikkoa, jonka jälkeen tätä vanhemmat ohjelmat katoavat automaattisesti muistista. Mikäli ohjelmia haluaa arkistoida pidemmäksi aikaa, voi näitä ladata talteen omalle kovalevylle talteen soveltuvassa formaatissa.

Ohjelmien katselu


Ruutukaappaus 8Mbps laadulla katsellusta videokuvasta

Nauhoitettuja ohjelmia on helppo selailla ohjelmatiedoista palvelun verkko-osoitteessa. Myös sanahaun kautta lempiohjelmat löytyvät helposti. Ohjelmia on mahdollista myöskin lisätä suosikkilistalle, jolta ennalta valikoidut ohjelmat löytyvät myöhemmin helposti katseltavaksi. Suosikkien määrä on valitettavasti kuitenkin rajoitettu kymmeneen, eikä katsojan ole mahdollista valita suosikkishowtaan pysyvästi listalle siten, että esimerkiksi suosikkisarjan uusin episodi olisi aina suosikeissa. Toimiva systeemi silti kokonaisuudessa.

Oletusarvoisesti ohjelma tarjoaa selaimen kautta ohjelmia katsovalle 1 Mbps flash-videostreamia. Ohjelmat latautuvat nopeasti ja kuvanlaatukin on kelvollinen. Nopean, 8 megan yhteyden päässä olevat voivat katsella ohjelmia myös ”alkuperäisellä” laadulla suoraan palvelusta streamaten. 8 megan ohjelmalähteestä löytyy jopa erikseen kustomoitu versio Playstation 3 konsolin omistajia varten, jonka kautta ohjelmia on mahdollista valita katsottavaksi suoraan pelikonsolin nettiselaimella. Tämä siis periaatteessa tekee Playstation 3 konsolista verkkokovalevylle tallennetttujen ohjelmien ”toistolaitteen”, eikä erillistä tietokonetta enää tarvita välissä. Ikävä kyllä kahdeksan megabitin yhteys tuntuu olevan sen verran raskas pyörittää, että Playstation 3 konsoli antaa usein kesken ohjelman virheilmoituksen: ”mediaa ei voida toistaa”. Uudelleen avattuna ohjelma luonnollisesti lähtee jälleen pyörimään, mutta raskaan videokoon vuoksi kesken jääneeseen kohtaan kelaaminen ei kuitenkaan oikein onnistu ja ohjelma käytännössä aloitettava uudelleen alusta. Toimiessaan kuitenkin mainio ominaisuus tämäkin.


Suosikkiohjelmat TVkaista-palvelusta tuotuna iTunesin podcastiksi

Omalle kovalevylle ohjelmia on mahdollista tallentaa suhteellisen laadukkaina 2Mbps MP4 tiedostoina. Tunti lähteestä tallennettua videota vaatii kyseisessä formaatissa noin 750 megatavua tallennustilaa. Esimerkiksi yhdelle DVD-levylle saa siis kopioitua mainiosti talteen 2-3 elokuvaa. Ohjelmia on myöskin mahdollista ladata kannettavaa soitinta varten optimoituina, 300 kbps tasoisina MP4 -tiedostoina. iPodin tai iPhonen omistajia hemmotellaan myöskin mahdollisuudella synkronoida omat suosikkiohjelmat suoraan soittimen muistiin määrittämällä TVkaistan tarjoama syöte iTunes -ohjelmaan podcast-lähteeksi. Näin voit kätevästi esimerkiksi ennen matkalle lähtöä valikoida edellisen kahden viikon kiinnostavat ohjelmat suosikkilistalle, avata iTunesin ja odottaa kun ohjelmat synkronoituvat automaattisesti iPodin tai iPhonen muistiin. Kun toiminto on kerran määritelty, tämä onkin todella vaivaton ja näppärä käyttää. Negatiivisena piirteenä mainittakoon, että ainakaan allekirjoittanut ei onnistunut saamaan Ylen tekstityksiä mukaan iPhonen muistiin.

TVkaista käytössä

Entäpä sitten TVkaistan käyttömahdollisuudet? onko kyseessä ainoastaan marginaalinen palvelu ihmisille, jotka haluavat katsella televisiota vaikkapa työpaikalla, vai voisiko palvelusta olla iloa myöskin peruskäyttäjälle, tai vaikkapa kodin ainoaksi digiboksiksi?

Ainakin allekirjoittanut voi muutaman viikon koekäytön jälkeen todeta olevansa myyty! Enää ei tarvitse nähdä vaivaa ohjelmien ennalta ajastamiseen tai murehtia kovalevyn täyttymisestä, vaan suosikkiohjelmat löytyvät palvelusta aina automaattisesti annetut kaksi viikkoa takaperin. Jo muutaman käyttöviikon jälkeen huomasin myöskin oman televisionkatselutapani muuttuneen kokonaisuudessaan. Kun tekee mieli avata töllö ja kytkeä aivot pois päältä vaikkapa raskaan työpäivän päätteeksi, ei enää tarvitsekaan tyytyä siihen mitä luukusta sattuu sillä hetkellä tulemaan. Ohjelmatietojen selailun kautta löytyy aina helposti mielialaan sopivaa katsottavaa muutaman edellisen viikon tallenteista. Esimerkiksi hömppää kaipaava löytää nopeasti parin edellisen päivän Frasierit, Frendit ja Simpsonit aivojen poiskytkyä varten. Esimerkiksi kiinnostavat elokuvat, dokumentit ja suosikkisarjat on myöskin helppo tallentaa arkistoihin talteen omaan videokokoelmaan.

Paljon aikaa ulkomailla viettävälle palvelu on myöskin oiva tapa katsella kotimaisia lempiohjelmia reissusta käsin. Ainakaan toistaiseksi katselua ei ole rajoitettu Suomen rajojen ulkopuolella, joten koti-ikävää poteva voi seurata vaikkapa Salkkareita mistä tahansa maailmaa päin. Kuten jo aiemmin mainitsinkin, ohjelmat saa myös kätevästi mukaan iPodin muistiin esimerkiksi pitkän lentomatkan ratteeksi.

Parannettavaa palveluun liittyen löytyisi lähinnä tuettujen formaattien suhteen. Voisiko vaihtoehtoja löytyä enemmän sisältäen vaikkapa huonompilaatuisen Playstation 3 -streamin konsolilta katseluun liittyvän pätkimisen välttämiseksi? Toisaalta eri formaateissa löytyy jo nyt valinnanvaraa, eikä esimerkiksi erillistä katseluohjelmaa tietokoneelle tarvita (Nälkä taitaa tämän suhteen siis vain kasvaa syödessä). Ainoaksi digiboksiksi palvelusta ei myöskään ole, sillä ohjelmia ei ole mahdollista katsoa ”livenä” vaan ainoastaan jälkikäteen ohjelman jo päätyttyä.

Hintaa palvelulla on tätä kirjoittaessa noin 10-20 euroaa kuukaudessa tilauksen pituudesta riippuen. Lisäksi tällä hetkellä on meneillään kampanja, jossa palvelua pääsee kokeilemaan kaksi viikkoa uutena käyttäjänä täysin ilmaiseksi palvelua on mahdolista kokeilla viikon ajan ainoastaan viiden euron hintaan. Jokainen tietenkin päättelee itse, onko kyseessä omaa käyttöä ajatellen hintansa arvoinen palvelu. Mikäli kuitenkin pidät itseäsi ”valikoivana” television katselijana, suosittelen ehdottomasti TVkaistan kokeilemista. Itse ainakin ehdin jo jäädä koukkuun!

Palvelun kotisivut löytyvät osoitteesta www.tvkaista.fi

Full Disclosure: TVkaista on myöskin Hilavitkutin.com verkkosivuston mainostaja.

Edellinen artikkeliViikkokysely: Mikä taho oli 9/11 -iskujen takana?
Seuraava artikkeliUusi tutkimus: yksipuolinen kasvisruokavalio saattaa kutistaa aivoja

23 KOMMENTIT

 1. Niin todellako ne ohjelmat NAUHOITETAAN? Vai pitäisikö ja vähitellen opetella puhumaan TALLENTAMISESTA?

 2. PS3 pätkiminen johtuu todennäköisesti siitä että lataat 8Mt streamia wlanin yli. Oma pätkiminen loppui kokonaan kun kytkin PS3:n verkkokaapeliin.

 3. Kokeilin palvelua 2 viikon ajan ja tuo mediaa ei voida toistaa ongelma ei johdu internet yhteyksistä, vaan PS3:sen kodekista. jos jokin ohjelma pätkäisee tietyllä sekunnilla, se tekee sen aina samassa kohtaa, eli ainakin kaistan asiakaspalvelun mukaan vika on PS3:ssa eikä yhteydessä tai siinä että se olisi liian raskas. Ohjelmanhan voi tallettaa PS3:lla myös kovalevylle ja pätkäisy tapahtuu samassa kohtaa kuin streamiä katellessa.

  Kaistalla on tätä bugia varten rakennettu kelaustoiminto jossa voi streamin aloittaa minuutin välein, mutta en voisi suositella PS3 omistajille tätä TV:n korvikkeeksi. Liikaa säätöä, kun yrittää katsoa tunnin pätkää joka pahimmillaan katkeaa 4 kertaa ja joutuu miettimään että milläköhän minuutilla saattoi olla kun pätkäsi.

  Muuten palvelu on oikein suositeltava.

 4. No mulle on tulossa Saunavisio Saunalahden kotitotaalin mukana saa nähdä millainen se on periaatehan sama.

 5. turha. Työpaikalla 30min-1h katsominen rokottaa mukavasti työtehokkuutta ja koko ajan pitää olla tarkkana ettei kukaan tule häiritsemään. Kiinnijäämisen riski aikasuuri. Kätevämpää : 500gt digiboxsi ja (ehkä) maksullinen kanavapaketti. Nauhoittaminen parin napintakana, kuvanlaatu parempi, usb kautta nauhoitukset ”varastoon” ja voi katsoa silloin kun huvittaa. Taidanpa testata 2vk ajan ja jos mieleni muuttuu niin kerronsiitä.

 6. Kuulin tästä ekan kerran puoli vuotta sitten. Kaverit on näköjään saaneet tuotteen valmiiksi. Tämä on minusta kiinnostava ja tervetullut palvelu. Hinnat näyttää olevan sen verran matalalla että voisin tätä kokeilla.

 7. TVkaista.fi testissä – kuinka toimii tallentava digiboksi netissä?…

  Entäpä sitten TVkaistan käyttömahdollisuudet? Voisiko palvelusta olla iloa myöskin peruskäyttäjälle, tai vaikkapa kodin ainoaksi digiboksiksi? Ainakin allekirjoittanut voi muutaman viikon koekäytön jälkeen todeta olevansa myyty!…

 8. Jos tuota periaatetta voisi soveltaa vähän niin kohta kaikilla olisi loputon muisti!(tietokoneessa)

 9. Loistava palvelu ulkomailla asuvalle. Voi valita ja katsoa kiinnostavat ohjelmat haluamaansa aikaan. Bravo.

 10. ca: Miksi TVKaistaa pitäisi käyttää vain työpaikalla?

  Vertaat 500Gt digiboksiin, mutta perusteet ontuvat. TVKaista: tallentaminen ei ole yhdenkään napin takana, koska se on automaattisesti päällä kaikille ohjelmille, kuvanlaatu on 8Mb yhteydellä täysin SD-kuvaa vastaavaa, tallennukset saa selaimella ”varastoon” ja voi katsoa silloin kun huvittaa. Lisäksi voi katsoa työpaikan lisäksi mistä vain netin yli, mihin se digiboksi ei pysty.

  Joten?

 11. Niin onko toi tarjous vielä voimassa, kun keskiviikkona kävin katsomassa kirjautumista, niin siellä luki maksukoodilaatikon vieressä, että mitä siihen kuulu kirjoittaa, että saa 2 viikkoo, mut nyt (torstaina) laatikko oli kadonnut ja jos joku muistaa sen koodin, niin voisko kertoa jos vaikka toimis vielä.

 12. Loistava palvelu. Juuri näin telkkarin pitääkin toimia..vielä jos myös livenä voisi katsoa. Ohjelmien tallentaminen ”omalle tallentimelle” myös kiitettävän helppoa ja monipuolista (FLV, MP4 ja TS)
  …eivätköhän ne tämän kohta lailla kiellä..liian hyvä ja toimiva palvelu.

  Mikseiköhän tuolla muuten esim. tänään näy listalla lainkaan Simpsoneita ja muutamaa muuta ohjelmaa, jotka tänään kyllä tulivat?

 13. Kaistapää: kyllä pleikkarin on ihan kaapelin, eikä wlanin kautta netissä. Tästä ei siis ole kysymys.

  PS3: kiusallinen ongelma tosiaan. Varsinkin kun edes flash-streami ei toimi pleikkarin kautta. Käyttäjän ei voi muuta kun tuskastella asiaa ja odotella, että joko TVkaista tai Playstation saa päivityksen myötä asiaa paikattua.

  qpet: näyttäisi tosiaan, että tarjousta ei enää löydy sivuilta. Harmin paikka 🙁

 14. TVkaista on tosi hyvä palvelu niille yli miljoonalle suomalaiselle, jotka eivät enää asu Suomessa, ja tietysti niille jotka työnsä tai loman vuoksi viettävät pitempiä aikoja ulkomailla. Ongelma on tuo Adobe Media Player, joka on aika tökerö tekele, ihan kuin 90-luvulta. Kokeilin TVkaistaa viikon verran ja vaikka ohjelmat olivat hyviä, niin kyllä jäi pitempi tilaus tekemättä. Ideana TVkaista toimii paremmin kuin TiVo, mutta käytännössä AppleTV on kuitenkin se mitä tulee käytettyä. On vähän harmillista, että TVkaista on vähän jäänyt paitsioon tuon takia, ja joka kerran on havainnut, että systeemi ei oikein toimi, harvemmin tulee kokeilemaan sitä uudestaan. Itse päätin kokeilla ihan sen vuoksi, että epäilin et varmaan on käyttäjässä vikaa jos homma tökkii, mut niin se vain on, Adobe kusettaa.

  No antakaa tietää, kun seuraava TVkaista versio tulee ulos, meikä ainakin aikoo kokeilla uudestaan.

 15. mitka laitevaatimukset? kuinka ison nayttokortin tarvitsee: riittaako lapparissa ’Mobile Intel® 945GM Express Chipset’?

  onko tietoo, milta kuva nayttaa jos kiinnittaa isoon lcd nayttoon?
  ts. riittaako pixelit.

  kiitos ohjeista

 16. pette m: Videolle voi valita eri resoluutioita, joten heikommallakin laitteistolla varmasti pyörii. Alkuperäisellä laadulla katseleminen vaatii tosin jo 8 megan yhteyden ja ehkäpä myös hieman vääntöä grafiikkakortilta. Itse en kuitenkaan ole törmännyt ongelmiin tämän suhteen. Ainakin Asus EEE 1000 miniläppärillä homma toimii mainiosti.

  Laatu on parhaimmillaan sama, kuin mitä alkuperäisessä digi-tv lähetyksessä. On tietenkin makuasia, riittääkö tämä kovin isolla näytöllä katsottaessa.

  mutta suosittelen kokeilemaan homma itse. femmallahan saa palvelun viikoksi käyttöön, eli ei paljoa kukkaroa rasita.

  Edit: näyttäisi myös löytyvän parin viikon ilmainen kokeilu osoitteesta: http://www.tvkaista.fi/fiksuhuuto/

 17. Mr. Erkki!

  kiitos erittain paljon neuvoista! me malesialaiset arvostamme kovasti asiantuntemustanne 🙂

  ja todella: taidanpa heti kohta kokeilla miten tvkaista + sony vaio toimii ison screenin kanssa.

  terveisin

  pette m.

 18. Huippu palvelu. Pitäisi kuulua jokaiselle kansalaiselle tv-luvan myötä. Meidän vauvaperheessä mahdollistaa haluttujen ohjelmien katsomisen, silloin kun itselle parhaiten sopii.

 19. Reilun vuoden käyttäneen voin sanoa että paluuta ”kivikautiseen” perinnetelkkuun ei enää ole. Kun on aikaa/halua katsoa telkkaa -> Selain auki ja valkkaa sen mitä haluaa katsoa. Kerrankin sovellutus joka VÄHENTÄÄ säätämistä telkan katselussa. Hyvät leffat sun muut saa helposti talteen kiintolevylle myöhempää katselua (tai deletoimista 🙂 varten.

  Hipoo täydellistä!

  Toki välillä voi kerran pari nykäistä, mutta edut on mun mielestä 6-0 haittoihin.

 20. huippu palvelu myös minun mielestäni.
  Nytkin tätä kirjoittaessani minulta päättyi juuri tänään päivällä (päättyy tunnin tarkkuudella), se maskuton kahden viikon kokeilu.
  Tilasin jatkoaikaa kahdeksi viikoksi (10 e) jo kolme päivää sitten.
  ja ainoa haittapuoli on se, että mitään vahvistusta ei tullut, että menikö maksu perille, ja koska palvelu on taas käytettävissä.

  Nyt lukee vain, että tilaus on päättynyt 11.7.2011 (eli tänään).

  Eli nopeampaa toimintaa jatkotilauksen alkamiseen toivoisin.
  Jos tilaan taas seuraavan jakson tämän kahden viikon päättymisestä, tulee taas katko, milloin palvelu ei ole voimassa.

  taas jos tilaa varmuuden vuoksi etukäteen, niin maksaa kahdesti päällekkäin menevästä ajasta.

  myöskään mitään palautelinkkiä ei ole tai numeroa mihin voisi soittaa.

Kommenttien lisääminen on estetty.