Olen tässä muutaman viikon ajan ehtinyt tutustumaan  TVkaista.fi nimiseen ”netti-digiboksi” -palveluun. Palvelun perusideana on toimia eräänlaisena tallentavana digiboksina netissä. Homman jujuna siis on, että televisio-ohjelmat tallentava digiboksi sijaitsee käyttäjän olohuoneen sijasta verkkopalvelimella, jonne voidaan tallentaa ohjelmia valikoiduilta tv-kanavilta myöhemmin netin ylitse katseltavaksi. Kokemuksia ja mieleipiteitä palvelusta hypyn jälkeen.

Taustaa

TVkaista ei itse asiassa ole enää mikään aivan uusi juttu, sillä palvelu on esitelty ensimmäistä kertaa jo muutama vuosi sitten. Eikä yllättäen, palvelun historiaan on jo mahtunut riitelyä yleisradion kanssa palvelun laillisuudesta. Kiistanalaisuudet liittyvät siihen, että palvelu nauhoittaa kaikki ohjelmat käyttäjän valitsemilta kanavilta erikseen ennalta valittujen ohjelmien sijaan. Lisäksi palvelua on mahdollista käyttää myöskin ulkomailta käsin, mikä ainakin yleisradion mukaan rikkoo ulkomaisten ohjelmien levitysoikeuksia.

Ensivaikutelma


Kuva TVkaista-palvelun käyttöliittymästä ja 1Mbps flash-videostreamista

Sitten itse palveluun. TVkaista-palvelun käyttö hoidetaan kokonaan verkkoselaimen kautta – mitään erillistä ohjelmaa ei siis tarvitse asentaa tietokoneelle katselua varten. Ensivaikutelmalta palvelun verkkosivut ovat varsin pelkistetyt, mutta selkeät. Ensimmäistä kertaa palveluun kirjautuessaan käyttäjä valitsee miltä kanavilta haluaa ohjelmia tallentaa. Valittavana ovat kaikki ilmaiset kotimaiset tv-kanavat (Kyllä myös kaikkien ilmaisten kanavien valitseminen on mahdollista). Kun kanavat on valittu, palvelu alkaa välittömästi nauhoittamaan kaikki ohjelmat kanavilta ja uutta katseltava ”verkkodigiboksiin” ilmaantuu aina sitä mukaan kun ohjelmia on esitetty. Tallenettuja ohjelmia säilytetään palvelimella muistissa aina kaksi viikkoa, jonka jälkeen tätä vanhemmat ohjelmat katoavat automaattisesti muistista. Mikäli ohjelmia haluaa arkistoida pidemmäksi aikaa, voi näitä ladata talteen omalle kovalevylle talteen soveltuvassa formaatissa.

Ohjelmien katselu


Ruutukaappaus 8Mbps laadulla katsellusta videokuvasta

Nauhoitettuja ohjelmia on helppo selailla ohjelmatiedoista palvelun verkko-osoitteessa. Myös sanahaun kautta lempiohjelmat löytyvät helposti. Ohjelmia on mahdollista myöskin lisätä suosikkilistalle, jolta ennalta valikoidut ohjelmat löytyvät myöhemmin helposti katseltavaksi. Suosikkien määrä on valitettavasti kuitenkin rajoitettu kymmeneen, eikä katsojan ole mahdollista valita suosikkishowtaan pysyvästi listalle siten, että esimerkiksi suosikkisarjan uusin episodi olisi aina suosikeissa. Toimiva systeemi silti kokonaisuudessa.

Oletusarvoisesti ohjelma tarjoaa selaimen kautta ohjelmia katsovalle 1 Mbps flash-videostreamia. Ohjelmat latautuvat nopeasti ja kuvanlaatukin on kelvollinen. Nopean, 8 megan yhteyden päässä olevat voivat katsella ohjelmia myös ”alkuperäisellä” laadulla suoraan palvelusta streamaten. 8 megan ohjelmalähteestä löytyy jopa erikseen kustomoitu versio Playstation 3 konsolin omistajia varten, jonka kautta ohjelmia on mahdollista valita katsottavaksi suoraan pelikonsolin nettiselaimella. Tämä siis periaatteessa tekee Playstation 3 konsolista verkkokovalevylle tallennetttujen ohjelmien ”toistolaitteen”, eikä erillistä tietokonetta enää tarvita välissä. Ikävä kyllä kahdeksan megabitin yhteys tuntuu olevan sen verran raskas pyörittää, että Playstation 3 konsoli antaa usein kesken ohjelman virheilmoituksen: ”mediaa ei voida toistaa”. Uudelleen avattuna ohjelma luonnollisesti lähtee jälleen pyörimään, mutta raskaan videokoon vuoksi kesken jääneeseen kohtaan kelaaminen ei kuitenkaan oikein onnistu ja ohjelma käytännössä aloitettava uudelleen alusta. Toimiessaan kuitenkin mainio ominaisuus tämäkin.


Suosikkiohjelmat TVkaista-palvelusta tuotuna iTunesin podcastiksi

Omalle kovalevylle ohjelmia on mahdollista tallentaa suhteellisen laadukkaina 2Mbps MP4 tiedostoina. Tunti lähteestä tallennettua videota vaatii kyseisessä formaatissa noin 750 megatavua tallennustilaa. Esimerkiksi yhdelle DVD-levylle saa siis kopioitua mainiosti talteen 2-3 elokuvaa. Ohjelmia on myöskin mahdollista ladata kannettavaa soitinta varten optimoituina, 300 kbps tasoisina MP4 -tiedostoina. iPodin tai iPhonen omistajia hemmotellaan myöskin mahdollisuudella synkronoida omat suosikkiohjelmat suoraan soittimen muistiin määrittämällä TVkaistan tarjoama syöte iTunes -ohjelmaan podcast-lähteeksi. Näin voit kätevästi esimerkiksi ennen matkalle lähtöä valikoida edellisen kahden viikon kiinnostavat ohjelmat suosikkilistalle, avata iTunesin ja odottaa kun ohjelmat synkronoituvat automaattisesti iPodin tai iPhonen muistiin. Kun toiminto on kerran määritelty, tämä onkin todella vaivaton ja näppärä käyttää. Negatiivisena piirteenä mainittakoon, että ainakaan allekirjoittanut ei onnistunut saamaan Ylen tekstityksiä mukaan iPhonen muistiin.

TVkaista käytössä

Entäpä sitten TVkaistan käyttömahdollisuudet? onko kyseessä ainoastaan marginaalinen palvelu ihmisille, jotka haluavat katsella televisiota vaikkapa työpaikalla, vai voisiko palvelusta olla iloa myöskin peruskäyttäjälle, tai vaikkapa kodin ainoaksi digiboksiksi?

Ainakin allekirjoittanut voi muutaman viikon koekäytön jälkeen todeta olevansa myyty! Enää ei tarvitse nähdä vaivaa ohjelmien ennalta ajastamiseen tai murehtia kovalevyn täyttymisestä, vaan suosikkiohjelmat löytyvät palvelusta aina automaattisesti annetut kaksi viikkoa takaperin. Jo muutaman käyttöviikon jälkeen huomasin myöskin oman televisionkatselutapani muuttuneen kokonaisuudessaan. Kun tekee mieli avata töllö ja kytkeä aivot pois päältä vaikkapa raskaan työpäivän päätteeksi, ei enää tarvitsekaan tyytyä siihen mitä luukusta sattuu sillä hetkellä tulemaan. Ohjelmatietojen selailun kautta löytyy aina helposti mielialaan sopivaa katsottavaa muutaman edellisen viikon tallenteista. Esimerkiksi hömppää kaipaava löytää nopeasti parin edellisen päivän Frasierit, Frendit ja Simpsonit aivojen poiskytkyä varten. Esimerkiksi kiinnostavat elokuvat, dokumentit ja suosikkisarjat on myöskin helppo tallentaa arkistoihin talteen omaan videokokoelmaan.

Paljon aikaa ulkomailla viettävälle palvelu on myöskin oiva tapa katsella kotimaisia lempiohjelmia reissusta käsin. Ainakaan toistaiseksi katselua ei ole rajoitettu Suomen rajojen ulkopuolella, joten koti-ikävää poteva voi seurata vaikkapa Salkkareita mistä tahansa maailmaa päin. Kuten jo aiemmin mainitsinkin, ohjelmat saa myös kätevästi mukaan iPodin muistiin esimerkiksi pitkän lentomatkan ratteeksi.

Parannettavaa palveluun liittyen löytyisi lähinnä tuettujen formaattien suhteen. Voisiko vaihtoehtoja löytyä enemmän sisältäen vaikkapa huonompilaatuisen Playstation 3 -streamin konsolilta katseluun liittyvän pätkimisen välttämiseksi? Toisaalta eri formaateissa löytyy jo nyt valinnanvaraa, eikä esimerkiksi erillistä katseluohjelmaa tietokoneelle tarvita (Nälkä taitaa tämän suhteen siis vain kasvaa syödessä). Ainoaksi digiboksiksi palvelusta ei myöskään ole, sillä ohjelmia ei ole mahdollista katsoa ”livenä” vaan ainoastaan jälkikäteen ohjelman jo päätyttyä.

Hintaa palvelulla on tätä kirjoittaessa noin 10-20 euroaa kuukaudessa tilauksen pituudesta riippuen. Lisäksi tällä hetkellä on meneillään kampanja, jossa palvelua pääsee kokeilemaan kaksi viikkoa uutena käyttäjänä täysin ilmaiseksi palvelua on mahdolista kokeilla viikon ajan ainoastaan viiden euron hintaan. Jokainen tietenkin päättelee itse, onko kyseessä omaa käyttöä ajatellen hintansa arvoinen palvelu. Mikäli kuitenkin pidät itseäsi ”valikoivana” television katselijana, suosittelen ehdottomasti TVkaistan kokeilemista. Itse ainakin ehdin jo jäädä koukkuun!

Palvelun kotisivut löytyvät osoitteesta www.tvkaista.fi

Full Disclosure: TVkaista on myöskin Hilavitkutin.com verkkosivuston mainostaja.

Edellinen artikkeliViikkokysely: Mikä taho oli 9/11 -iskujen takana?
Seuraava artikkeliUusi tutkimus: yksipuolinen kasvisruokavalio saattaa kutistaa aivoja