Kiina lähti kuvaamaan Kuun pimeää puolta – Kuvia luvassa vuodenvaihteessa !

Kiina lähetti viime lauantaina Chang’e-4 -kuuluotaimen matkaan (nimi on kiinalaisen mytologian Kuun jumalattaren mukainen). Avaruutta on tarkoitus tutkia, ja mm. lähettää lähettää kuvat Kuun pimeästä puolesta!

Chang’e-4 Laukaisu

Tunnetusti me täällä Maassa näemme aina saman puolen Kuusta. Monet ovat pohtineet mitä siellä toisella puolella näkyy (Wikipedia: Kuun Maahan näkymätön puoli). USAn astronautit puhuivat aikoinaan joulupukista. Kenties Kiinan mission kuvat paljastavat meille jotain uutta! Harmiksemme kun Kuumatkailussa on eletty niin hiljaisia vuosia.

Chang’e-4 laukaisu Twitterissä:

Apollo 8 – TEI – ”There Is A Santa Claus” (Full Mission 30)
Lovellin kuuluisa joulupukki-maininta n. kohdassa 12:00. 😀

Kuun pimeä puoli populaarikulttuurissa, Pink Floyd – Dark Side Of The Moon:

Keskushuipullinen Daedaulus-kraatteri on miltei Kuun kääntöpuolen keskellä. Sen läpimitta on 93 km. Kraatterin koordinaatit ovat 5,9° S, 179,4° E.
Taiteilijan näkemys: Chang’e-4 -mönkijä Kuun pinnalla

Ylen Kiina lähetti mönkijän kohti Kuuta – tavoitteena maailman ensimmäinen laskeutuminen ”pimeälle puolelle” -artikkelista referoiden:

”Chang’e-4:n on määrä laskeutua Kuun etelänavan seudulle. Jos mönkijä pääsee ehjänä perille, niin Kiinasta tulee ensimmäinen maa, joka pääsee tutkimaan Kuun ”pimeää puolta” lähietäisyydeltä. Aiemmin aluetta on kuvattu vain avaruudesta käsin.

Yksi tehtävän suurista haasteista on yhteydenpito robottilaskeutujaan, koska Maasta ei saada suoria signaaleja Kuun kaukaisemmalle puolelle.

Ongelman ratkaisemiseksi Kiina lähetti toukokuussa Kuun kiertoradalle satelliitin, joka voi välittää käskyjä ja dataa Maan ja laskeutujan välillä.

[Kiina] haluaisi rakentaa [Kuuhun] miehitetyn avaruusaseman vuoteen 2022 mennessä ja myöhemmin lähettää ihmisiä Kuuhun.”

Minä ainakin lähtisin käväisemään.

Luotain on perillä uudenvuoden tienoilla!

Kuun Maahan näkymätön puoli. NASA

Lähteet: Yle, BBC