Elohopean ja toisen metallin muodostama yhdiste on nimeltään amalgaami. Tutuimmat amalgaamit ovat hopea-elohopea-seos hammaspaikoissa sekä kulta-elohopea, jonka avulla kulta erotetaan malmista. Elohopea ja alumiini muodostavat yhdessä hienonnäköisen reaktion.

Elohopeaa alumiinilevyllä, kuvakaappaus videolta

Kun elohopea koskettaa alumiinilevyn pintaa, ei vielä tapahdu mitään. Videolla yritetään porata alumiinia, josko reaktio käynnistyisi, mutta tämä ei vielä riitä. Tarvitaan kemiallinen reaktio, joka käynnistää amalgaamin synnyn. Suolahappo rikkoo alumiinin oksidikerroksen ja elohopea pääsee kosketuksiin alumiinin kanssa. Reaktio on hidas ja videolla se on nopeutettu 180-kertaiseksi. Alumiinioksidi muodostaa alumiinilevyn päälle valkean harsomaisen pilarin.

Aluminum and Mercury:

Toisella testivideolla prosessi ei ole yhtä hieno:

Alumiinin ja elohopean voimakkaan reagoinnin johdosta niitä varotaan saattamasta yhteen suurina määrinä. Esimerkiksi lentokoneeseen ei sallita kuljettaa suurta määrää elohopeaa, sillä karatessaan se reagoisi lentokoneen alumiinirakenteen kanssa vaarallisesti.

Arquerite on luonnossa esiintyvä hopea-elohopea-amalgaami

Eläimelle elohopea on vaarallinen sillä se kertyy elimistöön. Tämän vuoksi tutkitaan tarkasti elohopeapitoisuuksia mm. meressä ja järvissä, josta pyydetään kalaa. Luonnossa voi esiintyä sekä orgaanista että epäorgaanista elohopeaa. Edellinen kertyy elimistössä keskushermostoon ja aivoihin, jälkimmäinen munuaisiin.

Onneksi elohopeaa on nykyään liikenteessä pienempiä määriä mm. paristoissa ja kuumemittareissa ja hammaspaikoissa ei enää ollenkaan.

Lähteet: Wikipedia Aluminium amalgam, Amalgaami, Raskasmetallit

Edellinen artikkeli5 syytä valita PC-kone MacBookin sijaan kuvankäsittelyyn ja video-editointiin
Seuraava artikkeliCIA / KGB – sydänkohtausase salamurhissa