Jos lähtee pohtimaan erilaisia tapoja tehdä salamurha, voi helposti päätyä vaihtoehtoon, jossa kohde saa sydänkohtauksen myrkystä joka ei jätä jälkiä. Tällöin salamurha on käytännössä mahdoton selvittää. Ja tällaiseen lopputulokseen on päätynyt sekä KGB että CIA todistetusti ainakin 50-, 60-, 70-luvuilla.

CIA:n sydänkohtausase kuulemisessa (kuvakaappaus videosta)

Tekniikkaa avustamaan käytetään erityistä pistoolia tai vastaavaa asetta, josta myrkky ammutaan. CIA:n kehittämässä versiossa myrkky oli pienenä jäätikkana, joka ilmanpaineella ammuttiin kohteeseen. Tikka lävisti vaatteen ja jätti kohteeseen ainoastaan pienen punaisen täplän. Osuman saanut henkilö tunsi ”itikanpiston”.

Sydänkohtaus tapahtui myrkystä heti ja myrkkyä ei voitu todeta ruumiinavauksessa. Tällöin kuolinsyyksi todettiin tavallinen sydänkohtaus. Myrkky voisi olla esimerkiksi natriumfluoriasetaattia.

Videolla esitellään sydänkohtaus-ase kuulemisessa:

KGB:n agentti B. Stashynsky kertoi loikattuaan v. 1961 heidän käyttämästään asemallista. Tässä ase ampui kaasusuihkun murskatusta syanidikapselista kohteeseen. Kaasu oli suunniteltu siten, että se aiheutti sydänkohtauksen, joka näytti luonnolliselta kuolemalta. Stashynsky oli käyttänyt asetta vuosina 1957 ja 1959. Asetta oli kehitetty käyttöajankohtien välillä.

Neuvostoliiton salamurhista ja kaappauksista (Linkki pdf-tiedostoon)

CIA:n käyttämä ase tuli julkisuuteen vuoden 1975 senaatin kuulemisessa. Ns. Church Committee hearings paljasti myös muita agenttien käyttämiä aseita sekä tekniikoita. Kuulemisen puhemies oli senaattori F. Church, josta nimi syntyi. Kuulemisessa komitea tutki CIA:n NSA:n, FBI:n sekä IRS:n mahdollisia väärinkäytöksiä. F. Church totesi loppupuheessaan huolensa kehittyneestä tiedusteluteknologiasta väärissä käsissä.

Huolestuttavia aseita, ja tällaisten valmistaminen on moraalisesti vaikea perustella kaikkialla maailmassa. Noihin aikoihin pohdittiin vakavasti miltä osin tiedusteluosastot voivat olla itsevaltaisia ja minkälainen raportointivelvollisuus niillä on.

Church Committee -raportin I-osan etusivu

Mikäli kuulemiseen kiinnostuu perehtyä tarkemmin, sen loppuraportti löytyy osoitteesta: https://www.intelligence.senate.gov/resources/intelligence-related-commissions: Final Report, S. Rep. No. 94-755 (1976) – Books I – VI.

Lähteet: Wattpad – CIA Heart Attack Gun, cia.gov raportti Neuvostoliiton agenttitoiminnasta (pdf), Wikipedia B. Stashynsky, Wikipedia Church Committee

Edellinen artikkeliElohopea ja alumiini yhdessä muodostavat erikoisen reaktion, katso video!
Seuraava artikkeliArduino, LDR-vastukset, servot ja vähän koodia = Voittamaton nopeuspeli-pelaaja