5 syytä valita PC-kone MacBookin sijaan kuvankäsittelyyn ja video-editointiin

Chicagolainen valokuvaaja Manny Ortiz pohtii videolla valintaansa kahden tehokkaan 15-tuumaisen kannettavan tietokoneen välillä: Dell XPS 15 / uusin Apple MacBook Pro. Kuvankäsittelyyn ja videon editointiin molemmissa on puolensa. Koneet ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan jotakuinkin samaa teholuokkaa prosessoreineen, muisteineen, näytönohjaimineen sekä kovalevyineen.

Dell vai MacBook Pro?

Ortiz on tullut lopputulokseen, että PC-tietokone on parempi. Hänellä on laaja kokemus molemmista alustoista ja esitetyt pointit ovat hyviä. Laittaa pohtimaan omaa budjettia sekä mikä on käytännöllisin vaihtoehto. Ohessa 5 kohtaa esiteltynä, kuten videolla on ne kerrottu.

Ortizin video 5 kohdasta:

1. Hinta. Ortiz vertailee MacBook Prota Applen sivuilla ja Delliä Amazon-verkkokaupassa. Mac maksaa n. 2400 euroa, Dell n. 1600 euroa. Suomessa molemmat koneet on saatavilla ainakin Gigantista. Artikkelin lopussa on linkit näihin molempiin. Vastaavasta tehosta tulee Macissä n. 1000€ lisää.

Ortiz on yhtä tyytyväinen Macin ja Windowsin käyttöön, joten koneen hinta on tärkeässä asemassa. Molempiin saa kuitenkin saman Adobe-ohjelmiston. Toisaalta videoeditointia silmälläpitäen Maciin saa Final Cutin, Windowsiin Sony Vegasin – Molempiin Avidin. (Oma suosikkini on Vegas tehokkuudessaan ja stabiiliudessaan.)

Liitännät

2. Liitäntäportit. Apple teki kenties kummalliset valinnat keskittyessään ainoastaan Thunderbolt-liitäntöihin sekä poistaessaan SD-kortinlukijan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että MacBookin mukana täytyy aina kantaa ainakin usb-adapteria sekä kortinlukijaa. Dellissä on SD-kortinlukija, USB 3 -liitännät, Hdmi sekä yksi Thunderbolt.

MacBook Pro avattuna

3. Raudan päivitys. Macissä RAM ja SSD-levy ovat molemmat juotettu kiinni koneen piirilevyyn. Dellissä voi vaihtaa RAM-muistit sekä SSD-levyn.

Kosketusnäyttö / Touch Bar

4. Kosketusnäyttö. Kosketusnäytöt ovat olleet arkea PC-läppäreissä jo pitkään. Ortiz kertoo, että totuttuaan käyttämään kosketusnäyttöä kuvankäsittelyssä ja videossa, on siitä tullut tärkeä osa käyttöliittymää. MacBookissa on Touch Bar eli näppäimistön yläosassa oleva kosketusosa.

Dell XPS 15 avattuna

5. Videokortti. Dellin Nvidia GTX 1050 -videokortti on Ortizin sanojen mukaan toiminut kaikissa hänen käsittelemissään 4K-videoissa pätkimättä ja tehokkaasti. Tämä oikeastaan sinetöi hänen valintansa Delliin MacBook Pron sijaan.

Lähes vastaava Dell näyttäisi olevan Suomessa myynnissä Gigantissa 1800 euron hintaan. MacBook Pro taasen on hinnaltaan n. 2800 euroa.

Mikäli Logic Pro -musiikkisoftan saisi Windowsiin, varmasti monet musiikin kanssa työskentelevätkin harkitsisivat pidemmälle valintaa Mac vai PC. Jos oikeasti pohtii näitä tässä mainittua viittä ominaisuutta, ne ovat melko merkittäviä. Toivottavasti Apple ottaa myös aiheesta kopin ja palauttaa Usb-liitännän, SD-kortinlukijan sekä pohtii kosketusnäytön ottamista mukaan. Pahoin vain pelkään, että tällöin MacBookin hinta karkaisi vielä kauemmas monen kuvankäsittelijän budjetista.

Lähteet: Petapixel, Manuel Ortiz