sam_schmidt_corvette

Erilaisiin urheilulajeihin liittyy usein myös monenlaisia mahdollisuuksia loukkaantua vakavastikin. Nopeammin liikuttaessa myös onnettomuusten vakavuus kasvaa. Tämän sai kokea kilpa-ajaja Sam Schmidt, joka neliraajahalvaantui kolaroituaan vuonna 2000 järjestetyssä Walt Disney World Speedway -kilpailussa. Nyt mies pääsee kuitenkin takaisin kilparadalle ja on itse autonsa ohjaimissa neljän kunniakierroksen aikana.

Schmidt:n ajosuorituksen mahdollistaa Arrow SAM -projekti, jossa on kehitetty uudenlainen tekniikka kilpa-auton ohjaamiseen. Pohjana toimii Curvette C7, jonka kontrolleja on kuitenkin muutettu siten, että päätä taaksepäin kallistamalla kuski voi lisätä kaasua ja jarruttaminen taas onnistuu suussa pidettävää putkea puremalla. Kääntyminen hoituu kallistamalla päätä haluttuun suuntaan. Näin ollen kuskin ei tarvitse käyttää ollenkaan käsiään tai jalkojaan ajoneuvonsa kuljettamiseen.

Komentoja vastaavat ohjaustoimenpiteet hoitaa muutama servo ja systeemi osaa pakottaa auton oikeaan ajolinjaan, mikäli se meinaa jatkuvasti ajautua liian lähelle radan reunoja. Tämän lisäksi auton mukana matkustaa apukuski, joka voi tarvittaessa ottaa ajoneuvon haltuunsa. Viimeisenä turvakeinona härveliä voi kaiken lisäksi kauko-ohjata varikolta käsin.

Ennen kaikkea projekti on osoitus siitä, että perinteiset autojen ohjaustavat saattavat lähitulevaisuudessa vaihtua viimeinkin uusiin.

Lähde

Edellinen artikkeliYhdysvalloissa kasvatetaan viskiltä maistuvia porsaita
Seuraava artikkeli[Prototyyppi] The Britt Pedal -polkimet muuttavat minkä tahansa polkupyörän sähköavusteiseksi