rullatuoli

Pyörätuoliin joutuu, jos menettää syystä tai toisesta kykynsä liikkua normaalisti. Joskus tilanne voi olla pahempikin ja silloin potilas ei välttämättä kykene enää liikuttamaan edes käsiään. Tällöin pyörätuolilla etenemiseen tarvitaan usein apuri. Nyt on kuitenkin kehitetty systeemi, joka mahdollistaisi tässäkin tilanteessa itsenäisen liikkumisen.

Lontoon Imperial Collegessa toimiva tutkija Aldo Faisal kehitti tiiminsä kanssa systeemin, jonka avulla on mahdollista muuttaa pyörätuoli silmillä ohjailtavaksi. Järjestelmää varten tarvitaan noin 60 euron hintainen moduuli sekä kannettava tietokone. Systeemiin kuuluva ohjelmisto osaa myös tunnistaa, milloin käyttäjä vain katselee ympärillensä eikä halua liikuttaa tuoliaan. Katseen seuraamisen hoitaa kaksi kameraa, joista kumpikin on suunnattu yhtä silmää kohti. Näiden välittämä data sitten lähetetään kannettavalle tietokoneelle, joka määrittelee minne ja kuinka kauas kukin silmä katsoo.

Laitteisto reagoi katseisiin noin 10ms viiveellä, joten liikkeiden pitäisi tuntua välittömiltä. Tällä hetkellä viritelmää on vasta testattu ihmisillä, joilla ei ole liikuntaa rajoittavia sairauksia, mutta saadut tulokset ovat osoittaneet järjestelmän toimivan ainakin paremmin kuin muut nykyiset silmien liikkeisiin perustuvat ohjaustavat. Lopullinen versio on tarkoitus saada markkinoille kolmen vuoden sisällä.

Lähde

Edellinen artikkeliBirdly – Linnun lailla lentämistä Oculus Riftin avulla
Seuraava artikkeliPongia tyhjillä limupulloilla