Neljällä propelilla ilmassa leijuvat quad-kopterit ovat nyt taas esillä mediassa kiitos Amazonin suunnittelemien kuljetusratkaisujen. Harvemmin puhuttu fakta on näiden lentovekottimien selviytyminen vikatilanteista. Neljällä roottorilla tasapainossa pysyvä vekotin nimittäin tarvitsee kaikkien näiden toimintaa säilyttääkseen vakautensa.

Sveitsissä sijaitsevassa ETH Zürich -nimisessä teknillisessä yliopistossa tutkijana toimiva Mark Mueller on kehittänyt quad-koptereihin sopivan algoritmin, joka auttaa näitä selviytymään ongelmatilanteista. Muellerin systeemi pystyy palauttamaan ilmassa leijuvan härvelin takaisin alkuperäiseen korkeuteensa vaikka sen yhden roottorin lavat irtoaisivatkin.

Algoritmi toimii jopa tilanteissa, joissa jäljellä on ainoastaan yksi toimiva roottori. Tällöin järjestelmä pyrkii tuomaan kopterin alas mahdollisimman ehjänä väistämällä samalla vastaantulevia kohteita. Vaikkakin kyseessä on vasta yhden tutkijan testailut, niin vastaavia systeemejä tullaan varmasti näkemään jossain vaiheessa myös kaupallisissa laitteissa.

Lähde

Edellinen artikkeli[Konsepti] BioPen auttaa korjaamaan luiden vaurioita
Seuraava artikkeliUusi versio Photosynth-sovelluksesta esitteli sulavahkoa peräkkäisten kuvien yhdistelyä