biopen

3D-tulostuksella on hupikäytön lisäksi myös monia mahdollisia hyödyllisiäkin käyttötarkoituksia. Tekniikalla voi esimerkiksi tuottaa varaosia rikkoutuneisiin laitteisiin. Lähitulevaisuudessa myös vauriot luustossa voitaisiin korjata tällä tekniikalla.

Australiassa sijaitsevassa Wollongongin yliopistossa on kehitetty konsepti BioPen-nimisestä laitteesta. Härveli muistuttaa 3D-tulostimista löytyvää tulostuspäätä, joka syöttää massaa robotin ohjaamiin kohtiin. Se käyttää kahta erilaista ”mustetta”, joista toinen on  ihmisen kantasoluista tuotettua ainesta ja toinen UV-valossa regoivaa geeliä.

BioPen:llä voisi siis täyttää vaurioituneet kohdat luista ja aineksen pystyisi tämän jälkeen kovettamaan kynään sisään rakennetun UV-valon avulla. Kaikki hilavitkuttimen käyttämät aineet olisivat suunnitelmien mukaan myös luonnollisesti hajoavia, joten paikkaukset sulautuisivat pikku hiljaa terveeseen kudokseen. Silti tällainen prosessi voisi lyhentää toipumisaikaa useilla viikoilla. Valitettavasti laite on vasta konseptitasolla, joten vielä paranee olla liukastumatta pahemmin alkutalven mustassa jäässä.

Lähde

Edellinen artikkeliFacebookissa saattaa tulevaisuudessa voida sympatisoida postauksien kanssa
Seuraava artikkeliAlgoritmi pelastaa propellinsa menettäneen quad-kopterin