Ihmisen geeniperimä on vain yksi muuttuja, joka vaikuttaa elämän kulkuun, ikään ja terveyteen. On kuitenkin koko joukko perinnöllisiä sairauksia, joiden olemassaoloon ihminen ei omilla elintottumuksillaan voi vaikuttaa. Suuri osa perinnöllisistä sairauksista ovat ajoissa havaittuna ja oikealla hoidolla onneksi melko harmittomia, mutta osa, ikävä kyllä edelleen mahdottomia hoitaa. Joka tapauksessa siitä lähtien kun ihmisen geeniperimä onnistuttiin vuonna 2003 selvittämään kokonaisuudessaan, tiedemaailmassa ollaan odotettu kieli pitkällä sitä hetkeä, kun oman geeniperimän kartoituksen hinta saataisiin painettua niin alhaiseksi, että se voitaisiin tehdä kenelle tahansa mahdollisten geneettisten uhkien kartoittamiseksi. Kulmakivenä tämän pisteen saavuttamiselle ollaan pidetty sitä, kun koko geeniperimä voidaan kartoittaa alle 1000 dollarilla, eli noin 800 eurolla. Tänään julkaistujen tietojen perusteella oltaisiin saavuttu siihen pisteeseen, että tämä kulmakivi saavutetaan tänä vuonna.

Alle tuhannen taalan geeniperimän kartoitusta lupaileva yritys nimeltään Life Technologies on tänään esitellyt geeniperimän kartoittavan laitteen nimeltään Ion Proton. Laitteen vain 150 000 dollarin hankintahinta, toimistotulostinta vastaava koko, ja nopea, vain parin tunnin analysointiaika voisivat hyvinkin mahdollistaa 1000 dollarin myyntihinnan koko geeniperimän kartoitukselle. Tällainen hinta voisi hyvinkin tehdä esimerkiksi kaikkien vauvojen geeniperimän kartoituksen perustelluksi, mahdollisten geneettisten sairauksien kartoittamiseksi ajoissa, kun sairauksien hoitoon on vielä parhaat mahdollisuudet. Toisaalta mahdollisuuksiin kielteisesti suhtautuva voi myös olla sitä mieltä, että pienen lapsen geeniperimän testaaminen, ja mahdollisten parantumattomien periytyvien sairauksien toteaminen jo vauvana on julmaa, ja langettaa synkän varjon vastasyntyneen elämän ylle, ennen kuin se on ehtinyt oikeastaan edes alkaa.

Niin tai näin, ehdottomasti innovaatio, joka tulee mullistamaan lääketiedettä lähitulevaisuudessa enenevissä määrin.

n

{democracy:272}

Lähde: invitrogen.com

Edellinen artikkeliParrot AR.Drone 2.0 on varustettu HD-kameralla – ja on yksityisyyden kannalta huolestuttava
Seuraava artikkeliRC roskakori epätarkoille laiskimuksille

8 KOMMENTIT

 1. Tästähän hyötyisi esim. lääketehtaat…” Sinulla on mahdollisuus sairastua tautiin X” ” Määrätäänpä tuosta ennalta ehkäisevää lääkitystä jne..”

  Toisaalta taas onko tässä alku ensimmäiselle 200 vuotta elävälle ihmiselle? Kartoitetaan sairauksien uhat, hoidetaan ne ennalta ja tulipa tervettä populaatiota.

 2. Kauanko menee ennen kuin kartoituksia aletaan tekemään syntymättömille?

 3. Johan syntymättömiltä ultraäänessä tutkitaan mahdollisuus mm. kehitysvammoihin. Eihän tämä ole kuin uutta tekniikka entisen rinnalle. Moraalisuus-/eettisyyskysymykset siitä, mitä vanhemmat noilla tiedolla sitten tekee, ei mielestäni eroa siitä että saa etukäteen tietää onko lapsella mahdollisesti jokin kehitysvamma.

 4. Geenivirheillä ja sairauksilla on oma tehtävänsä evoluutiossa. Minusta sattumat kuuluvat elämään, enkä halua elää pelossa! En voisi ikinä hyväksyä tätä laitetta vasten ihmisen tahtoa. Jos joku haluaa tietää sairastavansa piilevästi jotain kauheaa, niin siitä vain.

  • Jos mennään puhtaasti darvinistiseen maailmankatsomukseen, niin yhtä hyvin voisi sanoa että sairauksilla ja petoeläimillä on oma tehtävänsä evoluutiossa.

 5. Ajattelin sitä vaihtoehtoa että käyttö yleistyy niin että vakavien sairauksien lisäksi kartoitetaan kaikkea epäilyttävää ja jo pelkkä epäilys että geenien mukaan joskus jossain vaiheessa elämää saattaa sairastua johonkin, vaikka heinänuhaan, johtaa raskauden keskeytykseen. Olkoonpa mahdollisuus sitten vaikka vain 2% luokkaa. Pitkällä aikavälillä, geenistön ”paranelu” johtaa lopulta geenistön rappeutumiseen ja yksipuolistumiseen. Ja varmaan löytyisi pajon niitä jotka käyttäisivät geenitietoa seulomaan pois vihreät silmät, punaisen tukan, vasenkätisyyden, tms. Eli geenitietojen avulla yritettäisiin luoda se superkaunis ja superterve ihminen.
  Mustan surman aikaan osa ihmisistä ei sairastunut ruttoon, koska nykytiedon mukaan heillä oli perimässään GEENIVIRHE joka esti taudin tarttumisen.
  Ihmiskunnan tappaa lopulta tavallinen flunssa, johon 10 geenimuokatun sukupolven jälkeen ei kenelläkään ole minkäänlaista vastustuskykyä.

  • Ja kun geenivirheistä puhutaan, niin ei pidä myöskään unohtaa tätä natsienkin niin kovin rakastamaa vaaleaa ihonväriä, joka niin ikään on alun perin mutaatio, eli GEENIVIRHE. Kyllä, siis jokainen meistä on siis oikeasti mutantti-neekeri, Halla-Ahoa ja muita Persuja myöten.

 6. Unit98 jotakin. Kirjoitat teoriaa että johtaisi geenistön parantelu johtaisi rappeutumiseen. Teoriaa se vain. Musta surma totta kylläkin, mutta taas flunssa tapaus että se tappaa ihmiskunnan on taas teoriaa.

  Ihminen kun kuolee kuitenkin, söi mitä tahansa, oli tupakoimatta, urheilisi tai eläisi ” terveesti” niin kuolema tulee kuitenkin. JUURI NE GEENIT VAIKUTTAVAT SIIHEN että sillä ns. terveellisellä elintavalla ole mitään merkitystä saatko sydänkohtauksen vai meneekö suonet tukkoon.

Kommenttien lisääminen on estetty.