Minun on pakko valaista niitä ikäviä lähtökohtia joista läksin rakentamaan omaa mielipidettäni Remedyn uusimmasta luomuksesta Alan Wakesta. Ensinnäkin en ole mikään kauhun ystävä vaan olen kiltisti sivuttanut myös nekin kauhuelokuvat joita muut ovat hehkuttaneet. Toisekseen inhoan kauhupelejä tai pelejä yleensäkään, jotka aiheuttavat ahdistusta taikka säikyttelevät, joten mm. hyväksi kehuttu Dead Space sai minun osaltani jäädä kaupan hyllyyn. Nuorempana Twin Peaksin ja X-Filesin alkaessa vaihtui tv-kanava hyvin äkkiä. Edellä mainituista syitä en odottanut Alan Wakea kuin kuuta nousevaa joten ennakkohypetyskään ei tehnyt minuun mitään vaikutusta, sillä kartoin kaikkia arvosteluita kyseisestä pelistä. Nämä eivät ole kaikista parhaat lähtökohdat pelille arvostelua ajatellen.

Ja voi hyvä luoja kuinka ihminen voikaan yllättyä positiivisesti, tehdä mieltymyksissään U-käännöksen ja hypätä täysin mukaan sellaiseen jota on aina ennen karttanut taikka inhonnut. Alan Waken ensimmäiset videot ja tapahtumat saivat mielenkiintoni heräämään ja jo puolen tunnin päästä olin täysin juonen lumoama, mielessäni vaan ajatus että pakko jatkaa eteenpäin vaikka mieli tekisi laittaa pelin pauselle ja mennä hetkeksi rauhoittumaan. Alan Waken juoni ja tunnelma on hiottu viimeiseen saakka ja missään pelin osa-alueessa ei ole oiottu tai tyydytty helppoihin kompromisseihin. Pelin ympäristönä toimii pääsääntöisesti varsinkin suomalaisille tuttu elementti metsä, joka ei ole mikään tyypillinen ympäristö peleille, varsinkaan siinä muodossa ja tarkkuudessaan, jossa se peliin on rakennettu. Alan Waken grafiikka on näyttävää vaikka pelimoottorin kehitys alkoikin useampi vuosi sitten. Äänimaailma on erittäin tärkeässä osassa tunnelman luomisessa ja suoriutuu tehtävästään loistavasti. Hauska yksityiskohta on tyypillinen TV-sarjamainen tunnari joka alkaa soimaan jokaisen episodin päätyttyä, sillä jokainen episodi pelissä on rakennettu kuin TV-sarjan yksittäinen jakso.

Lyhyesti tiivistettynä: Peli on erinomainen kokeilu myös sellaisille ihmisille jotka eivät tunne itseään kotoisaksi kauhun tai toimintatrillereiden parissa, mutta varsinkin kyseisten genrejen rakastajat löytäävät itselleen loistavaa viihdettä useammaksikin pelikerraksi. Alan Wake ei ole mikään tyypillinen lihaskimppu, joka konekiväärit lantiolla juoksee kohti pimeyden armeijaa, vaan älykäs kirjailija joka tajuaa että varjot eivät katoa luodeilla vaan taskulampulla. Ilman minkäänlaista isänmaabonusta tai ennakkohypen pesemää mielikuvaa voin todeta, että peli on uskomattoman hyvä ja tulisi löytyä jokaisen Xbox 360:sen omistajan hyllystä. Tälläisiä pelejä ei tule joka toinen viikko.

Mikä: Alan Wake on suomalaisen Remedyn julkaisema toimintatrilleri jota on hiottu jo useamman vuoden ajan. Peli on luultavasti yksi Suomen suurimmistä viihdejulkaisuista.

Mille: Alan Wake on toistaiseksi julkaistu vain Xbox 360 -pelikonsolille.

Kelle: Ikäraja pelille 16 / Teen, uskoisin pelin aukenevan ja tarjoavan eniten yli parikymppisille pelaajille jotka ovat kasvaneet TV-sarjojen kuten Twin Peaks tai X-files parissa.

Millon: 14.5.2010 peli irtoaa matkaan useimmista suomalaisista pelikaupoista ja marketeista.

Edellinen artikkeliRalliautoilua 102 vuotta sitten
Seuraava artikkeliMaailman pienin kanuuna ampuu pieniä kuulia ja on hieno