”Musiikkitoistimet saavat toistaa musiikkia maksimissaan 80dB voimakkuudella.”
mp3speedlimitSuurinpiirtein näin on päätetty EU:ssa. Eli tulevaisuudessa muun muassa MP3-soittimet ja kännykät, jotka kykenevät toistamaan musiikkia, eivät saa toistaa sitä 80dB suuremmalla voimakkuudella. Nykyään soittimet pystyvät toistamaan musiikkia jopa 115-125dB voimakkuudella, joten pudotus on melko suuri. Tutkijoiden mukaan musiikkia voi kuunnella 80dB voimakkuudella 40 tuntia viikossa ilman pysyvää vahinkoa, mutta jo 89dB voimakkuudella yli 5 tuntia viikossa voi olla haitallista.

Kuitenkin herää kysymys, että emmekös altistu tätäkin kovemmalle äänelle ihan jokapäiväisessä elämässä. Muistan lukeneeni, että esim. tavallisen koulurakennuksen ruokalassa melutaso ylittää tuon 80dB helposti. Siltä se kyllä usein tuntuukin. Uusi laki ei edes rajoita kaikkia laitteita vaan ainoastaan ”henkilökohtaiset musiikintoistolaitteet” eli lähinnä MP3-soittimet ja kännykät. Kuka tahansa voi edelleenkin rikkoa kuulonsa vaikkapa tietokoneella tai menemällä keikalle ilman korvatulppia.

Itse kuuntelen musiikkia lähinnä kännykälläni ja mielestäni korvat kyllä kertovat jos kuuntelen musiikkia liian kovalla. On toki totta, että usein tulee vastaan tapauksia, jotka soittavat musiikkia nappikuulokkeistaan niin kovaa, että koko bussi kuulee. Mutta liekö tarpeellista tehdä laki, joka muuttaa jopa soitinten valmistusprosessia tällä tavalla vain heidän takiaan? Jos he välttämättä haluavat kuulonsa pilata niin ”be my guest”. Terveellä järjellä ja itsesuojeluvaiston noudattamisella musiikinkuuntelu on turvallista ja normaalielämä voi muutenkin olla kuulolle vaarallisempaa.

Lähde:
www.pcworld.com

ec.europa.eu

Edellinen artikkeliPiirtämisen iloa
Seuraava artikkeliSamsungilta kamerapuhelin 3x optisella zoomilla

35 KOMMENTIT

 1. Nappikuulokkeista vaarallisia teke se kun ääni tulee vain sentin päästä tärykalvosta, joten korvan oma suojelu mekanismi ei pysty reagoimaan siihen. Jos ääni tulee kauempaa vasta 8 tuntia päivässä yli 85dB melussa voi vaurioittaa kuuloa.

 2. Eikös nappikuulokkeista ole jo aikaisemmin (vuosikymmeniä) sitten säädetty jo jotain (ainakin Suomessa).

 3. Vaikka äkkiseltä tämä tuntuukin turhalta holhoamiselta, niin ehkä tässä on takana jotakin ihan järkevää. Itseltäni on jo kuulo huonontunut ihan tarpeeksi ainakin 🙂

  IT- ja mediauutiset kootusti:
  http://kookas.fi/news/76

 4. Ja mitäs haittaa tästä on? Uusimmat tutkimukset jo kertovat tuoreimpien sukupolvien heikentyneestä kuulosta. Ja eipä tuo valmistusprosessiin mitään vaikuta kun softatasolla asetetaan raja uusiksi.

 5. Tämä homma ei vain toimi näin. Erilaisista kuulokkeista lähtee eri voimakkuudella ääntä. Kuvitteleeko päättäjät oikeasti, että tälläinen desibelirajoitus on mahdollista tehdä? Taas käytetty aikaa fiksuun asiaan..

 6. jos käyttää jotain isompia hifi kuulokkeita niin ennestään hiljaisesta tulee äänetön? ei meinaa ipodissa riittää tehot mun nykysille kuulokkeille sitte pitäs vielä rajottaa?

 7. Eri kuulokkeiden herkkyys tosiaan vaihtelee, joten soittimessa tapahtuva rajoittaminen on loppujen lopuksi aika huono idea.

 8. ”Ja mitäs haittaa tästä on? Uusimmat tutkimukset jo kertovat tuoreimpien sukupolvien heikentyneestä kuulosta. Ja eipä tuo valmistusprosessiin mitään vaikuta kun softatasolla asetetaan raja uusiksi.”

  Ei se nyt mielestäni ihan näin yksinkertaista ole.. Pelkästään näiden soitinten rajoittaminen ei kuitenkaan riitä, koska melunlähteitä on nykypäivän metropoleissa niin paljon. En tiedä tästä, mutta voisin kuvitella, että nykysukupolven kuulo on huonontunut oikeastaan vaan ihmisten elintapojen takia

 9. Tätä voisi verrata nopeusrajoituksiin.
  Tervejärki on hukassa, joten ihmisiä on pakko holhota.

 10. Kukkahattutädit iskee taas, ideassa on kieltämättä perää, mutta tekninen toteutus on lähes mahdotonta. Ellei säännöstely koske vain soittimen mukana toimitettavia kuulokkeita, on mahdotonta tietää soittimen perään kytkettävien kuulokkeiden sähköisiä/mekaanisia ominaisuuksia. Kuulokkeiden imbedanssin voi mitata suoraan piuhasta, mutta herkkyyden mittaaminen ei onnistukkaan kotikonstein. Ja kuulokkeiden herkkyyden perusteella määräytyy volyymi.

  Kun soittimesta volyymi on väännetty kohtaan 10, voi toisissa kuulokkeissa se olla jo lähes korvat rikkova kun taas toisissa vähän piipitystä kuuluu. Tässä on 2 asiaa jotka vaikuttavat imbedanssi ja kuulokkeiden herkkyys. Herkkyyttä mitataan kaiuttimissa dB/W ja kuulokkeissa dB/mW. Esimerkiksi voidaan ottaa kahden eri valmistajan kuulokkeet, joille molemmille on speksattu imbedanssiksi 32 ohm ja Valmistaja 1 herkkys on 96dB/mW ja Valmistaja 2 herkkyys 80dB/mW. Eli kun mp3-soitin puskee 1 milliwatin elementtien läpi toiset pauhaavat jo tärykalvot räjäyttävästi ja toiset ovat vasta tuolla sääntörajalla.

 11. Tuosta vielä lisää uutisia asian tiimoilta:
  http://www.mtv3.fi/uutiset/mediait.shtml/arkistot/mediait/2009/09/963350

  Tässä tuntuu taas ihan siltä, että siellä säädetään taas turhia säädöksiä, että poliitikot saisivat edes jotakin merkintää omaan CV:hen.
  Saa sitten nähdä miten tämäkin homma saadaan pilattua musiikinkuuntelijan näkökulmasta. Jo nyt on hankalaa saada Applen Classic-mallisesta iPodista tarpeeksi hönkyä kytkettäessä mikseriin/av-vahvariin. Jos sitä vielä siitä pienennetään, niin alkaa olla iPodit ainakin minulle ihan turhia laitoksia.

 12. Itseäni ainakin turhauttaa jo nyt, kun iPodista pitää olla volat täysillä kytkettäessä se suoraan stereoihin. iPod on ollut pääasiallinen musiikinlähde jo pitkän aikaa niin lenkillä, autossa, bileissä kuin myös kotona eli ei tuota pelkästään käytetä kuulokkeiden kanssa.

  No, eihän sitä aikuinen ihminen kykene tekemään mitään ilman valtion huolenpitoa.

 13. Hommahan taisi kylläkin mennä niin että pakotetaan laittamaan ohjelmallinen raja oletuksena tuohon (oletettuun) 80dB kohtaan, joka siis riippuu kuulokkeista PALJON. Sitten sen rajan voi käydä sorkkimassa valikosta pois ihan kuin tähänkin asti äänenvoimakkuuden rajoittimista. Ainut muutos siis että tuollainen rajoitin on oletuksena päällä ja jossain tietyn tehon tuottavassa pykälässä.

  http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article332316.ece

 14. Valtaosa poliittisia päätöksiä tekevistä henkilöistä ei ole tekniikasta perillä riittävän hyvin. Tämä alkaa olla aika iso ongelma nyky-yhteiskunnassa, kun tekniikkaan liittyvien lakien ja asetusten määrä vain kasvaa.

 15. Kiitti kun päätätte mun puolesta.
  Tosiaan eri kuulokkeilla on erilaisia desibeli ulosanteja, joten tämä rajoitus tulisi rakentaa kuulokkeisiin, eikä soittimiin. Nyt käy niin ettei joillain kuulokkeilla pysty enää kuuntelemaan kuin 50dB. Sitten ihimset rupeavat väsäämään vahvistimia soittimien ja kuulokkeiden väliin.
  Ihmisillä joilla on heikko kuulo, ei taas ole enää ollenkaan mahdollisuutta kuunnella kuulokkeilla.

 16. Mun mielestä tässä ollaan oikealla asialla. Kyllä aikuinen (yli 24v siis keskimäärin) mies oletusarvoisesti osaa säätää volan, mutta ongelmana ovatkin kakarat jotka tykittävät megadethiä ja metallicaa korvatulpistaan niin että kuuluu seinän läpi naapuriinkin. Olen itse tuntenut muutamia tällaisia tapauksia ja vahingoittanut omaakin kuuloa tällä tavoin.

  Toinen paikka mihin kaipaisin db rajoja on autojen ohjaamot. Katsastuksessa saisivat hommata db mittarin ja katsoa ohjaamon melutason kun on maksimi äänenvoimakkuus käytössä. Etenkin nuorempien miesten ongelmana (jota eivät vielä itse tiedosta ongelmaksi) on tuo bassotykitys autossaan ja mieluiten niin, että muutkin tiellä liikkujat sen kuulevat.

 17. VolumeRajoitin2000, halvin keino on pikaliimalla pakottaa volumet sopivalle tasolle. Volume-Poliisi osasto perusteilla, voivat pysäyttää kadulla teinejä ja tarkistaa onko Volume lukittuna, jos ei ole, niin menettää musiikkilaitteen 2kk.
  Juups, vakavasti ottaen olisi ollut paree, jos itsekin nuoruudessa sony-walkkamania kuunnellut hiljempaa. Oikeassa korvassa heikompi kuulo, voi johtua myös 90-luvun alun laittomista ”raveista” 🙂

 18. Pitäisikö puukoista tehdä lyhyempiä jotta puukottajat eivät saisi sillä niin suurta vahinkoa aikaan?

  Ongelma on asenne ja ratkaisuna käytetään rajoitusta. Ehkä rahan voisi käyttää paremminkin.

 19. Eikös tämä nyt taas ole näitä juttuja mitkä jokainen pystyy itse päättämään… Eikä se nyt varsinaisesti vaarallista ole kanssaeläjille jos joku lähelläolija kuunteleekin musiikkia korvanapeilla kovaa. Vaikka voikin välillä vähän kyrsiä. Kieltäisivät ennemmin jotain oikeesti haitallista niinkun tupakanpolton tms jolla voi ihan oikeesti olla vahingollisia vaikutuksia muihinkin ihmisiin. Ja jösjös ihmiset on niin koukussa ettei voi ja kuitenki polttaisivat. Kyllä nämäkin estot joku osaa purkaa ja mitäs ne kuuntelevat kenelle ei kuulon heikkenemisen takia tämä 80db riitä?:D Hienoa holhoomista. Kyllä se varmaan joskus tulee muakin nakertaan että kuunnellu musiikkia joskus vähän kovaa, mutta itseaiheutettuahan se on?

 20. Herää kysymys että mitä v*ttua EU-pellelle kuuluu haluaako tavallinen pulliainen tärvätä kuulonsa kuuntelemalla musiikkia. Kohta varmaan vaaditaan että jokaiselle ihmiselle asennetaan korvatulpat korviin niin etteivät lähe poies. Ja jos täämönen tulee, saavat myös säättää semmosen pykälän etteivät opettajat saa korottaa ääntään yli 80dB!

 21. Eihän tästä voi tulla mitään muuta, kuin pirusti ongelmia.
  Hifi-kuulokkeilla on turha yrittäkään kuunnella, ellet osta pattereilla toimivaa vahvistinta soittimen perään.

  Sitten kun ilman vahvistinta haluaa kuulokkeet vaihtaa parempaan, täytyy verrata soittimen koodia ja myytävien kuulokkeiden koodia. Senhän ne joutuvat tekemään jos tämä oikeasti toteutuu.
  Voi apinalauma sentään!!!

 22. Kannatan! Liian isolla soivat soittimet ovat ongelma. Hifisteille löytynee jatkossakin tarpeeksi tehokkaita soittimia.

 23. Ostaa sellaset korvatulppa malliset kuulokkeet jotka vaimentaa ulkoa tulevaa ääntä niin tarvii vain murto-osan volumesta käyttöön. Säästyy akku ja ääntä riittää varmasti vaikka tällänen pykälä läpi meniski.

  Ajatus on hieno mutta tollot ei tajua että tekniikka asettaa rajoituksia.

 24. Ai iPodillako ne hifistit nykyään popittaa menemään? 😀

  Ei mutta onhan tuo taas yksi aivan turhanpäiväinen säädös. Totaalista ajan ja rahan hukkaa. Yllättävää kyllä tätä säädöstä tehtäessä on oltu sen verta fiksuja, että tuo desibeliraja ei ole pakottava – kuten GiraFFikin tuossa jo totesi – vaan sen voi halutessaan ohittaa pikaisella valikoissa näppäilyllä. Tenavien ja teinien kohdallahan hyöty on olematon ellei tuota rajaa voi vanhemmat lukita lapsilukolla. Onnistuukos tuollainen muuten jo nykyään joissain soittimissa? Tosin turha tuokin lapsilukko on, kun about jokainen 13-vuotias osaa googlettaa ohjeet lapsilukon kiertämiseksi.

  Eli kaikenkaikkiaan turhaa holhousta taas kerran, mutta yllättävän vapaamuotoisena kuitenkin. Loppujen lopuksi ei ole todellisuudessa säädetty mitään.

 25. ”Jos he välttämättä haluavat kuulonsa pilata niin “be my guest”.”

  Periaatteessa samaa mieltä mutta nämä samat tyypit sitten edellyttävät että minunkin veroeuroistani maksetaan heidän hoitonsa! Joten siinä mielessä voidaan tehdä asialle näinkin jotain etukäteen.

 26. Ei helevata tuota EU:ta taas! Eikö ne ny jo tajua, että päätökset, joita sieltä tulee, on aivan hanurista.

  Jos nyt pitää väkisin käydä poistamaan ääntä kuulokkeista, niin poistaisivat sitten vaikka vain halvimmista soittimista, joihin näillä äidin pikkukullilla on varaa. Aikuisten käyttämät vähän kalliimmat soittimet sitten voitaisiin jättää rauhaan, koska aikuisilla ehkäpä on hieman parempi suhteellisuudentaju.

 27. Tähänkö taas on käytetty meidänkin EU-jäsenmaksua… Tähän turhuuteen kulutetuilla palkoilla olisi voinut ruokkia useammankin nälkäisen afrikkalaisen

 28. Älkää olko niin negatiivisia, tämähän avaa vain markkinaraon uudelle hilavitkuttimelle: patterikäyttöiselle minivahvistimelle 😛

 29. Kerrankin EU oikealla asialla!
  Ei kuuloa tai näköä pidä pilata nuorena – saattaa olla paskempi juttu sitten vanhempana, mutta tätä vartenhan on sitten kuulo- ja näkövammaisten hoivakoteja yms. jos kiinnostaa.

Kommenttien lisääminen on estetty.