jaakaappi_tolkki_01
Vaikka kaiken maailman USB-minijääkaappeja löytyy marketeista ja halpahalleista pilvin pimein, niin tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö minijääkaappia voisi tehdä myös itse. Näin tämänkertaisen projektin takana oleva Valtteri M. itse kertoo valmistamastaan yhden tölkin jääkaapista:

Olen ideoinut ja toteuttanut itse sopivan hilavitkuttimen ideablogiin, nimittäin yhden tölkin jääkaapin.

Kyseessä on yhdelle tölkille tarkoitettu jääkaappi, jonka kuoret on tehty pellistä ja sisusta on vuorattu styroksilla sekä kuumaliimalla, jottei kylmyys pääse harakoille. Kaappia kylmentää vanhasta tietokoneesta otettu jäähdytys-siili jonka läpi puhaltaa kylmää ilmaa 9V patterista virtansa saava tietokoneen tuuletin. Jääkaappi pitää limun kylmänä ja myös kylmettää sitä, Todistetusti.

Loistava kapistus hellepäivänä pihatöitä tehdessä!

jaakaappi_tolkki_02

Edellinen artikkeliSungho Lee: LED clip
Seuraava artikkeliThe Outlet Wall on idea töpseliseinästä

60 KOMMENTIT

 1. Epäilen ”vähän” ton jäähdytystehoa tolla 9v patterilla. Kannattais ehkä maksaa se 24€ ihan oikeesta yhden tölkin jääkaaapista!

 2. Mitenkä ihmeessä siili ja joku tuuletin jäähdyttää tuota juomatölkkiä ja sen sisältöä? Eikös ne toimi nimen omaan lauhduttajan tavoin lämmittäen juomaa? Tiedä häntä…

  Itse laitteen toteutus kai jäi hieman puolitiehen kun styroksikin näyttää revityltä. 🙂 Ihan hyvä idea mutta vaatii hiomista.

 3. Taitaa tuo 24€ hintainen oikea USBminijääkaappi maksaa itsensä takasin aika nopeeta, meinaan moottori syö 9V paristoa aika nopeeta, ja yhden patterin hinta n.4e

 4. Juu totta patteri kuluu nopeasti, mutta minulla on itselläni 9v patteri sovitin verkkovirrasta. Ja kyllä se juoma siellä kylmenee ja pysyy kylmänä olishan tohon voinu vielä laittaa esim. Peltier elemntin jos oikeen hyvän haluaas, eihän nekään maksa paljon nykyään..
  Ja nyt kaappi on maalattu valkoisella miranolilla joten ulkonäköäkin on paranneltu. 🙂 Ja minusta se rakentelun ilo on tärkeintä tälläisessa projektissa. 😉

 5. mä tein kerra sellasen et tein kans pellist tollasen laatikon ja sit laitoon sinne kattoon ihan normi 12 v tietokone tuulettimen ja sit sen tölkin ympärille vedel kastellun talouspaperi paperikäärön ja se sai virtansa verkkovirrast muuntajan läpitte ja kesti 5 min vähä yliki nii kattoon nii oli limsatölkki melkee jääs toimintaperiaate oli siin et ku se ilma kiers siel ku siel oli pienii rakoja oven välis nii se haihdutti sit vettä siit paperikääröst ja se sit jäähdytti sit tölkkii. kannattaa kokeil toimiva idea oli 😀

 6. Mmm, kyllä ne juomat huoneenlämpöisiksi saa ihan ilmankin tämmöistä mini”jääkaappia”.

 7. Haloo! ei se tuuletin ja siili mitään kylmää tee!
  Kyl se sen peltierin vaatii, muutenhan tuo vain lämmittää juoman tehokkaasti..
  Ihme vatipäitä…

 8. Styroksi säilö tölkille sinäänsä on ihan ok idea, mutta siili johon puhaltaa lämmintä huoneilmaa ei ole. Sitä en ymmärrä miksi siili on laitettu imemään lämpöä olut tölkkiin ja viellä sähköisesti tehostettu. Joskaan styroksi eristys toteutus olisi saanut olla hieman paremmin tehty, viitaten metalliseen kattoon (ja lattiaan) mikä tuossa on.

 9. Kuten jo sanottu niin kyllähän tämä nyt toimii ihan päin vastoin kuin pitäisi. Millähän tavoin on jäähdytysteho ”todistettu” kun tuuletin+siili -yhdistelmä ei edes teoriassa pysty jäähdyttämään mitään kylmemmäksi kuin ympäröivä ilma… Peltier-elementillä taas voi jo sitten oikeastikin onnistua.

 10. Hieman kans nyt epäilyttää tuo jäähdytystekniikka, mutta semmoinen parannusidea ihan näin äkkiä ajatellen tuli mieleen, että jos se siili olisi jotenkin vedellä kostutettu, niin sen tuulettimen tehostaessa veden haihtumista pitäisi sen siilin siinä samalla jäähtyä… Veden haihtuessahan tarvitaan lämpöä, joka tietysti imetään siitä ympäristöstä, tässä tapauksessa siilistä/tölkistä. Sehän on siis tavallisen jääkaapinkin toimintaperiaate..
  Tosin tuskinpa sekään käytännössä toimisi tölkkiä mitenkään huomattavasti jäähdyttäen, mutta ainakin periaate olisi jotenkin järkeiltävissä..

  Plussat joka tapauksessa projektille ja rakentelun ilolle! 🙂

 11. Sanottiin että jäähdyttää limun. Katsoin kuvaa ja sieltä löytyi raaka kaljatölkki, eikä mikään smurffilimu. Arvaa repesinkö.

 12. virransaannin vois ottaa joltain vanhalta kännykän laturilta. Voisko tohon tehä vesijäähytyksen luonnonkierrolla jostai 1,5l limsapullosta, joka on piilotettuna sinne jääkaapin taakse 😉 (limupullo täytetään toki ensin kylmällä vedellä.)

 13. toimisiko myös jos laitaisi jääkaappiin jo avatun juomatölkin ja kääntäisi tuulettimen imemään ilmaa pois jääkaapista kunnes sitä ei enään olisi.Tyhjiössä vesi alkaisi huoneen lämmössä kiehua ja kuluttaa energiaa kunnes vesi jäätyisi?

 14. Ei sitten vielä vähän rumempaa saanu aikaan? Meni kyllä hukkaan neki materialit, ku kaupasta saa alta 30€ tehokkaampia ja varmempia vekottimia. Olisi ees eristäny huolellisemmin ja hieman kiinittäny huomiota siihen, että toi siili ei kylmennä sitä ympäröivää ilmaa ollenkaan. Se vaan hidastaa ton litkun lämpenemistä. Jos olisit halunnu sen kylmentävän sitä, niin jäähdytysainetta siinä vaaditaan, siitä et pääse mihinkään.

 15. AEon

  Olet aivan oikeassa. On taitanut ideoija hieman valehdella tuon jäähdytystehosta. Kuten kaikki teistä näkee, niin tuo tölkki lepää suoraan sen siilen päällä ja kosketuspinta-ala jää todella pieneksi. Näin ollen aineen jähtyminen on lähes mahdotonta, sillä vaikka jonkinlaista jähtymistä tapahtuisikin, sekin menee hukkaan huonon eristyksen vuoksi. On myös huomioitava, että tuo siili jähtyy vain ympäröivän ilman lämpöiseksi, joten viileäksi sillä ei juomaa saa, ellei +20C ole itselle viileä juoma.

  ”toimisiko myös jos laitaisi jääkaappiin jo avatun juomatölkin ja kääntäisi tuulettimen imemään ilmaa pois jääkaapista kunnes sitä ei enään olisi.Tyhjiössä vesi alkaisi huoneen lämmössä kiehua ja kuluttaa energiaa kunnes vesi jäätyisi?”

  Muuten erinomainen idea, mutta hommassa olisi muutamia pulmia. Ensinnäkin kaikki hiilihapot olisi jo tiessää ja ovea olisi aika vaikea saada auki paine-eron vuoksi. Mutta jos riittäisi tehot tuulettimessa ja muutaman venttiilin kyhäelmään liitäisi, niin miksikäs ei.

  Itse ideana ihan hyvä, mutta toteutus on puolitiessään ja valehtelu laitteen tehosta oli no naurettavaa.

 16. ”mä tein kerra sellasen et tein kans pellist tollasen laatikon ja sit laitoon sinne kattoon ihan normi 12 v tietokone tuulettimen ja sit sen tölkin ympärille vedel kastellun talouspaperi paperikäärön ja se sai virtansa verkkovirrast muuntajan läpitte ja kesti 5 min vähä yliki nii kattoon nii oli limsatölkki melkee jääs toimintaperiaate oli siin et ku se ilma kiers siel ku siel oli pienii rakoja oven välis nii se haihdutti sit vettä siit paperikääröst ja se sit jäähdytti sit tölkkii. kannattaa kokeil toimiva idea oli :D”

  No nyt tuli sellanen emävale, ettei mitään rajaa! Jotta saat sen ”melkeen jäätymään”(0´C – 5´C), niin sun pitäis kastella se paperi superjäätyneessä vedessä, eli vedessä, mikä on jäädytetty niin korkeassa paineessa, että se jää sulaksi, mutta on silti pakkasen puolella. Toki se ilmavirta sitä viilentää MUUTAMAN asteen, mutta jäätymään et sitä millää normilla vesijohtovedellä!

 17. Kuten jo mainittu, ei toimi, ei. Tainnut jäädä terve maalaisjärki nurkkaan ja koulussakin on nukuttu?

  Niin tai nojoo… Kyllähän tuo toimii juuri niin kuin ideoija on tarkoittanutkin. Limu jäähtyy jääkaapissa nopeammin JOS jääkaapin ulkopuolella on kylmempi kuin sen sisällä. Eli pistät jääkaappisi talvella ulos pakkaseen, niin sisällä oleva tölkki jäähtyy nopeammin kuin vieressä oleva tölkki (todellisuudessa ero on minimaalinen, ehkä jopa negatiivinen)

 18. Mistä näitä prossun jäähyllä limuja jäähdyttäviä pällejä tulee!!! Eikö voi ymmärtää että se normaalilla siilellä sitä ei ympäröivää lämpötilaa alemmaksi päästä. Kaikkein paras on kyllä ”Jääkaappi pitää limun kylmänä ja myös kylmettää sitä, Todistetusti.”, todistetusti tässä virtsataan näköelimeen ihan reilulla tavalla 😀

  Pistäkää sinne peltier-elementti väliin niin saattaa ehkä toimiakkin.

 19. Saahan tähän malliin vielä USB-kameran saahan!, lupaathan että esittelet version 2.0 jossa tuo kamera on ja sitten eikun kaveriporukan kanssa internetin välityksellä seuraamaan tölkin jäähtymistä.

 20. Vähän nyt jotai positiivistaki palautetta; jos toi nyt ei kaljatölkkii jäähdytä/lämmitä ku +20c, ni kaffikupin se jäähdyttää kyllä samaan lämpötilaan 😉

 21. Itsekkin kannatan sen 24 euron minijääkaapin ostoa. Ja mikä vika on kylmä laukussa ja kylmäkallessa?

 22. Onhan tuo nyt minusta aivan toimiva idea sinänsä, että en minä tuhlaisi 24 euroa johonkin turhaan tölkkijääkaappiin, mutta kyllä itse voisin kokeilla tehdä. Siis kyllä kai tuo kylmänä pitää ainakin vähän ei nyt ehkä kylmene, kun jäähdytys siili on koko ajan kylmä.

 23. Jos tommosta minijääkaappia meinaa teherä, niin ei tuo potkuriviritelmä ko korkeintaan lämmittää juomaa. Mutta jollakin peltier-elementillä tehtynä tommosesta vois saaha toimivan. (Sillä ne itsestään jäähtyvät kylmälaukut ja minijääkapit on tehty.)

  Mutta tuo härpäke on ehdottomasti vuojen turhake, vaikka olis toimivakin!

 24. joo siilenhän on tarkotus jäähdyttää komponenttia joka on ympäröivää lämpötilaa kuumempi, tässä tarkoituksessa se toimii hyvin. tuossa nyt käy vaan niin että tuuletin ja siili poistaa kylmää tölkistä ja lämmittää juoman huoneenlämpöön. ois markkinoilla aika vähävirtasia jääkaappeja jos toi tuuletinsiilikylmennys -periaate pitäis paikkaansa…

 25. Taas on nukuttu koulussa ja fysiikan lakeja yritetään rikkoa oikeen urakalla…
  Varo vaan, ettet aiheuta mustia aukkoja tuolla ihmehärpäkkeellä!

 26. Jääkaappi, joka tehokkaasti lämmittää kylmän juoman huoneenlämpöiseksi ja lisäksi syö käytössä tuhottoman määrän rahaa pattereiden kanssa? On mul tossa tommonen verkkokauppa.comin ihan oikeekin minijääkaappi, joka makso vähemmän kuin 1 paristo tähän viritykseen, mut…. mulle kanssa!

 27. Ei mitään ”todisteita” miten tämä hässäkkä edes viilentää tuotetta.

 28. ”Itsekkin kannatan sen 24 euron minijääkaapin ostoa. Ja mikä vika on kylmä laukussa ja kylmäkallessa?” Kylmälaukussa on yhdyssanavika_
  Eihän tää keksintö oo edes jääkaappi :O. Tässähän on vain tuuletin. Tai saiskohan kätevästi tehtyä isomman jääkaapin laittamalla pöytätuulettimen makuulleen kaapin pohjalle.. mm

 29. Kasteltu paperi jäähdyttää kyllä tölkin/pullon ilmaa jonkin verran viileämmäksi, yllättäen. Haihtuva vesi sitoo lämpöenergiaa tölkistä mukaansa tjsp. Kuitenkin, tämä on ikivanha temppu. Käsittääkseni kylmäspray (se mikä oikeasti jäähdyttää) toimii samalla periaatteella, haihtuu vaan hiton paljon nopeammin. Itse joskus ihmettelin kun vanhat parrat käärivät ’limu’pullon kasteltuun riepuun ja jättivät sen auringonpaisteeseen. Ei kyllä mikään tehokas konsti mutta jäähtyy se vähän, kylmemmäksi mitä ilma. Viisaammat kertokoot lisää.

  Tämän härvelin siili ei takuuvarmasti tee mitään muuta kuin lämmittää juoman ilman lämpöiseksi. Toimii vain talvella 😀

 30. Ymmärsit asian ytimen väärin.
  Veden haihtuminen ei ole se avainasia vaan se, että paperissa oleva vesi on tölkkiä ja ympäröivää ilmaa kylmempi ja lämmetäkseen kerää energiaa ympäriltä, eli jäähdyttää tölkkiä.
  Auringonpaisteeseen jättäminenhän vain nopeuttaa energian saantia ja tölkki on olisi kylmempi jos sen antaisi jäähtyä kastellun paperin kanssa varjossa.
  Tässä on aina edellytyksenä se, että käytettävä vesi tai mikä tahansa on kylmempi.

  Kylmäspraytä on eri tyyppisiä, toiset jäähdyttävät kemiallisella prosessilla ja toiset vain yksinkertaisesti sillä, että tölkissä oleva paine vapautuu ja sitoo itseensä energiaa (kuten oikean jääkaapinkin mekanismi).

 31. db, ootko nyt ihan varma asiasta?

  Evaporative cooling, jäähdytys haihduttamalla esim. vettä. Tätä käytettiin ennen kuin jääkaappeja oli edes keksitty.

  Google kertoo asiasta enemmän.

 32. Luonnollisesti energiaa ei synny tyhjästä ja haihtuminen vaatii energiaa, eli kyllähän se jäähdyttää, mutta nyt puhuinkin siitä mikä tuossa kastellun paperin -tempussa on se joka sitä tölkkiä todellisuudessa jäähdyttää. Pelkkä haihtuminen ei millään riittäisi jäähdyttämään tölkkiä niin, että ihminen siitä eroa huomaisi.
  Tätä voi itsekin testata kastelemalla paperin huoneenlämpöiseen veteen, ei siis kylmään ja laittamalla sen tölkin ympärille.

 33. Totta, sanoinkin ettei se paljon jäähdytä. Sitä haihtumista täytyisi ylläpitää aika kauan että pullossa oleva neste oikeasti jäähtyisi, mutta voin vakuuttaa itsekin tätä ”pullo märässä sukassa” temppua kokeilleena, että se toimii. Ja nimenomaan lämpimällä vedellä kasteltuna auringonpaisteessa koska haihtuminen on silloin huomattavasti suurempaa + osatekijänä Mpemba efekti.

  Käsittääkseni. Joku ketä tästä asiasta tietää paremmin, korjatkoon.

 34. En usko, että mpemba-efekti astuu voimaan näin pienissä lämpötilaeroissa joten se tuskin vaikuttaa millään tavalla jäähtymiseen.

 35. Joo tästä ei olekaan olemassa muuta kuin arveluita. Siksi pistin vain osatekijänä, noin kuriositeettina. Asiaa on kyllä tutkittu.

  Kuitenkin, pullon jäähtyminen ei millään tavalla edellytä että vesi olisi kylmempää. Itse käyttämäni oli siinä saman lämpöistä kuin pullon sisältö. Totta kai kylmempi vesi tehostaa vaikutusta mutta se ei ole homman idea.

  Aika peruskoulujuttua on että neste kylmenee haihtumisen aikana..

 36. täällä on aika paljo pellejä paikalla! pullon kun käärii märkäänriepuun ja jättää sen vaikka aurinkoon se viilenee kyllä aika reilusti veden lämpötilasta välittämättä… ((joku tonttu sanoo kohta että jos se vesi o 99 asteista nii se lämmittää…) joten älä ole tonttu…) Kun tähän vielä lisätään kaappi, jonka pohjassa on reikiä ja ylhäällä tuuletin joka pyörittää ilmaa koko ajan, haihtuminen on tehokkaampaa. jäähän tölkki ei voi mennä mutta kyllä se 10 asteen alapuolelle pääsee varmasti. ainakin omassa kokeilussa meni sen verra kylmäks ettei 25€ jääkaapeista väliä…

  ja periaatteessa toikin jäähdystys siili toimii, kuhan se tuuletin ei työnnä ilmaa siihen vaa imee pois…. jäähdytys siilin pitäisi saada ilmansa vaan kaapin sisältä, jollon kaapin lämpö siirtyy siiliin ja siitä eteenpäin pois….
  ja kuvan kaapissa se näyttäisi saavan ilmansa sisältä. joten puolustan tekijää! tämä toimii luultavasti, joskin ei kovin tehokkaasti, koska eritykset ovat liian pienet… ja ei näistä tuotantoon olisi kun ainahan sitä pitää olla tehokkain mahdollinen… Ja kuumalla ilmalla ei varmasti teho riittäisi jäähdyttämäään

 37. no ok 😀 ei oo pellejä, jokaine vaa haluaa puolustaa omaa näkemystöö liian innokkaasti (varsinkin minä?) antamatta tilaa muille ideoille, näkemyksille ja toisten hyville yrityksille… jos kukaan ei kehittelisi jotain omaa, keksittäisiinkö ikinä mitään?

  MIKS KAIKKI LUULEE ETTÄ SE TUULETIN PUHALTAAA ILMAA SIILIIN?? tietenkin se imee sitä!

  Jos kaappiin ei pääse ilmaa mistään muualta ja eristykset ovat riittävät onhan se selvä että tuuletin imee lämpimän ilman pois, siirtäin sen ulkopuolelle. siili vain tehostaa vaikutusta joskin vähän…

 38. Tosi mielenkiintoista keskustelua 😀 Osa porukasta ymmärtää asian laidan ja toiset nillittää tyyliin ”ei se puhalla ilmaa, se imee sitä!” 😀 Eiköhän se kuitenkin ole siitä ilmavirrasta siilissä ihan kiinni, samapa tuo tässä tapauksessa on, imeekö se vai puhaltaa – mikä muuten on aikalailla kiinni siitä, mistä päin tuuletinta tarkastellaan…

  Niin, ja ei se tosiaan toimi. urpot.

 39. Hahahahahahahahahahahhahahahahaah 😀
  Tää oli kyllä vuoden läppä sillä tuo homma kusee ja pahasti. Se ei vaan toimi, sillä siilen ideana on se, että sillä pyritään jäähdyttää jokin ilman lämpötilaa korkeampaa olevaa ilman lämpötilan mukaiseksi ja tuuletin vain tehostaa ilman vaihgtumista siten, että lämpötila siirtyy paremmin, Ts. tölkki ei voi millään tavoin kylmetä alle huoneen lämpötilan.
  Hahahahhahaha XD tää oli kyllä niin hauska veto, koskaan tullut mieleenkään että tollai voisen edes kuvitella joinkun jäähtyvän….

  Mut erittäin hauska veto, keep up the good work 😀

 40. Imee ilmaa 😀 Huhhuh..

  Turhaan on ihminen toista sataa vuotta jääkaappeihin monimutkaisia kompressorisysteemejä rakennellut, kun olisi voinut vain pistää siilin kylkeen ja tuulettimen -imemään- siitä ilmaa 😀

  Joo ei jaksa enempää, olkoon 😀

 41. hmmm on se jännääää mite paljo jaksetaa vatvoo yhestä toimimattomasta koneesta….

 42. Jos toi toimii, niin sitten on ainaski hieno, vaikka kuluttais patteria… ajatelkaas jos meette umpimettään retkelle, niin saatte tosta tölkinkokosen jääkaapin mukaan.. MUTTA VAIN JOS TUO TOIMII! se riippuu missä se siili on, kumpaan suuntaan tuuletin pyörittää jne. Mut jos se toimii niin ainaki ollu kekseliäisyttä….

 43. Mistä olet saanut tuon AEG-Electrolux jäähdyttimen? VASTAA Kiitos.

 44. Just just, seuraavaksi varmaan lämpöeristät tietokoneen ja pistät yhden (1:n !) tuulettimen puhaltamaan koneen alla olevan jäähdyttimen läpi. Ja ihan varmasti toimii 😀
  Kumma että ihmiset tekeekin monimutkaisia rakennelmia, kun asian voisi näinkin yksinkertaisesti tehdä.

  Tuomio: patentti hylätty täysin toimimattomana!

 45. itse joskus tehnyt samallaisen jossa kaks kylmäkallea tölkin kyljillä ja
  tuuletin imi ilmaa päältä pois koska lämpö nousee ylöspäin
  oli ihan tehokas toimi 12v porakoneen akulla

Kommenttien lisääminen on estetty.