Sungho Lee: LED clip 1
Sungho Lee: LED clip 2

Tässä on korealaisen Sungho Lee -nimisen designerin idea tehdä mahdollisimman yksinkertainen virtapiiri ledille. Tämähän on todellakin niin yksinkertainen idea, että kerrassaan nerokas. Kun ledin jalat taivutetaan klemmariksi, ja tämä liitetään litteään paristoon niin syntyy valoa.

Tällainen olisi varsinaisen hyvä stressilelu työpöydälle kun klemmarit ja niitinpoistajat on jo koluttu puhki ja loppuun. Ja miettikääpä keskiaikaa: Jos silloin olisi ollut tällainen olisi surmattu noitana!

Lähde: www.designboom.com

Edellinen artikkeliNäytellyn Tähtien Sota -TV sarjan kuvaukset alkavat Australiassa
Seuraava artikkeliItse tehty yhden juomatölkin jääkaappi

13 KOMMENTIT

 1. Muuten hieno idea, mutta selkeästi designerin keksimä: Led käyttäytyy samoin kuin diodi ja siten vaatii etuvastuksen, jos haluaa että led kestää käyttöä ja ylikallis nappipatteri ei kulu hetkessä loppuun.

  On toki hienoa että on designereitä, mutta joskus nämä design-jutut ei vaan toimi kunnolla.

 2. Mistäs ton keskiaika jutun repaisit, eiköhän silloin olisi pidetty noitana, vaikka olisi ollut mikä tahansa sähkökäyttöinen esine…

 3. Pakko nyt saivarralla..
  ”Led käyttäytyy samoin kuin diodi ja siten vaatii etuvastuksen, jos haluaa että led kestää käyttöä ja ylikallis nappipatteri ei kulu hetkessä loppuun.”

  Ensinnäkin LED on nimenomaan diodi, valoa emittoiva sellainen, ja toisekseen ”tavallinen” diodi ei etuvastusta erilaisesta käyttötarkoituksestaan johtuen yleensä tarvitse, mutta LED tarvitsee. Mietippäs oletko joskus nähnyt vaikkapa tasasuuntaussillan diodeilla etuvastuksia? Kolmanneksi tuollaisen nappipariston virranantokyky on sen verran pieni, että käytännössä se ei pysty antamaan niin paljon virtaa että LEDi tuhoutuisi liiasta kuumenemisesta. LEDin elinikään sillä voi olla vaikutusta, mutta siinä käytännössä käy kuten yksinkertaisen avaimenperä-LEdivalaisimenkin kanssa, eli pariston tyhjennyttyä avaimenperä lentää roskiin..

  Joka tapauksessa LED-klemmarin idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvä, siitäkin huolimatta että kyseessä on täysin turha kapistus.. 😉

 4. Ja viitaten edelliseen, monessako lediavainperävalaisimessa on etuvastus?

  Ei aina tarvitse etsiä vikaa joka asiasta.

 5. Etuvastuksen käyttö tuollaisessa kahden sentin avaimenperässä saattaisi lisäksi tuplata valmistuskustannukset.. 😉

 6. Valkoisen tai sinisen ledin kynnysjännite on 3,5 .. 3,7 volttia, nappiparista tulee normaalisti 3,7 volttia. Ei siinä mitään etuvastusta tarvita.

 7. ”Ei aina tarvitse etsiä vikaa joka asiasta.” Se on vika, jos ei olla älytty hyödyntää kaikkea etukäteen. Vian etsimiset kehittää tuotteita eteenpäin.

  Näppärän näköinen, en vain ymmärrä sen käytännöllisyyttä.

 8. Myytäiskö suomessa? Laitan kato lego autoihin ledejä lampuiksi ja hienoja tulee.

 9. ”Myytäiskö suomessa? Laitan kato lego autoihin ledejä lampuiksi ja hienoja tulee.”

  Ledejä ja nappiparistoja myydään suomessa. Niin ja kannattaa ostaa pidempijalkaisia.

 10. Niitä ledin jalkoja ei ole taivutettu klemmariksi, kuten kuvasta näkee, vaan ledin jalkoihin on juotettu ilm. aidoista klemmareista koivet.

 11. Klemmarissa on jousivoimaa joka syntyy yhtenäisestä jäykästä metallilangasta klemmaria auki taivutettaessa lanka kiertyy klemmarin kaarelle taivutetusta osastaan ja voima kohdistuu metallilankaan sitä pituussuunnassa kiertäen eikä poikittain taivuttaen, näin klemmari omaa suhteellisen suuren jousivoiman verrattuna suoraan saman paksuiseen rautalankaan jota taivutetaan keskeltä. Tuossa kuvassa klemmari ikävästi katkeaa eikä se voisikaan olla yhtenäinen koska tällöin myös virtapiiri menisi oikosulkuun eikä virta kulkisi LED:n lävitse. Tuo ei siis voi toimia enään katkaisemisen jälkeen klemmarina vaan sen jousi voima on kadonnut langan katkaisemisen jälkeen. Kuvausta varten on toki mahdollista saada LED:loistamaan muttei se ole kovin vahvasti kiinni paristossa, koska ainut kiinnipuristava jousivoima tulee nyt LED:n ohkasista elektrodeista jotka eivät ole jousi metallisia, eli ne ovat ominaisuuksiltaan varsin pehmeitä kuten kupariset johtimet yleensäkin ovat. Tuomitsen tämän idean kuuluvat keksintöihin jotka melkein toimivat.

 12. Muistelisin ettei sapphiren avaimenperässä olisi ollut etuvastusta. Maksoi kuitenkin aikanaan yli 100mk

Kommenttien lisääminen on estetty.