USAn armeijalla on ollut epäonnea Irakissa Humveen renkaiden kanssa. Useasti hyvin varusteltu auto ja sotilasjoukko on jäänyt keskelle aavikkoa kun kapinalliset ovat ampuneet renkaat rikki. Nykyään käytössä on sentään ”run flat”-kumit, jotka eivät tarvitse kuin pienen ilmanpaineen.

Wisconsin-Madisin yliopisto on Wausau -yrityksen kanssa suunnitellut uudenlaiset renkaat, jotka eivät tarvitse ilmanpainetta ollenkaan. 37-tuumaiset Kumit kestävät luodit ja pienet pommitkin sekä toimivat hyvin vielä 80 km tuntivauhdissa. Renkaat ovat myös hiljaiset eivätkä kuumene liikaa.

Erilaisia muotoja testattiin, ja lopulta päädyttiin kuvan mukaiseen polymeeriseen verkkoon, joka hunajakennoistakin on tuttu. Tällä muodolla ohjattavuus ja ajotuntuma vastaavat tavallisia renkaita. Kenties tällaista teknologiaa nähdään jatkossa myös siviililiikenteessä.

Luonnosta näemmä löytyy edelleen sopivia muotoja, joita voidaan soveltaa sodankäyntiin.

Lähde: news.cnet.com

Edellinen artikkeliX-ray Vision Camera Lens on linssi jolla näkee vaatteiden läpi
Seuraava artikkeliVideopalvelu Joost saapui iPhonelle

12 KOMMENTIT

 1. Lentokoneissahan on hunajakennorakennetta käytetty jo ties kuinka kauan, hienoa että on kehitelty myös renkaisiin samaa rakennetta 🙂 Myös Michelinin renkaat näyttävät veikeiltä ja uskoisin että toimivat vaihtelevassa maastossa (varsinkin kovassa kivikossa) paremmin kuin hunajakennorenkaat.

 2. luultavasti kuitenkin tuo hunajakenno on parempi sodankäyntiin, sillä se ei ole niin herkkä vaurioille kuin Micheliinin rengas. Hunajakennossa on enemmän ”pinnoja” jolloin yhden tai muutaman hajoaminen ei vaikuta kovinkaan paljoa.

 3. Joo jotain juutubi videoitä nähny tästä kennorenkaasta ja ajavat sillä jalkaväkimiinaan kuten michelinin twelilläkin on tehty ja ei hummerin renkaaseen tullut edes rakennevauriota ja homma jatku ku aina ennenkin. Se michelinin rengas meni käytännössä käyttökelvottomaksi vaikka pyörikin vielä bobcatin alla, mutta ei umpirakenteisessa henkilöauton korissa olisi mahtunut enää pyörimään. Telamiinaltahan tuo ei tietenkään suojaa sen paremmin kuin tavallinenkaan rengas.

 4. Ai ne nyt on saanu ongelmat noista korjattua? Muistelin, että joitain vuosia sitten kun aiheesta lueskelin, niin ongelmiksi mainittiin lämpeneminen kovassa vauhdissa.
  Onhan nuo aika metkoja ja nyt tuuninkipojat sais niitä oikeasti 2 millin renkaita, joita selvästi havittelevat 😛

 5. Tuning pojille noi on nihkeät: vannevalikoima liian suppea 🙂

  …tai niin no…onhan tuossa toi keskiö…

 6. Eikö noihin kannattaisi laittaa kumista sivutkin? Vai näyttääkö ne sitten liian tavallisilta kun ei näy tuo hieno rakenne ulospäin? Mietin vaan että tuonnehan voi väleihin mennä kiviä ja muuta ja liekö sitten enää kovinkaan hyvin toimii.

 7. Yllättävän pitkään tosiaan kesti että näitä saatiin käytännössä auton alle. Voi hyvin olla että yleistyvät myös yleisessä liikenteessä muodossa tai toisessa. Äkkiseltään tulee mieleen mahdolliset säästöt (myös ympäristölle) jos tuo kantava osa saataisiin monikäyttöiseksi ja kulutuspinta vaihdettaisiin vain alle. ”Päivää, ostaisin 5,423 metriä Nokian uutta kesäkulutuspintaa autooni alle asennettuna” 😉

  Suomalaisissa talvioloissa takuuvarmasti tulisi ongelmia tasapainon kanssa ja miksei mudassakin. Eli liimattavat kyljet kumeihin. Muistan yhdellä laskettelu reissulla kontanneeni lumiharja kädessä aluvanteita tyhjentämässä. Noiden tyhjentäminen olisi lähes mahdotonta sulattamatta.

 8. Kuvan renkaasta taitaa umpikylki puuttua vain siksi, että saataisin paremmin esiteltyä renkaan idea ja rakennetta.

 9. Dudea lainaten että tuo kennorakenne ajossa liikkuu kyllä sen verta paljon ainakin vähän epätasaisemmalla alustalla, että ainaki lumesta ja jäästä tyhjee aivan itsestään.

Kommenttien lisääminen on estetty.