darpa_lentokone_aurinkoenergia.jpg

Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaatio DARPA on aloittamassa projektin, jonka tavoitteena on vuoteen 2012 mennessä lähettää ilmakehään miehittämättömiä tiedustelulentokoneita, jotka kykenisivät tulevaisuudessa jopa viiden vuoden mittaisiin lentoihin. Vulture nimisen projektin lopputuloksena on tarkoitus kehittää ilmakehän ylemmissä sfääreissä lentävä, polttokennoista ja/tai auringonvalosta energiansa saava lentokone, joka voisi täältä käsin väsymättä tarkkailla maapallon eri kolkkia ilman tarvetta välilaskuille tai maassa sijaitseville tukikohdille.

Yhtenä konseptille määriteltynä tavoitteena lentokoneen tulisi kyetä kuljettamaan noin 500 kilon painolastia siipiensä alla. Vaikka tässä vaiheessa painolastin yhteydessä puhutaan tiedustelulaitteistosta, niin miksi ei mukana voisi myöskin kuljettaa pienikokoisia pommeja tai ohjuksia. Siellähän se sitten olisivat taivaalla valmiina, kun konflikti häämöttää.

Tällä hetkellä asevoimat neuvottelee alihankkijoiden kanssa projektin aloittamisesta. Lopullinen päätös projektin toteuttamisesta tehdään lähiaikoina.

Katso myös konseptia esittelevä video

Lähde: www.news.com

Edellinen artikkeliYhdysvaltojen ilmavoimat tilasi 300 Playstation 3 pelikonsolia
Seuraava artikkeliViikkokysely: Kuinka paljon koko digi-tv-hässäkkä ärsyttää?

13 KOMMENTIT

 1. Ainakaan kuvan jonkinmoinen härveli ei tule lentämään. Tuo tipahtaisi todella helposti. Tosin siisti kuva, niin ainakin myy. :p

 2. Ainakaan kuvan jonkinmoinen härveli ei tule lentämään. Tuo tipahtaisi todella helposti. Tosin siisti kuva, niin ainakin myy. :p

 3. Kuva on siisti, mutta varmaan kyllä putoaa kuin siivetön lintu taivaalta.

 4. Pommien ja ohjuskäyttöön härveli tuskin tulisi. Nopeus on varmaan aika alkainen ja 500Kg on aika vähän. Tuontapaisiahan on kehitetty ja rakennettu jo aikaisemmin, tosin ei 5 vuoden mittaisiin lentoihin.

 5. Tästä konseptista oli vuosia sitten tieteen kuvalehdessä juttua. Muistan että laitteessa piti olla litium akut läpinäkyvät siivet jotka toimii aurinkokennoina.
  Muotoilu oli muistaakseni toteutettu siten, että toimii purjelentokoneen tavoin, mutta propellit tilanteisiin joissa sää ei suosi.
  Junnaa näköjään projekti paikallaan.

 6. Jossain teknolookia ohjelmassa esiteltiin kuvan kaltaista konetta jossa oli yksi siipi, jonka alla oli muutamia 50W moottoreita, jotka riittivät yhteensä pitämään vain kymmenien kilojen painoisen vekottimen taivaalla. Se oli täysin toimiva vehje. Siinä voimanlähteenä oli aurinkokennot, tosin ohjelmassa sanottiin että akut täytyy ladata maassa, jonka jälkeen härkkeli lentää jonkin aikaa sen latauksen avulla ja sitten tulee alas. Aurinkokennojen teho siis ei yksin riittänyt pitämään härkkeliä ilmassa.

 7. Tämä lentsikka lienee jonkinlainen paranneltu versio NASA:n Helios-koneesta [url=http://www.nasa.gov/centers/dryden/news/ResearchUpdate/Helios/index.html](NASA-helios)[/url] jossa oli jo yksi siipi, aurinkokennot ja pitkä toimintasäde. Helioshan tuli ryminällä alas taivaalta muutama vuosi sitten. Armeija kehitellyt samaa ideaa?

 8. Ihan ku mie oisin nähny videon oikeasta tuollaisesta kuvanlaisesta kapistuksesta…

 9. Täytyy kuitenkin muistaa, että aurinkokennojen hyötysuhde paranee koko ajan tutkimuksen edetessä. En olisi kauhean yllättynyt, jos vuoteen 2012 mennessä aurinkokennot olisivat tarpeeksi kehittyneitä, jotta kone voisi lentää niiden voimalla viisikin vuotta ilman välilaskuja.
  Se on sitten toinen asia pitäisikö yhdysvalloilla olla ympäri maailman toimiva tarkkailukoneiden verkosto. Ensimmäinen joka huutaa ”1984” saa virtuaalibanaanin.

 10. Hidas ja isokoinen; tuollainen on helppo minkä tahansa maan armeijan ampua alas.
  Ei niillä katsella kuin korkeintaan oman maan kansalaisia. 🙂

Comments are closed.