Värikuutio -optinen harha

Eikös epäilyttävästi näytäkin siltä, että yllä olevissa kuutiossa kaikki värit ovat molemmissa samoja samoilla paikoilla. Näin ei kuitenkaan ole, sillä se väri mikä vasemman puoleisessä kuutiossa näyttää siniseltä, näyttää oikean puoleisessa kuutiossa keltaiselta. Tarkistakaa vaikka itte, jossette usko. Niim määki tein.

Värikuutio -optinen harha

Tässä yksilössä taas kuution päällä, keskellä oleva ruskea neliö on saman värinen kuin kuution edessä oleva ruskea neliö. Erikoista, eikö!

Lähde: www.boingboing.net

Edellinen artikkeliTositosinörtti vyönsolki
Seuraava artikkeliThe Mooncode Safe toimii minitallelokerona

1 KOMMENTTI

 1. En ihan ymmärtänyt, musta tuo ensimmäiseen kuvaan (eli vasemman puoleinen kuutio) on sotkettu keltaista ja toiseen sinistä.

 2. itse näen heti että värit on erit, eli ei vissiin toimi tämä ”optinen harha”.

  tosin alimmassa kuvassa hieman alkuun näytti ruskea vaaleammalta mutta kun siristi silmiä niin tuli sama. Ei ehkä parhaimpia optisia harhoja tässä.

 3. kaikki kuutiot samanlaisia, ekoissa kuvissa vaan keltainen ja sininen ”harso” päällä… tuon kummempaa illuusiota en tästä saa tekemälläkään

 4. Ekan sininen ja toisen keltanen on oikeesti harmaita, tuo harso vaa hämää silmää. Jos ette usko, tarkistakaa vaikka paintilla. Ei kannattas tuomita huijaukseks jos ei vaivaudu tarkistamaan asiaa, sdfa..

 5. Vasemman kuution ”sininen” on sama väri kuin oikean kuution ”keltainen”, oikeasti se on harmaa. Kokeilkaa jollain kuvankäsittelyohjelmalla.

 6. Alkuperäisen kirjoittajan selitys illuusiosta ei ole nähtävästi kaikille kommentoijille oikein avautunut.

  Vasemmassa kuutiossa yläpinnan sinisten neliöiden väri- (RGB) arvot, sekä oikeanpuoleisessa kuutiossa keltaisten neliöiden RGB-arvot ovat tosiasissa samat. Eli pikselit, jotka silmä vasemman kuvan keltaisen värihunnun vuoksi tulkitsee (suhteellisesti) sinisiksi ja oikean kuvan sinisen hunnun vuoksi tulkitsee suhteellisesti keltaisiksi – ovatkin tosiasiallisesti ja absoluuttisin arvoin ilmaistuna samoja!

  Jotta voitte itse havaita asian, tein kuvista yhdistelmän, jossa siirsin ”sinisen” ja ”keltaisen” neliön kohdakkain. Ks. http://www.testudo.cc/Pics/Variharha.gif
  Mukana on 400% osasuurennus, josta ”sinisen” ja ”keltaisen” todellisen värin näkee paremmin, ilman ympäröivän alueen aihauttamaa harha-aistimusta.

  Koko homman juju on siinä, että tosiasiassa kyseinen väri on jokseenkin neutraali, sen näet hyvin osasuurennoksesta. Ympäröivän kuvan hallitseva värisävy saa silmän ”korjaamaan” kuvan värejä, sillä aivothan ”tietävät” että kuutiot ovat reaalimaailmassa samoja…
  Kellertävän kuvan todellisia värejä siirretään vastakkais- (komplementti-) väriin, eli siniseen päin. Harmaa neliön pinta aistitaan sinisenä.
  Sinisessä kuvassa tapahtuu aivojen kuvaa tulkitessa vastakkaissuuntainen ”korjaus” – harmaa aistitaan keltaisena. Tärkeä osuus on mm. kuvan taustan musta-valkoisella ruudukolla. Se antaa aivoille referenssin, minkä värisävyn pitäisi olla neutraalin valkeaa ja minkä mustaa.

  Työskentelen graafisella alalla kuvankäsittelijäin käyttökouluttajana, tämä on minulle jokapäiväistä ”leipätyötä”… 🙂

 7. Kiitos tästä selvityksestä Toweri. Muuten olisi jäänyt tämäkin erikoisuus ihmettelemättä tarkemmin. Kaiken kaikkiaan aika siisti optinen harha 🙂

 8. Aivan käsittämätön. Piti se oikee paintil monta kertaa tarkistaa ennenku usko et o sama väri. Helppo se on silmii huijata.

 9. Kiitos Towerille selityksestä. Ilmeisesti Jyrki oli ottanut jo vähän soppaa kirjoittaessaan 🙂

 10. Towerille kiitos kattavasta selostuksesta.

  Windesol: harmaita ovat nuo ”keltaiset” ja ”siniset” ruudut.

 11. kattelin tässä kaikkia kolmea kuvaa vuorotellen ja kaikissa on tasan samat värit silmälle. IDeanaha oli että tietyt värit olisi eri värisiä? Noh ei minulle ainakaan.

 12. Jop. Vaikka miten tässä aamurähmät silmissä tihrustan, kaikissa kolmessa näkyy samat värit. Varmasti hieno kuva ja illuusio ja mitä viel, mut ei tälleen peruskoulupohjalta avaudu… ”Se väri mikä vasemman puoleisessä kuutiossa näyttää siniseltä, näyttää oikean puoleisessa kuutiossa keltaiselta.” Mun silmään vasemman puolen sininen näyttää oikealla – oho – siniseltä. Kenties maailma näyttäytyy yksinkertaisille paljon mutkattomampana.

 13. EIH miks ette tajua?? 😀 Vasemman kuvan siniset ja oikean puoleisen kuvan keltaiset laatat OVAT SAMAN VÄRISIÄ 🙂 ja ::: windesol _TIETENKIN_ ne näyttää erivärisiltä, kyseessähän on AISTIHARHA.

  Yhdyn edellisiin, kokeilkaa vaikka paintilla vetää vasemman puolen sinisestä viiva sillä värillä oikean keltaiseen niin huomaatte että väri on sama!

  ..noh oma tappionne jos ei mene perille 😛

 14. Rautalankaa kuluu metrikaupalla, eikä jotkut vaan tajuu vaikka kuinka on selitetty.

 15. kyllä minä tajusin jo ekalla kerralla, mutta pointtini oli vain ettei se optinen harha toiminut mulla niin hyvin, koska omistan hyvän värierottelukyvyn. ehkä lähinnä siksi koska mulla on puna-viher sokeus ja pystyn erottelemaan harmaansävyt paremmin toisistaan.

 16. tuota noin täytyneen sen verran kommentoida että oikean puoleisessa sinisävy on vain kirkkaampi kuin vasemmassa ja taas vasemmassa kelta sävy kirkkaampi, hieman sinertää oikeassa keltainen väri ”johtuu tuosta sinisestä overdrawn fog tms päälle vedetystä sävystä” joten tällöin luonnollisesti tummempi. ei ole aikaa ruveta temputtelemaan ja tarkistamaan paintilla mutta luulisin että oikeassa tuosta päälleveto väristä johtuen keltainen on hieman enemmän harmahtavan vivahteinen 🙂 tulin tulokseen peittämällä kuvia näytöltä sormilla.

 17. Mitään sieniä… testatkaa paintilla. Vasemman kuution ”sinisen” väri ja oikean kuution ”keltanen” väri on oikeesti ihan samoja, ne vaan näyttää erilaisilta. Siks se on harha… Ja siks sitä ei voi nähä testaamatta paintilla, ainakaan useimmat.

 18. VAikuttaa aika surkealta ”illuusiolta” jos vain värejä kyseessä. ja tuo jonkun jampan pidempi selitys ei ainakaan auttanut tajuamaan mitä tässä pitäisi tehdä, ellei ole joku vi**n tiedemies insinööri peelo. aaah tuo aran kommentti auttoi. olihantuo sittenkiin aika jännä miten harmaasta saa värejä muokkaamalla sen ympäristöä, jos kerran ihmisen silmät noin huonot en luota enää näkeväni liikenne valoja oikein joten voin ajaa läpi, ihan sama mikä valo koska en voi olla varma että näen oikein, mahtavaa.

 19. Mä en voi ymmärtää, et miten voi olla noin vaikeeta tajuta tällasta. Tajusin mistä on kyse heti luettuani tuon ”uutisen”.

 20. Aran kuvaan liittyen: miksi tuo viiva on vedetty osittain keltaisella ja osittain sinisellä? Eihan tämmönen nyt mitään todista…

 21. Siis jumankauta! Monta kertaa yritetty selittää tämän idea ja joku tulee kommentoimaan jotain p*skaa. Aran kuvassa on vedetty vasemman kuution sinisen ruudun värillä viiva oikean kuution keltaiseen, jolloin paljastuu, että nehän ovat samaa väriä. Eli siinä ei ole vedetty osittain sinisellä värillä ja osittain keltaisella, vaan SAMALLA värillä.

 22. Tämähän on erittäin mielenkiinoinen juttu itse eka olin et, WTF?
  sitte ku katsoin 10 min kuvaa ja katsoin nuo todisteet niin alko huomaamaan asian.

  elikä kuvien ideana on että ne näyttäisi samalta mutta kun noissa kahdessa on ”sumu värit” niin ne ei enää voi olla sinisiä tai keltaisia koska se ei sulautuisi kuvaan oikein.
  ja näitten nämä värit ovat näin että sininen ja keltainen pitää olla
  harmaita että ne näyttäisi luonollisilta.

 23. ja vielä jos katsotte tätä kuvaa lainaten Ara:alta

  http://koti.mbnet.fi/araweb/viiva.PNG niin kun katsoo
  tuota saman väristä viivaa niin kun se lähtee siniseltä
  taustalta niin se on harmaa mutta kun se tulee keltaselle
  taustalle niin se muuttuu sinertäväksi.
  tosin jos tarkasti katsoo niin se on harmaa
  kyseessä siis on vain silmä joka temppuilee värien kanssa.

 24. Voin sanoa värisokeana, että menin yhtä hämilleen kuvasta kuin ishiharan testistä.