Bensiinin kulutus maailmassa

The Economist on julkaissut varsin mielenkiintoisen diagrammin siitä, kuinka paljon eri maat kuluttavat bensiiniä päivässä. Diagrammi perustuu vuoden 2003 kulutukseen, mutta epäilenpä suhteiden tuosta suuresti muuttuneen.

Siitä voi yrittää kuvitella, mitä planeetallemme tapahtuisi, jos vaikkapa jokainen kiinalainen kuluttaisi tulevaisuudessa yhtä paljon bensiiniä, kuin keskiverto amerikkalainen.

Lähde: www.economist.com (kautta: www.treehugger.com)

Edellinen artikkeliZack Kim soittaa Simpsonien tunnusmusiikin kahdella kitaralla
Seuraava artikkeliKäytännönpila: rikkinäinen monitori -jekku

1 KOMMENTTI

 1. Jos jokainen kiinalainen kuluttaisi bensiiniä yhtä paljon kuin keskiverto amerikkalainen, öljyn hinta olisi aivan jossain muualla kuin nyt. Ja koska öljyn hinta olisi moninkertainen, on mahdottomuus että kulutus kasvaa siihen pisteeseen saakka. Sähköautot alkavat syrjäyttää bensiiniautoja jo paljon varhaisemmassa vaiheessa.

  Tesla Motorsin mukaan heidän sähkö-urheiluautonsa kuluttaa noin euron arvosta sähköä sadalla kilometrillä (’less than 2¢ per mile’). General Motors tuo Volttinsa markkinoille muutaman vuoden sisään, samoin muutama muukin valmistaja on samoilla apajilla. Öljyn hinnan kehityksestä riippuu, kuinka innokkaasti kuluttajat siirtyvät sähköautoihin.

 2. jaa-a on tuo autoilu tottumukset hieman erinlaisia tuolla rapakon toisella puolella. mikäs siinä kerta bensa on halpaa. mutta toisaalta…….

 3. Teslarossa: kaksi amerikkalaista centiä ei ole lähelläkään yhtä euroa, vai?

  Nyt ymmärtäisin tuosta taulukosta että Suomi kuluttaa niin vähän bensaa, että sitä ei edes laitettu tuohon taulukkoon 😀

 4. Niin ja jos esim. vetyautot saadaan kunnolla liikenteeseen niin ne kyllä korvaisivat perus polttikset…

 5. Amerikassa ei paljoo ostella autoa jossa on tippa kakosia kolmosia tai vitosia (1.2-1.5) litrasia koneita..

  Kaikki eurooppalaiset valmistajatkin tetekät isolitrasen koneen amerikkalaisten markkinoille….

  Vähittäis koneen koko amerikassa on se 3 litranen ja Siitä ylöspäin aina muskeleihin.

 6. Eiköhän se bensan hinta Suomessa liiku suunnilleen samoissa kuin esimerkiksi Ranskassa. Briteissä bensalitran keskihinta näyttäisi tällä hetkellä olevan 0,96 Puntaa, eli noin 1,42 Euroa.

  Autojen kulutuksesta: olen myöskin täysin varma, että moottorien koossa ja kulutuksessa mentäisiin Euroopassa ihan samoilla, kun Jenkeissäkin, ellei tätä olisi lainsäädännöllä ja bensan hinnalla meillä säädelty.

  Hyvä siis että on!

 7. ”Briteissä bensalitran keskihinta näyttäisi tällä hetkellä olevan 0,96 Puntaa, eli noin 1,42 Euroa.”

  Se taitaa kuitenkin olla galloonan, eikä litran hinta.

 8. TOUKKA: Jos kahdella us. centillä pääsee 1 mailin niin 120 us. centillä pääsee 60 mailia, joka on noin 100 km josta oli puhe. 120 us. centtiä on taas vähän alle euron. Eli Teslarossa laski aivan oikein. Jutun todenperäisyys tosin vähän epäilyttää.

 9. Japani tuli mulle yllätyksenä…
  Noihin sähköautoihin vielä, muistaisin lukeneeni jostakin artikkelin sähköautoista. Siinä luki, että nyky akku teknologialla sähkö auto kulke jopa 500 mailia/kilometriä(?) (matkana). Onko tässä yhtään totuuden häivää?

 10. ”Jutun todenperäisyys tosin vähän epäilyttää.”

  http://www.teslamotors.com
  Nähdäkseni Teslan roadsterin kehitys on jo niin pitkällä, että he kykenevät arvioimaan aika tarkasti sähkönkulutuksen. Ja vaikka luvuissa olisi pieni laskuvirhe tai amerikkalaista optimismia, esim. +50% virhe, eli USD 3¢/maili ei kuulosta sekään pahalta.

  3$/100 mailia = 2,18€/160,9 km = 1,35€/100km

  Kyseessä on tietty jenkkilän sähkön hinta, mutta edes 4€/100km, ei olisi Suomessa paha hinta urheiluautolla ajamisesta. Pikkuruisella Nissan Micrallakin kuluu jotain 7-10 €/100km.

  Sähkö vain yksinkertaisesti on halvempaa kuin merenpohjasta tai aavikolta pumpattu öljy.

 11. Aller sanoi: ”Siinä luki, että nyky akku teknologialla sähkö auto kulke jopa 500 mailia/kilometriä(?) (matkana). Onko tässä yhtään totuuden häivää?”

  Ainakaan se päivä ei ole kovin kaukana. Jenkkiläinen Zap lupailee ZAP-X:lle 350 mailia (560km) yhdellä latauksella . Suhtaudun siihen vielä hieman skeptisesti, mutta aika näyttää.

  Tähän asti sähköautot ovat olleet joko liikkuvia koirankoppeja tai bensa-autojen pohjalle rakennettuja, mutta esim. ZAP-X:ssa on Lotuksen alumiinikori ja moottorit renkaiden sisällä, joten teknologiasta saadaan enemmän irti.
  http://www.zapworld.com/ZAPWorld.aspx?id=4560

  Chevrolet Volt vaikuttaa myös kohtuulliselta peliltä, vaikkei olekaan puhdas sähköauto. Jenkeissä tämä tulee markkinoille aikaisintaan 2010, jos lainkaan.

 12. ”Chevrolet Volt vaikuttaa myös kohtuulliselta peliltä, vaikkei olekaan puhdas sähköauto. Jenkeissä tämä tulee markkinoille aikaisintaan 2010, jos lainkaan.”

  Käypä samoin kuin General Motorsin EV-1:lle…

 13. ”Käypä samoin kuin General Motorsin EV-1:lle…”

  Volt on General Motorsin täyskäännös. Ei olisi kovin paljoa järkeä tappaa EV-1:tä, aloittaa uutta projektia ja kuopata sitäkin. Tilanne bensan hinnan osalta on myös erilainen. Mutta aika näyttää.

  Veikkaan että sähköautojen osalta pyörä on lopultakin lähtenyt liikkeelle. Jos isot amerikkalaiset autofirmat ovat hitaita innostumaan asiasta, ne tulevat takuuvarmasti mukaan siinä vaiheessa kun alkavat menettää markkinaosuuksia pienille toimijoille.

  Minä ainakin maksaisin mielummin 2€/100km kuin 8€/100km. Eri asia sitten, että suomalaisessa sosialismissa raha otetaan ihmisiltä tavalla tai toisella. Jos kansalaiset siirtyisivät takaisin hevoskärryihin, valtio alkaisi verottaa kauraa.

 14. sähköautot pääsevät yleistymään aikaisintaan sitten kun keksitään keino tankata sähköä nopeasti. Aika nopeasti tulee eteen tilanne kun aamulla pitäisi mennä töihin mutta piuha unohtui laittaa illalla seinään.. Tai esim pitemmällä reissulla ei huvita varmaan jäädä huoltoasemalle hengailemaan kuudeksi tunniksi latailemaan akkuja.. Samasta syystä käytän polttomoottori radio-ohjattavaa. Akkujen lataus kestää ikuisuuden.

  Autoista kun on kyse niin useamman akun pitäminen matkassa ei tule kyseeseen, koska akut painavat kymmeniä kiloja ja maksavat tuhansia euroja.

 15. ”sähköautot pääsevät yleistymään aikaisintaan sitten kun keksitään keino tankata sähköä nopeasti.”

  Totta. Zap lupailee kymmenen minuutin latausaikaa ja akun pitäisi kestää 9000 latauskertaa. Itse en tätä usko, mutta ½ tunnin latausaika ja 3000 latauskertaa olisi erinomainen. Zap-X:n hinta lienee todella suolainen, jos se joskus tulee markkinoille.

  ”350 miles per charge; about 1 cent per mile; rapid 10 minute re-charge; 9,000 life cycles.”

 16. ”Vuonna 1997 Ford osti ”PosiCharge”-nimisen pikalatausjärjestelmän AeroViromentilta kokeillakseen sitä omaan sähköautoonsa Ranger EV:seen. Latausjärjestelmä latasi auton 6-15 minuutissa. Vuonna 1998 General Motors julkisti ”Magne Charge”-järjestelmän, joka latasi nikkeli-metalli-hybridi (NiMH) akut kymmenessä minuutissa ja antoi ajomatkaa 100 – 160 kilometriä.” -wikipediasta

  Mutta toinen vahtoehto olisi akun vahitaminen kokonaan. Samanlainen järjestelmä kuin nestekaasun myynissä, maksat pelkästä energiasta.

 17. Taitaa sähkön hinta nousta aika eri lukemiin siihen mennessä kun suurin osa liikenteestä on sähkö- tai vetyautoja. Suomeenkin pitäisi rakentaa saman tien pari ydinvoimalaa lisää.

 18. Amerikkalaisten bensankulutus selittää myös miksi maa tunkeutuu milloin minäkin vuonna jonkun öjymaan sisälle asein, korvaamaan maan johdon heille sopivilla ihmisillä ja ryöväämään maiden luonnonrikkaudet eli öljyt

 19. Ei tule sähköautot yleistymään pitkään aikaan, liian monen ihmisen intressit siinä tiellä. Varaosa bisnes ottaisi todella kovan iskun kun öljyvaihdot ja tuhannet liikkuvatosat katoavat moottorista.