Siperiasta löydettiin viime vuosisadalla useita hyvin säilyneitä mammutteja. Vuonna 1900 tehty ensimmäinen löytö aiheutti pahan löyhkän ja sen löytäjä ei uskaltanut onneksi ottaa mukaan kuin syöksyhampaan, nimittäin Koillis-Siperian tšuktšit pitävät mammutteja pahoina henkinä nähdessään niiden luita maassa.
Tarina Siperian mammuteista on kiinnostava ja yhden kuolema on ajoitettu 29000 – 34000 vuoden päähän. Eipä se siis hirveän vanha ole kuitenkaan. Lisää näistä mammuteista kiinnostavassa Wikipedian artikkelissa. Mammutit kuolivat sukupuuttoon arviolta 4000 vuotta sitten.

Siitä asti kun erilaisia kloonausmenetelmiä on toteutettu on pohdittu vanhojen lajien herättämistä henkiin. Nyt Siperiassa on otettu mammuttien palauttaminen toden teolla asialistalle. Jakutian jääkausipuiston johtaja Aisen Nikolaev totesi, että ”uudelleensyntyneet pedot” tulevat heräämään henkiin jääkausipuistossa.
Nikolaev sanoi, että korealaisten ja japanilaisten tiedemiesten kanssa jo tehdyn yhteistyön perusteella voidaan odottaa mammuttikloonia jo seuraavan vuosikymmenen aikana. Mammutin genetiikka kasvatettaisiin norsun sijaiskohdussa. Mammuttien jäännöksiä löytyy yhä lisää, ja sitä kautta saadaan lisää tarvittua geneettistä materiaalia.
Katso hyvä kuvakooste Siberian Times -lehdestä.


Olisi se hienon nähdä tuollaisia jättivaeltajia jälleen. Vaikka kyseessä on yksityinen puistohanke ”viihteeksi”, niin tämä aihe antaa mielestäni toivoa ylipäänsä palauttaa sukupuuttoon kuolleita eläimiä takaisin Maahan. Olettaen tietenkin että tarpeeksi hyvä geneettinen materiaali on saatavilla.
Lähteet: Siberian Times, Express