Vuonna 1906, 18. huhtikuuta San Andreasin siirros Sanfransiskon edustalla liikahti äkillisesti ja syntyi 7,8 Richterin asteikon maanjäristys.

Näkymä San Franciscosta maanjäristyksen jälkeen

Vaurioituneita taloja Howard Streetillä
Mission Districtin palaminen
Raunioita alueella Post – Grand Avenue

Järistys alkoi klo 5:13 ja kesti 47 sekuntia. Tuo alle minuutin kestänyt luonnonmullistus ja sitä seuranneet tulipalot tuhosivat kauniin kaupungin lähes kokonaan. Järistyksen seurauksena kuoli yli 3000 henkeä ja 250000 jäi kodittomaksi. Monet muuttivat läheiseen Oaklandin kaupunkiin jatkamaan elämäänsä. Vertailun vuoksi, vuonna 1900 kaupungissa asui 342782 henkeä.

San Andreasin siirrosvyöhyke Kalifornian rannikolla ja laattojen suhteelliset liikesuunnat
Sotilaat keräävät tarvikkeita tulipalojen aikaan
Väliaikaista hätämajoitusta
Asukkaat lähtevät raunioituneesta kaupungista

Tarina kertoo, että tienviittojen ja maamerkkien tuhouduttua pelastushenkilöstöllä oli vaikeuksia toimia tehokkaasti. Tämän vuoksi katujen reunakiviin valettiin jatkossa tiennimet. Todellisuudessa menettely määrättiin otettavaksi käyttöön jo järistystä edeltävän vuoden lopulla.

Kadun nimi reunakiveen valettuna San Franciscossa kesällä 2014
San Francisco (1936)

Tapahtumaa on jälkikäteen puitu muutamassa vanhemmassa elokuvassa sekä Sim City -videopelissä uudelleenrakennusskenaariona.

Videopari: Ennen järistystä ja sen jälkeen:

Oheisella videolla kaupunkia ennen järistystä:

Historia kantaa mukanaan suuria luonnonmullistuksia ja juurikin kokonaisten kaupunkien tuhoja. Miten voi varautua näin suuriin luonnonvoimiin?

Lähteet: Wikipedia 1906 maanjäristys suomi / englanti, San Francisco

Edellinen artikkeliPhotoMath on kännykkäsovellus, joka ratkaisee matemaattiset numero-lausekkeet suoraan kännykän kameralla
Seuraava artikkeliBudapestin Gelarto Rosa -ruusujäätelöannokset